Seyfülislam Kaddafi'nin adaylığı Libya seçimlerinde 'kaybolan dengeyi' geri getirecek mi?

Seyfülislam Kaddafi (AFP)
Seyfülislam Kaddafi (AFP)
TT

Seyfülislam Kaddafi'nin adaylığı Libya seçimlerinde 'kaybolan dengeyi' geri getirecek mi?

Seyfülislam Kaddafi (AFP)
Seyfülislam Kaddafi (AFP)

Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi’nin ortaya çıkması ve Libya cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olması adaylar arasında kafa karışıklığına neden oldu. Rakiplerinin istemeyecekleri bu ortaya çıkış, uluslararası tarafların yaklaşan seçimlerde oynayacakları role ilişkin birtakım soruları gündeme getirdi. Uluslararası taraflar Seyfülislam Kaddafi’yi seçimlerde dengeyi sağlamak için ne ölçüde kullanılabilecekleri ve seçimlerin, sürecin tüm ortakları için tatmin edici bir fikir birliği ile sonuçlanacak şekilde yapılmasını ne ölçüde sağlayabilecekleri soru işareti olarak duruyor.
 Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin oğlu, adaylık belgelerini güneydeki Sebha kentindeki Yüksek Seçim Komisyonu genel merkezine sunmasından bu yana, muhaliflerine sadık silahlı grupların çoğunluğu için gerçek bir hedef haline geldi. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü de Libya makamlarını Seyfülislam Kaddafi’yi Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim etmeye çağırdı.
Bu yargısal taleplerin aksine, Kaddafi'nin oğlunun sahip olduğu iç destek ve gayri resmi kamuoyu yoklamaları, onu bugün sahnenin önde gelen şahsiyetlerine karşı güçlü bir rakip olarak gösteriyor. Seyfülsilam'ın yarışa katılmaya uygunluğu konusunda Amerikan-Rus çatışması yaşanıyor.
Bu bağlamda, Kaddafi rejimine muhalif bir Libyalı politikacı Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: “Bence cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki tüm potansiyel adaylar şimdi kartlarını yeniden düzenlemek için çalışıyorlar. Ama ben Seyfülsilam'ın uluslararası mutabakat çerçevesinde engellenmesini ve siyasi sürecin baltalanmaması, başlangıç noktasına ve belki de savaşa geri dönmememiz için denklemden çıkarılmasını bekliyorum. Seyfülsilam yargısal olarak dışlanırsa veya yasalar, Başbakan Abdülhamid Dibeybe'nin cumhurbaşkanlığı adaylığına izin verecek şekilde değiştirilirse, o zaman Rus desteği muhtemelen alternatif bir adaya gidecek ve bence bu Mareşal Halife Hafter olacak.”
  Moskova, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Samuel Warburg’un hafta ortasında bir televizyon programında yaptığı açıklamaları “Amerikan aşırıcılığı” olarak nitelendirdi. Moskova Kaddafi'nin oğlu için siyasi bir rol aradı ve onu siyasi sürece entegre etti.
 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Samuel Warburg, katıldığı televizyon programında şu ifadeleri kullandı: “Gelecekteki herhangi bir Libya hükümetinde Seyfülislam Kaddafi'nin varlığını hayal etmek zor, çünkü bu uluslararası toplum için bir meydan okuma olacak. Kimin temsil edileceğine Libya halkı karar verir, ABD veya başka bir ülke değil. Ancak Seyfülislam’ın varlığı zorluk oluşturacak.”
Libya Temsilciler Meclisi (TM) üyesi Rabia Ebu Ras ise, Kaddafi'nin oğlunun ortaya çıkmasının ve seçimlerde aday olmasının “seçim sahnesinde kaybedilen dengeyi geri getirdiğini ve bu nedenle rekabet yaşanmayacağını” söyledi. Siyasi ve uluslararası hareketin Libya tarafları arasında kuramadığı dengenin başka bir şekilde sağlandığını ifade eden Libya Temsilciler Meclisi üyesi, “Pratik çözümler ve herkes için adaleti sağlayan bir sosyal sözleşme düşünmek gerekli ve önemlidir. İster Seyfülislam ister diğer taraflardan olsun, kullanılan tehdit dili bize bir şey kazandırmaz.”
Ebu Ras, “Seçimleri iptal etmeye, sandık merkezlerini kapatmaya ve yeniden silahları seferber etmeye ihtiyacımız yok. Anayasal bir temel, geçiş dönemi, siyasi, sosyal, ekonomik, güvenlik ve insan hakları adaletine ve bir arada yaşamanın şartlarını belirleyebileceğimiz bir masaya ihtiyacımız var. Libyalılar bir daha silaha ve savaşa başvurmayı kabul etmeyecekler. Kurbanların sayısının artmasına izin vermeyeceğiz. Dayanışma, istikrar ve kalkınma seviyesinin artmasını istiyoruz.”
 Uluslararası Af Örgütü, önceki gün yaptığı açıklamada, Seyfülsilam Kaddafi'nin adaylığının "cezadan kaçmak" anlamına geldiğini belirtti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Libya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Seyfülislam Kaddafi hakkındaki yakalama kararının "hala geçerli olduğunu ve değişmediğini" duyurdu. UCM, mahkemenin Seyfülislam hakkında "insanlığa karşı suç işlemekten" verdiği yakalama kararının geçerli olduğunu söyledi.



