Umman'da deve yetiştiriciliği önemli bir kültürel miras olarak varlığını koruyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Umman'da deve yetiştiriciliği önemli bir kültürel miras olarak varlığını koruyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Umman'ın çeşitli köy ve illerinde, özellikle de Zufar'da yaygın şekilde yapılan deve yetiştiriciliği, ülkenin kültürel mirasında geçmişten günümüze önemini yitirmeyen kadim meslekleri arasında yer alıyor.
Yol kenarlarında dolaşan, dağlarda tepelerde otlayan develer ülkenin güneyindeki Zufar ilinde sıradan manzaralardan. Hatta burada araçlar, karşıdan karşıya geçmeleri için develere yol veriyor.
Bölgelere göre tüylerinin renkleri farklılık gösteren Umman develeri, Zufar'da genellikle siyaha yakın, ülkenin kuzey kesimlerinde ise kırmızı, sarı ve beyaz olabiliyor.
Umman halkının deve yetiştiriciliğine özellikle bu mesleğin gelirinin yüksek olması ve deve yarışlarının düzenlenmesinin ardından daha fazla ilgi göstermeye başladığı belirtiliyor.
Pek çok deve cinsinin bulunduğu Umman'da en meşhuru, kabileler tarafından itibar edilen bazı özelliklere sahip olan "El-Asail" olarak isimlendirilen deve.

Kültürel miras ve geçim kaynağı
Ummanlı deve yetiştiricisi Suheyl Ahmed Said Katan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Develer, Zufar halkı için bir servet. Kentsel yayılma ve modernleşme sürecinden önce de tüm ülkeyi sırtlarında taşımış olan develer, çok eski zamanlardan bu yana var olan kültürel bir miras" dedi.
Develerin, ülke tarihinde ve medeniyetinde önemli rolü ve saygıdeğer bir yeri olduğuna işaret eden Katan, develerin bollukta ve darlıkta binek; çölde, tepede ya da dağda temel ulaşım aracı olmasının yanı sıra et ve süt tedarikinde önemli bir kaynak olduğunu dile getirdi.
Katan, deve sütünü kendilerinin kullandığını ihtiyaç halinde de sattıklarını, ayrıca deve yetiştiriciliğinin hükümetin yükünün hafifletilmesi ve işsizlikle mücadeleye katkı sağladığını aktardı.
"Develer, hayatımızın bir parçası, onlarla birlikte yaşıyoruz" diyen Katan, deve sahibi Ummanlıların, itibar sahibi olduğunu; her şeyi bıraksalar da develerinden ayrılmadıklarını söyledi.

Katan, yetiştirdiği develerden bazılarının, bölgesel ve yerel yarışmalara katılarak pek çok ödül kazandığını paylaştı.

Baharın geldiği "hatıl" mevsimi
Develerin, bereketli meralarda, tepelerde serbestçe gezindiği ve iyi beslendiği mevsime "hatıl" adı verildiğini aktaran Katan, bu dönemde, hayvan yetiştiricilerinin masraflarının da azaldığını belirtti.
Katan, develerin, sonbaharda 3 ay boyunca ovada kaldıktan sonra hayvan yetiştiricilerinin "hatıl" mevsimini ilan ettiğini ve meraların verimli, ağaçların yoğun ve çeşitli olduğu vadilere yönelmeye karar verdiklerini aktardı.
Ummanlı deve yetiştiricisi, bu mevsimde, sıradan günlük hayatın koşuşturmacasını bir kenara bırakarak, harika bir manzaraya sahip doğanın kucağında sessiz yaşama geçtiklerini dile getirdi.

Bahara denk gelen bu mevsimin, hayatın stresinden uzaklaşma ve kendini arındırma olarak görüldüğünü belirten Katan, bazı çalışanların, yaban hayatı ile doğayı birleştiren bu en güzel anların keyfini sürmek için tatile çıktığını, izinlerini bu vakte denk getirdiğini kaydetti.

