Irak: Tahrir Meydanı Anneleri adaleti Bağdat'ta arıyor

Bağdat'ta Tahrir Meydanı Anneleri’nin “faillerin cezasız kalmasına son verme” gösterileri kapsamında düzenledikleri oturma eyleminden bir kare
Bağdat'ta Tahrir Meydanı Anneleri’nin “faillerin cezasız kalmasına son verme” gösterileri kapsamında düzenledikleri oturma eyleminden bir kare
TT

Irak: Tahrir Meydanı Anneleri adaleti Bağdat'ta arıyor

Bağdat'ta Tahrir Meydanı Anneleri’nin “faillerin cezasız kalmasına son verme” gösterileri kapsamında düzenledikleri oturma eyleminden bir kare
Bağdat'ta Tahrir Meydanı Anneleri’nin “faillerin cezasız kalmasına son verme” gösterileri kapsamında düzenledikleri oturma eyleminden bir kare

Irak’ta yüzlerce eylemci sıkı güvenlik önlemleri altında, dün, faillerin cezasız kalmasına son verilmesi talebiyle Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda gösteri yaptı. Irak’ta 2019 gösterilerinde hayatını kaybedenlerin ve kayıp vatandaşların aileleri bu gösteride yer aldı. Eylemciler yetkililerden halk protestolarında veya 2014'ten sonra DEAŞ tarafından işgal edilen bazı bölgelerde kaybolan ve kaçırılan aktivistlerin ve gazetecilerin akıbetinin ortaya çıkarılmasını talep ediyor. Eylemciler ayrıca bu olaylara karışanların sorumlu tutulması taleplerini dile getiriyor.
Bazı gruplar ve silahlı milisler genellikle cinayet, adam kaçırma ve kaybetme eylemlerine karışmakla suçlanıyor.
Necef vilayetindeki aktivistler, Çarşamba akşamı geç saatlerde aktivist Kerar el-Esedi'nin evinin kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradığını ve bunun sonucunda Esedi'nin şahsi arabasının yandığını ve yeğeninin arabanın patlaması sonucu ciddi şekilde yaralandığını kaydettiler.
"Tahrir Meydanı Anneleri" başlığı altında gerçekleştirilen gösteriler " faillerin cezasız kalmasına son verme" kampanyası kapsamında yapılıyor. İnsan hakları alanında faaliyet gösteren kuruluşlar tarafından başlatılan söz konusu kampanyayı yürüten isimler, kampanyayı "adalet ve hesap verebilirlik değerlerini pekiştirmeyi ve Iraklılara yönelik ihlalleri önlemeyi amaçlayan uzun vadeli bir adım" olarak nitelendiriyorlar.
Irak Faillerin Cezasız Kalmasına Son Verme Örgütü Sözcüsü aktivist Zayed El-Esed, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “Girişim (gösteri), cezasızlığı sona erdirmesi için hükümete baskı yapmayı, protestocuların katillerini sorumlu tutmayı ve kanaat önderlerini, gazetecileri ve aktivistleri tasfiye etme emri veren partizan yetkilileri ve ölüm mangalarını ifşa etmeyi amaçlıyor. Katillerin sorumlu tutulması ve eylemcileri koruyan ve olaylara karışanları kovuşturan yasaların çıkarılması şehit annelerinin ve protestocuların talepleri arasında yer alıyor. Protestocular ayrıca, Irak'taki kota sisteminin ve yolsuzluğun ortadan kaldırılmasında kapsamlı değişiklik taleplerinden vazgeçmediler.”
2019 gösterilerinde hayatını kaybedenlerin ve kayıp vatandaşların aileleri gösterilere katılmak için ülkenin bazı orta ve güney kentlerinden Bağdat'a akın etti. Ancak bazı eylemciler yaşadığı kentlerde kalmayı ve benzer gösterileri bulundukları yerlerde yapmayı tercih etti.
Irak Faillerin Cezasız Kalmasına Son Verme Örgütü tarafından dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Biz şehit ve kayıp anneleriyiz, ülkemizin her yerinden geldik, oğullarımızın ve kızlarımızın kanını taşıyoruz; resimlerini ve isimlerini taşıyoruz. Teslim olmayacağımızı, hak ve adalet pahasına taviz vermeyeceğimizi söylüyoruz. Biz, kurbanların anneleri ve aileleri, Irak parlamentosunun yeni üyelerini şehitlerin ve kayıpların haklarını tanıyan, aileleri şantajdan, pazarlıktan ve siyasallaştırmadan koruyan ve ailelere yapılan ihlalleri tanıyan bir yasa çıkarmaya çağırıyoruz. Ayrıca, mağdurlar için yasal adaleti sağlamak ve cezasızlığı sona erdirmek konusunda yürütme makamlarını ve savcılığı sorumlu tutuyoruz.”
Açıklamada, Irak Kürdistan özerk bölgesi de dahil olmak üzere tüm Irak kentlerinde meydana gelen tüm ihlaller, cinayetler ve kaybolmalar hatırlatıldı.
Bağdat Operasyonlar Komutanlığı, dün (Perşembe günü) yaptığı açıklamada göstericileri korumak için Bağdat'ta sıkı güvenlik önlemlerinin alındığını, protestocularının güvenliğinin sağlanması çerçevesinde Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa Kazımi'nin, talimatlarının yerine getirildiği ifade edildi.
Açıklamada, “Bağdat Operasyonlar Komutanlığı'ndaki güvenlik birimleri, gösteri için güvenli bir ortam yaratmak amacıyla göstericilerin bulunduğu yerlerin yakınında yüksek düzeyde koruma sağlamaya devam etti. Göstericiler için içme suyu sağlanması ve acil durum ve sağlık vakaları için tıbbi birimlerin hazır hale getirilmesi için çalışan ekipler, gösteriyle ilgili yayın yapmak isteyen medya mensuplarının ve televizyon kanallarının çalışmalarının kolaylaştırılması için de çaba gösterecek. Resmi prosedürlere ve kontrollere uygun olarak başlatılan barışçıl gösteri Irak anayasası tarafından güvence altına alınan bir haktır.” ifadelerine yer verildi.
Irak yargısı bu ayın başlarında Basra’da gazeteci ve aktivist Ahmed Abdussamed ve fotoğrafçı arkadaşı Safa Gali’nin katili hakkında idam kararı vermiş ve resmi makamlar çok sayıda soruşturma komitesi kurmuş olsa da Irak hükümeti hala aktivistler, hukuk ve insan hakları örgütleri tarafından geniş çaplı eleştirilerle karşı karşıya. Hükümet bir yıldan fazla süren 2019 protesto gösterilerinde en az 600 kişinin öldürülmesine karışan kişileri tutuklayamaması nedeniyle şiddetli eleştirilere maruz kalıyor.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times