Bitcoin'in 2022'den önce 135 bin dolara ulaşmasını öngören model "hâlâ geçerli"

Kripto para analisti PlanB, BTC'nin değerinin 2021 sona ermeden 135 bin doları göreceğine inanıyor

Bitcoin'in fiyatı 10 Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı (AFP)
Bitcoin'in fiyatı 10 Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı (AFP)
TT

Bitcoin'in 2022'den önce 135 bin dolara ulaşmasını öngören model "hâlâ geçerli"

Bitcoin'in fiyatı 10 Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı (AFP)
Bitcoin'in fiyatı 10 Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı (AFP)

Bitcoin'in değerinin 2022 başlamadan önce 6 haneli rakamlara ulaşacak yola gireceğini öngören bir fiyat tahmin modeli, geliştiricisine göre "hâlâ geçerli".
PlanB mahlaslı Hollandalı analist söz konusu tahminini ilk kez haziranda, BTC'nin fiyatı 34 bin doların (yaklaşık 345 bin TL) altındayken yayımlamıştı. BTC'nin fiyatı o zamandan beri küçük yüzdelik sapmalarla aylık hedeflerinin içinde kaldı.
Kripto para biriminin fiyatı eylül sonunda 43 bin dolara (yaklaşık 440 bin TL) düşmeden önce ağustos sonunda 47 bin doları (yaklaşık 475 bin TL) gördü. Her iki fiyat da PlanB tarafından öngörülmüştü.
Bitcoin'in ekim ayını kapattığı fiyat 61 bin 318 dolardı (yaklaşık 620 bin TL) ve modelin öngördüğü 63 bin doların (yaklaşık 640 bin TL) biraz altındaydı. Fakat BTC'nin geçen hafta 68 bin doları görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından kasım ayı hedefi olan 98 bin dolar (yaklaşık 1 milyon TL) için umut tazelendi.
Bitcoin'in son fiyat tırmanışı kripto paranın değerinin geçen yıl bu zamandan beri yüzde 300'den fazla arttığı anlamına gelse de PlanB'nin kasım ayı tahminlerine ulaşması için yüzde 50 daha artması gerek.
Bitcoin-fiyatı-_CoinMarketCap_.jpg
Bitcoin'in 2021'deki fiyatıyla paralel olarak PlanB'nin popülerliği de arttı: Stok Akış (Stock-to-Flow, S2F) modelinin "olağanüstü derecede doğru" çıkmasının ardından kripto para analisti Twitter'da 1 milyondan fazla takipçi edindi.
S2F modeli piyasa hareketlerini uzun vadede tahmin etmek için Bitcoin arzını (stok) üretimine (akış) bölüyor. Kripto para biriminin ayrılmaz bir parçası olan kıtlığı (sadece 21 milyon coin var olabilecek) azalan arzıyla birleşince teorik olarak değerinin zamanla artacağı anlamına geliyor.
PlanB'nin son başarılı tahminiyse Bitcoin'in değeri için aralıkta 135 bin dolara (yaklaşık 1 milyon 375 bin TL) ulaşacağı bir rota öngören "en kötü durum senaryosundan" geliyor.

PlanB'nin S2F modelinin basitliği, önde gelen bir ekonominin Bitcoin yasağı uygulaması ya da jeopolitik açıdan büyük bir haberin geleneksel finans piyasalarını etkilemesi gibi "siyah kuğu olayları" tarafından rayından çıkarılmaya yatkın olmasına neden oluyor.
Geçen ay PlanB, The Independent'a borsa yatırım fonları (ETF) onayı veya başka bir ülkenin El Salvador'un izinden giderek kripto parayı yasal ödeme aracı olarak kabul etmesi gibi olumlu haberlerin de Bitcoin'in fiyatını aynı derecede güçlendirebileceğini söylemişti.
Başka analistler yatırımcılara kısa vadeli fiyat hareketlerini öngörmek için S2F modeline güvenmeme uyarısı yapıyor.
Dijital varlık firması GDA Capital'dan Mostafa Al-Mashita "Model bugüne kadar isabetliydi fakat herkesi böylesine oynak bir varlık sınıfı için bir model izlemeye karşı uyarıyorum" dedi.
"Diğer hepsinin aksine Bitcoin küresel ekonomiyi tek bir varlık sınıfı aracılığıyla birleştirebilir. Herhangi bir anda S2F modelini geride bırakabilir ve ondan daha iyi bir performans gösterebilir [fakat] Bitcoin'i kısa vadede felce uğratabilecek kriptonit siyah kuğu olayları da var."



Dünyanın en zengin 10 kadını: Servetlerinin toplamı dünyanın en zenginlerinin sahip olduğu 505 milyar doları oluşturuyor

Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)
Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)
TT

Dünyanın en zengin 10 kadını: Servetlerinin toplamı dünyanın en zenginlerinin sahip olduğu 505 milyar doları oluşturuyor

Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)
Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)

Halid el-Munşavi

Bir yandan ABD, diğer yandan Çin başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri arasında artan gümrük tarifeleri ve ticaret savaşı nedeniyle küresel piyasaların uğradığı kayıplara rağmen, kadınlar içinde bulunduğumuz yıl boyunca dünyanın en zenginlerinin parasında büyük bir pay sahibi olmayı sürdürdü.

