Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan, Abu Dabi'deki gayrimüslimlerin kişisel statü konularını düzenleyen bir yasa çıkardı.
Söz konusu yasa, gayrimüslimlere yönelik kişisel statü uyuşmazlıklarının çözümü için esnek ve gelişmiş bir yargı mekanizması sağlamayı ve böylece yetenek ve yetkinlikler için en cazip yerlerden biri olarak BAE’lerinin konumunu ve küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.
Şarku’l Avsat’ın BAE resmi haber ajansı WAM'dan aktardığı habere göre yasa, gayrimüslimler için ailevi davalarda uluslararası hukuka uyumu sağlıyor. Yeni düzenleme aynı zamanda gayrimüslimlerin kültür, gelenek ve dil açısından kendilerine aşina oldukları uluslararası hukuka tabi olma hakkını koruyor. Ayrıca özellikle ebeveynlerin ayrılması durumunda çocukların çıkarlarını koruma hakkını güvence altına alıyor.
Abu Dabi Yargı Dairesi (ADJD) Savcısı Yusuf el-Ibri, yeni yasanın, gayrimüslimlerin aile hayatına ilişkin en ince ayrıntıları ele aldığını ve çeşitli alanlarda liderliği arttırmak için tüm gelişmelere ve yeniliklere uyum sağlayarak, Abu Dabi'nin yasama liderliğini ve ulaştığı uluslararası konumunu yansıttığını vurguladı.
el-Ibri, ADJD’nin, gayrimüslimlerin mahkemelere taşınan kişisel statü davalarına yenilikçi çözümler sağlamak için çalıştığını ve Abu Dabi Emirliği'nde ikamet eden yabancılar için aile anlaşmazlıklarını uluslararası en iyi uygulamalara uygun olarak esnek bir şekilde çözmek için modern bir yargı şemsiyesi sağlayan gelişmiş yasal çözümler bulmaya yönelik araştırma, analiz ve çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.
Söz konusu yasanın aile davalarının düzenlenmesinde medeni ilkeleri uyguladığını açıklayan Yusuf el-Ibri, aynı zamanda Yargı Dairesi tarafından gayrimüslim aile davaları için ayrılan ilk mahkemenin kurulduğunu da duyurdu.
Yeni mahkemenin tüm prosedürleri, yabancılar tarafından adli prosedürlerin anlaşılmasını kolaylaştırmak ve yargı şeffaflığını artırmak için Arapça ve İngilizce olarak iki dilde faaliyet gösterecek.
Ayrıntılı olarak kanun, medeni nikâh, boşanma, çocukların ortak velayeti ve miras gibi birçok ana konuları kapsayan birkaç bölüme ayrılmış 20 maddeden oluşuyor.
Yasanın birinci bölümü, karı-kocanın iradesine dayalı resmi nikâh kavramını ortaya koyarak yabancıların mahkeme huzurunda evlenme usullerini düzenliyor.
İkinci bölümde gayrimüslimler için boşanma protokolleri, boşanma sonrası eşlerin hakları ve eşin mali haklarının değerlendirilmesinde, evlilik süresi, kadının yaşı, her bir eşin ekonomik durumu ve kadının mali haklarının belirlenmesinde dikkate aldığı diğer hususlar gibi çeşitli kriterlere dayanarak değerlendirmede hâkimin takdir yetkisine dayanıyor.
Üçüncü bölüm ise, boşanma sonrası çocukların velayet konusu, baba ve annenin aralarında eşit olarak paylaşılması veya Batı yasalarında ortak velayet olarak bilinen, boşanma sonrası ailenin uyumunu ve çocukların psikolojik sağlığını korumak için yeni bir kavram olarak tanıtılıyor.
Dördüncü bölümde, miras konuları, vasiyetlerin sınırlandırılması ve yabancının sahip olduğu her şeyi istediği kişiye vasiyet bırakma hakkı ele alınıyor.
Son olarak, yasanın beşinci bölümü, gayrimüslim yabancılar için soy kanıtını, yeni doğanın evlilik veya ikrar yoluyla babalık kanıtını sağlayarak düzenliyor.
Yaklaşık 9 Milyon 400 bin nüfuslu BAE kozmopolit bir toplum yapısına sahip. Ülkenin sadece yüzde 16,5’i BAE vatandaşı. BAE’nin Yüzde 83,5’ini ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen çeşitli sektörlerde çalışan iş insanları ve işçiler oluşturuyor
BAE: Abu Dabi'de gayrimüslimler için yeni medeni hukuk düzenlemesi

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan
BAE: Abu Dabi'de gayrimüslimler için yeni medeni hukuk düzenlemesi

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة