BAE: Abu Dabi'de gayrimüslimler için yeni medeni hukuk düzenlemesi

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan
BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan
TT

BAE: Abu Dabi'de gayrimüslimler için yeni medeni hukuk düzenlemesi

BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan
BAE Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayed Al Nahyan, Abu Dabi'deki gayrimüslimlerin kişisel statü konularını düzenleyen bir yasa çıkardı.
Söz konusu yasa, gayrimüslimlere yönelik kişisel statü uyuşmazlıklarının çözümü için esnek ve gelişmiş bir yargı mekanizması sağlamayı ve böylece yetenek ve yetkinlikler için en cazip yerlerden biri olarak BAE’lerinin konumunu ve küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.
Şarku’l Avsat’ın BAE resmi haber ajansı WAM'dan aktardığı habere göre yasa, gayrimüslimler için ailevi davalarda uluslararası hukuka uyumu sağlıyor. Yeni düzenleme aynı zamanda gayrimüslimlerin kültür, gelenek ve dil açısından kendilerine aşina oldukları uluslararası hukuka tabi olma hakkını koruyor. Ayrıca özellikle ebeveynlerin ayrılması durumunda çocukların çıkarlarını koruma hakkını güvence altına alıyor.
Abu Dabi Yargı Dairesi (ADJD) Savcısı Yusuf el-Ibri, yeni yasanın, gayrimüslimlerin aile hayatına ilişkin en ince ayrıntıları ele aldığını ve çeşitli alanlarda liderliği arttırmak için tüm gelişmelere ve yeniliklere uyum sağlayarak, Abu Dabi'nin yasama liderliğini ve ulaştığı uluslararası konumunu yansıttığını vurguladı.
el-Ibri, ADJD’nin, gayrimüslimlerin mahkemelere taşınan kişisel statü davalarına yenilikçi çözümler sağlamak için çalıştığını ve  Abu Dabi Emirliği'nde ikamet eden yabancılar için aile anlaşmazlıklarını uluslararası en iyi uygulamalara uygun olarak esnek bir şekilde çözmek için modern bir yargı şemsiyesi sağlayan gelişmiş yasal çözümler bulmaya yönelik araştırma, analiz ve çalışmalarının olduğunu da sözlerine ekledi.
Söz konusu yasanın aile davalarının düzenlenmesinde medeni ilkeleri uyguladığını açıklayan Yusuf el-Ibri, aynı zamanda Yargı Dairesi tarafından gayrimüslim aile davaları için ayrılan ilk mahkemenin kurulduğunu da duyurdu.
Yeni mahkemenin tüm prosedürleri, yabancılar tarafından adli prosedürlerin anlaşılmasını kolaylaştırmak ve yargı şeffaflığını artırmak için Arapça ve İngilizce olarak iki dilde faaliyet gösterecek.
Ayrıntılı olarak kanun, medeni nikâh, boşanma, çocukların ortak velayeti ve miras gibi birçok ana konuları kapsayan birkaç bölüme ayrılmış 20 maddeden oluşuyor.
Yasanın birinci bölümü, karı-kocanın iradesine dayalı resmi nikâh kavramını ortaya koyarak yabancıların mahkeme huzurunda evlenme usullerini düzenliyor.
İkinci bölümde gayrimüslimler için boşanma protokolleri, boşanma sonrası eşlerin hakları ve eşin mali haklarının değerlendirilmesinde, evlilik süresi, kadının yaşı, her bir eşin ekonomik durumu ve kadının mali haklarının belirlenmesinde dikkate aldığı diğer hususlar gibi çeşitli kriterlere dayanarak değerlendirmede hâkimin takdir yetkisine dayanıyor.
Üçüncü bölüm ise, boşanma sonrası çocukların velayet konusu, baba ve annenin aralarında eşit olarak paylaşılması veya Batı yasalarında ortak velayet olarak bilinen, boşanma sonrası ailenin uyumunu ve çocukların psikolojik sağlığını korumak için yeni bir kavram olarak tanıtılıyor.
Dördüncü bölümde, miras konuları, vasiyetlerin sınırlandırılması ve yabancının sahip olduğu her şeyi istediği kişiye vasiyet bırakma hakkı ele alınıyor.
Son olarak, yasanın beşinci bölümü, gayrimüslim yabancılar için soy kanıtını, yeni doğanın evlilik veya ikrar yoluyla babalık kanıtını sağlayarak düzenliyor.
Yaklaşık 9 Milyon 400 bin nüfuslu BAE kozmopolit bir toplum yapısına sahip. Ülkenin sadece yüzde 16,5’i BAE  vatandaşı. BAE’nin Yüzde 83,5’ini ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen çeşitli sektörlerde çalışan iş insanları ve işçiler oluşturuyor



Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
TT

Riyad'da ikili ilişkiler ve bölgesel konular üzerine Suudi-Mısır görüşmeleri

Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)
Prens Faysal bin Ferhan'ın geçen yıl Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında Mısır-Suudi görüşmelerinden bir bölüm (SPA)

Suudi Arabistan Pazartesi günü Suudi Arabistan ve Mısır arasında iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleştirilecek İzleme ve Siyasi İstişare Komitesi'nin yedinci bakanlar toplantısına ev sahipliği yapoyor.