Kültürel mirasın korunması için devlet desteği
Devlet, develerin önemli rol oynadığı Umman kültürel mirasını korumak için 1989'da Sultanlık Mahkemesi Divanına bağlı Deve İşleri Genel Müdürlüğünü kurdu.
Deve İşleri Genel Müdürlüğü, ulusal kutlamalar ve çeşitli etkinliklerin yanı sıra deve yarışları ve geleneksel Arda Koşusu gibi etkinlikler düzenliyor.
Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı istatistiklerine göre, 2019 yılında ülkede yaklaşık 279 bin deve bulunurken, bunlardan 9 bin kadarı yarışlara katılıyor.



Suudi Arabistan, güvenlik konusundaki uzmanlığını Suriye heyetiyle paylaştı

Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
TT

Suudi Arabistan, güvenlik konusundaki uzmanlığını Suriye heyetiyle paylaştı

Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)
Suriye heyetine Suudi Arabistan'daki güvenlik hizmetlerinin deneyimi hakkında bilgi verildi (SPA)

Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı, Krallığın güvenlik birimlerinin deneyimlerini öğrenmek ve uzmanlıklarından faydalanmak üzere 14-16 Nisan tarihleri arasında Suriyeli bir güvenlik heyetini ağırladı.

Bu adım Riyad'ın Suriye'de egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğünü koruyacak şekilde güvenlik ve istikrarın sağlanması için Suriye hükümetini destekleme çabalarının bir parçası olarak atıldı.

Suriye İçişleri Bakanlığı, resmi SANA haber ajansında yer alan açıklamasında, İçişleri Bakanlığı'ndan bir heyetin, "iki ülke arasında güvenlik ve polis alanlarındaki ikili iş birliğinin güçlendirilmesi çerçevesinde" yakın zamanda Riyad'a resmi ziyarette bulunduğunu bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre Bakanlık, "Ziyaretin amacı, Suudi güvenlik kurumlarının deneyimlerini öğrenmek ve ilgili güvenlik alanlarındaki ileri düzeydeki uzmanlıklarından yararlanmak, bunun Suriye'deki güvenlik sisteminin geliştirilmesine ve zorluklarla başa çıkma kabiliyetinin artırılmasına katkı sağlamak" ifadelerini kullandı.

Bu adımın, "iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve Suriye'nin, ulusal çıkarlara hizmet edecek ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlayacak şekilde ortak iş birliğini destekleme konusundaki istekliliği" bağlamında atıldığını kaydetti.

Şubat ayının başlarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Başbakan Muhammed bin Selman, göreve başlamasından sonra ilk yurtdışı ziyaretini gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'yı Riyad'da kabul etti.

Prens Muhammed bin Selman ve Eş-Şara, Suriye'deki son gelişmeleri ve ülkenin güvenlik ve istikrarını destekleme yollarını, ayrıca ikili ilişkilerin çeşitli yönlerini ve bunları çeşitli alanlarda güçlendirme fırsatlarını ele aldı.

Toplantının ardından Suriye Arap Haber Ajansı'nda (SANA) yer alan açıklamada, Şara, "Suriye'nin geleceğini inşa etmesinde samimi bir destek arzusu ve Suriye halkının iradesini, topraklarının birliğini ve bütünlüğünü destekleme konusunda istekliliği hissettik ve duyduk" dedi.

Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, bu yılın başlarında Riyad'da Suriye heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından, "Suriye'nin istikrara kavuşması, ayağa kalkması ve kaynaklarından, özellikle de kardeş Suriye halkından yararlanmasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, toplantıyı "verimli" olarak nitelendirerek şunları söyledi: "Suriye'deki kardeşlerimiz yıllarca süren savaşlardan, yıkımlardan ve zor yaşam koşullarından acı çektiler."

rr4t5y6
Suudi Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Suriye heyetiyle Riyad'da yaptığı görüşme sırasında, Ocak 2025 (SPA)

Suudi Arabistan 25 Şubat'ta Suriye Ulusal Diyalog Konferansı'nın toplanmasını memnuniyetle karşılayarak, konferansın Suriye halkının isteklerinin gerçekleştirilmesine ve ulusal birliğin güçlendirilmesine katkıda bulunmasını temenni etti.

Açıklamada, Suudi Arabistan'ın Suriye devlet kurumlarını inşa etme ve vatandaşları için istikrar ve refah sağlama çabalarına verdiği destek teyit edilirken, Suriye'nin güvenlik, istikrar, egemenlik, birlik ve toprak bütünlüğüne olan destek yinelendi.