Forbes dergisi daha önce yayınladığı bir haberde dünyanın en zengin 10 kadınının yaklaşık 505 milyar dolara sahip olduğunu belirtmişti. Servetlerini perakendecilik, kozmetik, finans ve gemicilik gibi çeşitli sektörlerden elde eden bu kadınlar, küresel ekonominin ve hayırseverliğin şekillenmesine katkıda bulunan büyük bir ekonomik gücü temsil ediyor.

Listeye göre kadınlar dünyadaki toplam milyarder servetinin yüzde 13,3'ünü kontrol ediyor ve bu kadınlar yalnızca geleneksel liderlik modellerini yeniden tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda iş dünyasında erkek egemenliğine ilişkin yerleşik normlara da meydan okuyor.

Büyük servetlerin varislerinden milyarlarca dolarlık imparatorluklar kuran girişimcilere kadar uzanan bu liste, kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede nasıl hesaba katılması gereken bir güç haline geldiğini gösteriyor.

Alice Walton 112 milyar dolar ile listenin başında

İlk sırada yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle 75 yaşındaki Amerikalı milyarder Alice Walton yer alıyor.

Dünyanın en zengin kadını olan Alice Walton’ın servetinin ana kaynağı babası Sam Walton tarafından kurulan perakende devi Walmart.

Küresel süpermarket zinciri Walmart'ın kurucusunun tek kızı olan Walton, Forbes dergisinin dünyanın en zengin kadınları arasında yaptığı son sıralamaya göre dünyanın en zengin kadını seçildi. Walton, 81,5 milyar dolar değerinde servete sahip olan kozmetik devi L'Oréal'in Fransız varisi Françoise Bettencourt-Meyers'in önünde, dünya milyarderleri arasında 15’inci sırada yer aldı.

Walton'ın serveti, babasının ikonik markasının yüzde 40 oranında yükselmesinin ardından geçtiğimiz yıl 28,7 milyar dolar arttı.

İkinci sırada ise 74,4 milyar dolarlık servetiyle Fransız Françoise Bettencourt-Meyers (71) ve ailesi geliyor. Bu ailenin ana servet kaynağı ‘L'Oréal’ adlı kozmetik markası.

L'Oréal imparatorluğunun varisi olan Bettencourt-Meyers, şirketin küresel genişlemesinin yönetiminde kilit bir rol oynuyor. Bettencourt-Meyers, 2024 yılının mart ayından bu yana net değeri 28,9 milyar dolar düşerek dünyanın en zengin kadını unvanını kaybederek üçüncü sıraya geriledi.

Üçüncü sırada ise yaklaşık 74,2 milyar dolarlık servetiyle Amerikalı Julia Koch (62) ve ailesi yer aldı. Koch’un servetinin kaynağı imalat, enerji ve emtia alanlarında faaliyet gösteren Koch Industries. Koch ve üç oğlu, 2019 yılında kocası David Cook'un ölümünden sonra Koch Industries şirketinin yüzde 42 hissesini devraldı. Şirketin net değeri 2024 martından bu yana 9,9 milyar dolardan fazla arttı.

sdfgthyu

Dördüncü sırayı, yaklaşık 42,3 milyar dolarlık servetinin kaynağı Mars'tan kalan miras olan 85 yaşındaki Amerikalı milyarder Jacqueline Mars aldı. Babası Forrest Mars Sr.'ın 1999'da ölümünden sonra onun hisselerini devralan Jacqueline Mars, yaklaşık 20 yıl boyunca şirkette çalıştı. 2016 yılına kadar yönetim kurulunda görev alan Jacqueline Mars, 2024 yılının mart ayından bu yana net servetine 3,2 milyar dolar ekledi.

Çelik ve enerji alanında Hindistan'ın en zengin kadını

İsviçreli milyarder Rafaela Aponte-Diamant (79) yaklaşık 39 milyar dolarlık servetiyle beşinci sırada yer alıyor. Servetinin kaynağı ise dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden biri olan Mediterranean Shipping Company (MSC).

Altıncı sırada yaklaşık 36 milyar dolarlık servetiyle Amerikalı zengin Abigail Johnson (63) yer alıyor. Johnson, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden biri olan Fidelity Investments'ın başkanı ve CEO'su.

Hint milyarder Savitri Jindal (74 yaşında) ve ailesi yaklaşık 32,3 milyar dolarlık servetiyle yedinci sırada yer aldı. Çelik ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Jindal Grup'u yöneten Jindal, Hindistan'ın en zengin kadını.

Sekizinci sırada, 32,3 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos'un eski eşi MacKenzie Scott (54) yer alıyor. Hayır kurumlarına milyarlarca dolar bağışladıktan sonra dünyanın en büyük hayırseverlerinden biri haline geldi.

Dokuzuncu sırada yaklaşık 31,5 milyar dolarlık servetiyle Amerikalı milyarder Miriam Adelson (79) ve ailesi yer aldı. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre kumarhane imparatorluğu olan Las Vegas Sands'in yarısından fazlasının sahibi olan Adelson, tıbbi araştırmalara ve siyasi amaçlara yatırım yapan önde gelen bir hayırsever olarak biliniyor.

Son olarak onuncu sırada yer alan Amerikalı zengin Marilyn Simons (74) ve ailesi yaklaşık 31 milyar dolarlık bir servete sahip. Renaissance Technologies'in kurucusu Jim Simons'ın dul eşi olan Marilyn Simons, servetini hedge fonlarına borçlu.