Suudi Arabistan, BMGK’nın Husi liderlerini yaptırım listesine dahil etmesini memnuniyetle karşıladı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Bakanlar Kurulu toplantısına video konferans aracılığıyla başkanlık ediyor (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Bakanlar Kurulu toplantısına video konferans aracılığıyla başkanlık ediyor (SPA)
TT

Suudi Arabistan, BMGK’nın Husi liderlerini yaptırım listesine dahil etmesini memnuniyetle karşıladı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Bakanlar Kurulu toplantısına video konferans aracılığıyla başkanlık ediyor (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Bakanlar Kurulu toplantısına video konferans aracılığıyla başkanlık ediyor (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplandı.
Bakanlar Kurulu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) Yemen’de barış, güvenlik ve istikrara yönelik doğrudan tehditleri nedeniyle İran destekli Husi milislerin 3 liderini yaptırım listesine dahil etmesini memnuniyetle karşıladıklarını yineledi.
Bakanlar, bu kararın Husilerin eylemlerine son verilmesiyle birlikte Yemen halkı, komşu ülkeler ve uluslararası seyrüsefere yönelik tehditleri etkisiz hale getirmeye katkıda bulunacağına dair umudu ifade etti.
Toplantıda, BMGK daimi üyelerinin Suudi Arabistan’a yönelik Husi saldırılarını kınayan, Yemen’deki krizi sona erdirmek ve insani acıları hafifletmek için kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşmak amacıyla tüm Yemenli taraflara gerçek bir diyaloga girme çağrısında bulunan açıklaması ele alındı.
Bakanlar Kurulu’nda, Suudi Arabistan’ın Etiyopya’daki gelişmeleri yakından takip ettiği ifade edildi.
Riyad’ın tüm taraflara ateşkes yapılması, tüm düşmanca eylemlerin durdurulması, diyaloğa geri dönülmesi, barışçıl çözümler bulunması, sivillerin korunması ve insani yardım kuruluşlarına izin verilmesi için çağrıda bulunduğu vurgulandı.
Toplantının başında, son birkaç gün içinde Suudi Arabistan ile birkaç kardeş ve dost ülke arasında çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirme amacıyla yapılan toplantı ve görüşmeler hakkında bilgi verildi.
Bu bağlamda bakanlara, Kral Selman’ın Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani’den aldığı mesaj ve Veliaht Prens’in İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile yaptığı telefon görüşmesinin içeriği ifade edildi.
Bakanlar Kurulu, ülkenin çevre ve iklim değişikliği alanındaki girişim ve çabalarını, özellikle de 2060 yılına kadar sıfır karbon emisyonuna ulaşma kararlılığını takdir etti.
Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid el-Kasabi’nin toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya bildirdiğine göre, toplantıda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK)İçişleri Bakanları’nın 38. toplantısının sonuçları gözden geçirildi.
Bakanlar toplantıda, Körfez ortak güvenlik çalışmasının daha fazla işbirliği ve koordinasyonla güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Kabine, Suudi Arabistan’ın Paris Barış Forumu ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Konferansı’na katılımına da değindi.
Toplantıda, Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı ile Çin Ulusal Enerji İdaresi arasında hidrojen enerjisi alanında işbirliğini öngören mutabakat zaptı hakkında Çin tarafıyla görüşmesi ve imza atması için Enerji Bakanı’na yetki verildi.
Dışişleri Bakanı’na, Fransa ile siyasi istişarelere ilişkin bir mutabakat zaptı taslağı üzerinde Fransa tarafıyla görüşme yetkisi verildi.
Sağlık bakanına ise, Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ile Dünya Ekonomik Forumu arasında sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi konusunda işbirliğini öngören anlaşmaya dair görüşmelerde bulunma ve imzalama yetkisi verildi.
Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.