Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) dün akşam, Fransa'nın başkenti Paris'teki genel merkezinde Arap Bölgesel Dünya Mirası Merkezi, Arap Ülkelerinde Dünya Mirası adlı kitabının ikinci cildinin tanıtımını yaptı. Tanıtım, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay ve Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Şeyha Mai bint Muhammed el Halifa, Arap Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü (ALECSO) Genel Müdürü Dr. Muhammed Veled Amar ve üst düzey diplomatik yetkililer, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve medyanın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kitabın ikinci cildi, Bahreyn Kültür ve Tarihi Eserler Kurumu, Arap Bölgesel Dünya Mirası Merkezi ve Arap Eğitim Kültür ve Bilim Örgütü işbirliği ve Bahreyn Körfezi'nin desteklediği ortak bir çalışma neticesinde yayınlandı.
Tanıtım vesileyle, Şeyha Mai bint Muhammed el-Halifa konuya dair şu açıklamaları yaptı: “Arap ülkelerinin, dünya ve insan mirasını korunması ve yaşatılmasında en önemli ortağı olan UNESCO'nun merkezinden, kültürel ve doğal simge niteliğindeki yapılarımızı ve Dünya Mirası Listesi'ndeki sit alanlarımızı belgeleyen bu kitabın ikinci cildini çıkarıyoruz. Genel Direktör Bayan Audrey Azoulay başkanlığındaki organizasyona dünyadaki insan mirasını koruma alanındaki büyük işbirliği için teşekkür ederiz. Son on yılda, bölgemizdeki ülkeler, Arap dünyasının insani, medeni ve doğal bileşenlerinin zenginliğini yansıtan, Arap mirası haritasını güçlendiren, aynı zamanda dünyaya insan medeniyeti hikayesine katkılarımızı tanıtan birçok arkeolojik ve doğal kültürel anıt ve eser Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi.
Şeyha Mai, Arap Bölgesel Dünya Mirası Merkezi'nin kültürel ve doğal mirası korumak ve Arap kültürel mirasının küresel statüsünü geliştirmek için küresel ve bölgesel ortaklarıyla birlikte çalıştığını söyledi. Ayrıca, Arap ülkelerinin 1972 Dünya Mirası Sözleşmesini uygulamalarına yardımcı olmanın yanı sıra, bazı bölgelerde meydana gelen olaylar ve çatışmalar nedeniyle Arap dünya mirasına gölge düşüren zorluklarla yüzleşmek için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı. Arap dünyasının bazı bölgelerinde meydana gelen olaylar ve çatışmaların yanı sıra Kovid-19 pandemisi ile gelen olumsuz etkilerin arkeolojik ve tarihi alanların kapanmasına neden olduğunu da belirtti.
Arap Ülkelerinde Dünya Mirası kitabının ikinci cildinin, Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı mirası ve arkeolojik alanları tanıtmak ve bunları tek bir yerde toplamak suretiyle, ilk baskıdaki hedefinin tamamlamasını umduğunu dile getirdi. Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı varlıkları ve arkeolojik alanları teşvik ederek ve bunları Arap ve uluslararası okuyucunun sürdürülebilir kalkınma için temel bir bileşen olan tarihi şehirler, popüler pazarlar, eski evler, eski camiler ve diğerleri gibi Arap ülkelerinin kültürel hazineleri hakkında bilgi edinmek üzere başvurabileceği tek bir referansta bir araya getirildi.
Şeyha Mai bint Muhammed el Halifa, Bahreyn’e kitabın yayınlanmasına verdikleri destekleri için teşekkür etti. Ayrıca ALECSO'nun Arap medeniyet başarılarını belgeleme ve kaydetme başarısına ve Arap mirasıyla ilgili bilgileri dünya çapında tanıtımına yaptığı katkı ve işbirliğine teşekkür etti.
Dr. Muhammed Veled Amar, Arap Ülkelerindeki Dünya Mirası Kitabının, tüm zorluklara ve sıkıntılara rağmen, Arap ülkelerindeki bu tür mirasın statüsünü küresel muadili içinde güçlendirmeye katkıda bulunduğunu belirtti.