Erdoğan'dan Suriye'deki 'terör örgütlerinin tasfiye edilmesi' çağrısı

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (Türkiye Cumhurbaşkanlığı X'te)
 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (Türkiye Cumhurbaşkanlığı X'te)
TT

Erdoğan'dan Suriye'deki 'terör örgütlerinin tasfiye edilmesi' çağrısı

 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (Türkiye Cumhurbaşkanlığı X'te)
 Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (Türkiye Cumhurbaşkanlığı X'te)

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, DEAŞ ve PKK’ya atıfta bulunarak "Suriye'deki terör örgütlerinin ortadan kaldırılması" çağrısında bulundu.

 Amerika, DEAŞ'a karşı savaşta müttefik olarak SDG'yi desteklemekte ısrar ediyor (Türk medyası)Amerika, DEAŞ'a karşı savaşta müttefik olarak SDG'yi desteklemekte ısrar ediyor (Türk medyası)

Erdoğan, Kahire dönüşü sonrasında düzenlediği basın toplantısında “Suriye'deki terör örgütlerini ortadan kaldırmanın zamanı geldi” diyerek, “Suriye'nin bekasını tehdit eden (DEAŞ), PKK ve ortaklarının ortadan kaldırılması gerektiğini” vurguladı.

Türkiye'nin "yeni, güvenli ve istikrarlı bir Suriye'nin kurulması amacıyla terör örgütleriyle mücadelede yeni Suriye liderliğini destekleyeceğini" belirtti.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile ABD'nin kuzeydoğu Suriye'deki iş birliğine açıkça atıfta bulunarak, "artık Suriye'de herhangi bir gücün bu tür örgütlerle çalışmaya devam edeceğine inanmadığını" ifade etti.

SDG, ABD'nin DEAŞ militanlarına karşı kurduğu koalisyonun bir parçası.

Bu güçler, Ankara'nın 40 yıldır Türk devletine karşı savaşan PKK militanlarının bir uzantısı olarak gördüğü YPG tarafından yönetiliyor.

Türkiye PKK, YPG ve SDG'yi terör örgütü olarak nitelendirirken, ABD ve Türkiye'nin Batılı müttefikleri sadece PKK'yı terör örgütü olarak sınıflandırıyor.

 Kuzeydoğu Suriye'de Amerikan güçleri ile SDG arasında ortak eğitim (AFP)Kuzeydoğu Suriye'de Amerikan güçleri ile SDG arasında ortak eğitim (AFP)

Ülkesinin yeni Suriye yönetimine devlet yapısının inşasında ve yeni anayasanın hazırlanmasında yardımcı olacağını söyleyen Türkiye Cumhurbaşkanı, Ankara'nın bu konuda Şam ile iletişim halinde olduğunu, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın “yeni yapıyı” görüşmek üzere yakında Şam'ı ziyaret edeceğini belirtti, ancak ayrıntılara girmedi. Ebu Muhammed el Culani olarak bilinen Ahmed eş Şera liderliğindeki yeni Suriye yönetiminin kurulmasının ikili ilişkilerde yeni bir düzeye yol açmasını umduğunu ifade eden Erdoğan, Suriye'nin yeniden inşası için devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılmasının önemli olduğunu söyledi. Batılı ve İslam ülkelerinin eş Şera ile temas kurmasından mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın göreve geldiğinde yapacağı görüşmelerin bu açıdan önemli olacağını belirtti.

 Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeyindeki Münbic kentinde (Arşiv - AP) Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeyindeki Münbic kentinde (Arşiv - AP)

“Suriye ve Irak ile ticari ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Bu hem Suriye'ye hem de Türkiye'ye çeşitli alanlarda yeni bir dinamik getirecektir” diyen Erdoğan,” Savunmadan eğitime ve enerjiye kadar birçok alanda iş birliği yapacağız. Suriye şu anda ciddi enerji sorunlarıyla karşı karşıya. Ancak tüm bu sorunları hızla ele alacağız” dedi.