Mısır'ın Riyad Büyükelçisi Hani Ebu Sare, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, masadaki en önemli dosyaların “ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel meseleler” olacağını belirterek, ortak çıkar dosyalarının acil ve sıcak hale geldiğini ve iki ülke arasında en üst düzeyde koordinasyon gerektirdiğini söyleyerek birçok detayın daha sonraki bir tarihte netleşeceğini belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Dr. Bedr Abdulati'nin Mısır ve Suudi Arabistan arasında Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin toplanmasının yanı sıra iki kardeş ülke arasındaki ikili ilişkileri desteklemek, güçlendirmek ve ortak bölgesel sorunlar hakkında istişarelerde bulunmak amacıyla bir dizi üst düzey Suudi yetkiliyle görüşmelerde bulunmasının beklendiği bir ziyaret için Suudi Arabistan'a gittiğini duyurdu.

Geçen yılın başlarında Mısır'ın başkenti Kahire'de iki ülkenin dışişleri bakanları düzeyinde aynı komitenin bir toplantısı düzenlenmiş, toplantıda çeşitli alanlarda ikili işbirliği mekanizmalarının yoğunlaştırılması, iki ülkeyi ilgilendiren ve ortak çıkarlarına hizmet eden konularda ortak koordinasyonun geliştirilmesinin yolları ele alınmış, ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki durum olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler ve bunlar üzerinde sarf edilen çabalar değerlendirilmişti.

Görüşme sırasında Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ülkesinin iki ülke arasındaki ikili ilişkileri çeşitli alanlarda güçlendirme arzusunu vurgulayarak iki ülke liderlerinin direktifleri doğrultusunda ikili ilişkilerin ulaştığı seviyeden övgüyle söz ederken Mısırlı mevkidaşı da Kahire ve Riyad'ın bakanlar düzeyinde siyasi istişare mekanizmasını her yıl düzenlemek istediklerini vurgulayarak bu zor anlarda kardeşler arasında koordinasyonun ve rollerin bütünleştirilmesinin öneminin arttığını ifade etti.

Takip ve Siyasi İstişare Komitesi de Suudi Arabistan ve Mısır dışişleri bakanlıklarının üst düzey yetkilileri düzeyinde gerçekleştiriliyor.

Komite, Riyad ve Kahire'nin, iki ülke liderlerinin direktiflerini uygulayarak ve 26 Haziran 2007 tarihinde Kahire'de imzalanan Takip ve Siyasi İstişare Komitesi'nin kurulmasına ilişkin mutabakat zaptı hükümlerine uygun olarak, tüm alanlarda ikili işbirliği olanaklarını arttırma isteği çerçevesinde düzenlenmektedir.

Geçen yıl Ağustos ayında Prens Faysal bin Ferhan, göreve geldikten sonra Suudi Arabistan'a ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Mısırlı mevkidaşı Bedr Abdulati'yi Riyad'da kabul etti.

Geçtiğimiz Eylül ayında Prens Faysal bin Ferhan Kahire'ye resmi bir ziyarette bulunarak Bakan Bedr Abdulati ile bir araya geldi. İki taraf, çeşitli alanlardaki ikili ilişkileri ve bu ilişkileri iki ülke ve halk liderlerinin arzularını gerçekleştirecek şekilde destekleme ve geliştirme yollarını gözden geçirdikleri bir resmi görüşme oturumu gerçekleştirdi.

İki bakan ayrıca başta Gazze Şeridi'ndeki kriz olmak üzere ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda ikili ve çok taraflı eylemlerin yoğunlaştırılması konusunu da ele aldı.

Ziyaret sırasında Prens Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Mısır arasındaki işbirliğinin bölgesel güvenlik ve istikrarın korunmasındaki merkezi önemini vurgulayarak bunun her iki ülke için de bir tarih ve inanç meselesi olduğunu belirtti. Bakan Ferhan, ziyareti sırasında yapılan resmi görüşmelerde iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle de ekonomik ve ticari dosyaların, kalkınma dosyalarının ve bunların her alanda geliştirilmesinin yollarının ele alındığını sözlerine ekledi.