Kitabın yayınlanmasının Arap ülkelerinin kültürel ve tarihi miraslarını koruma çabalarını yansıttığını ve uluslararası ve Arap kurumları arasındaki işbirliğinin önemini vurgulayarak, ALECSO ile Bölgesel Merkez'in bu başarıya ulaşmadaki ortak çalışmasına da övgüde bulundu.
ALECSO'nun Arap dünyasında dünya mirası varlıklarının aday gösterilmesini desteklemeye çalıştığını ve Arap ülkelerinde kentsel ve mimari mirasın kayotlarının tutulmasına dair bir çalışma başlatılmasını incelediğini açıkladı. Bu alanda aktif olan mekanizmalardan biri olan Arap Ülkelerinde Mimari ve Kentsel Miras Gözlemevi aracılığıyla, bunun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmayı desteklemek için Arap işbirliği için uygun bir fırsat teşkil edeceğini kaydetti.
Ernesto Ottone Ramirez, kitabın içeriğinden ve karşılaştıkları zorluklardan, özellikle de Arap dünyasında ve dünyada miras ve kültür sektörünü etkileyen ve birçok kültürel varlığın kapanmasına neden olan Kovid-19 pandemisinin zorluklarına rağmen Arap Dünya Mirası alanlarını tanıtmadaki rolünden bahsetti.
Kitabın ilk cildinin 10 yıl sonra yayınlanmasının, ekonomik ve sosyal kalkınmanın ve yerel toplulukların iyileştirilmesinin kollarından biri olarak kabul edilen Dünya Mirası alanlarının yayınlanması ve tanıtılması gerekliliğini doğruladığını kaydetti.
İkinci ciltle birlikte dünyaya üç dilde (Arapça, İngilizce ve Fransızca) hitap eden Arap Ülkelerinde Dünya Mirası kitabı, Arap dünyasındaki Dünya Mirası alanlarını tanıtmayı ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Bunlarla ilgili bilgiler Kuzey Afrika’dan Körfez bölgesine uzanan ve büyük farklılıklar gösteren yerleşkeler. İkinci kitapta 86 kültürel ve doğal yerleşke var. Kitabın ilk versiyonuna göre 20 yeni mevki var. Arap ülkelerinin sahip olduğu mirasın zenginliğini ve güzelliğini yansıtan bu yeni alanlar, 2011 ve 2019 yılları arasında Dünya Mirası Listesi'ne kaydedildi.
Kitabın ilk cildi 2012 yılında Bahreyn Kültür Bakanlığı, UNESCO ve ALECSO işbirliği ile Bahreyn’in desteğiyle yayımlandı. Kitap, dikkat çekici fotoğraf kareleri ve Dünya Mirası Listesi'ne kayıtlı Arap yerleşim yerlerinin ayrıntılarını içerdiğinden, güçlü görsel bir dile sahip. Çünkü tüm alanlar dünya mirası fotoğrafçılığında uzmanlaşmış Fransız fotoğrafçı Jean-Jacques Gilbert tarafından fotoğraflandı.
Arap Ülkelerinde Dünya Mirası kitabının yayınlanmasıyla, Arap Bölgesel Dünya Mirası Merkezi, Arap miras alanlarını karakterini yansıtan çeşitliliği korumanın ve bunun önemine ışık tutmanın yanı sıra, kitabın bu yüksek kültürel düzeyde piyasaya sürülmesi, dünya mirası alanlarına ilgiyi teşvik etmek ve mevcut ve gelecek nesiller için önemi konusunda farkındalığı artırmak için Arap Bölgesel Dünya Mirası Merkezi ve ALECSO arasındaki işbirliğinin doğasına odaklanmaya da katkıda bulunuyor.
Arap Ülkelerindeki Dünya Mirası kitabı UNESCO’da tanıtıldı
Şeyha Mai: Kitap, Dünya Miras Listesi'ndeki kültür varlıklarımızı belgeleyerek bunların korunmasına katkıda bulunuyor
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki genel merkezinde gerçekleşen Arap Ülkelerinde Dünya Mirası kitabının tanıtımından bir kare
Arap Ülkelerindeki Dünya Mirası kitabı UNESCO’da tanıtıldı
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Fransa'nın başkenti Paris'teki genel merkezinde gerçekleşen Arap Ülkelerinde Dünya Mirası kitabının tanıtımından bir kare
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة