Pakistan, onlarca Taliban mensubunun serbest bırakıldığı haberini yalanladı

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)
TT

Pakistan, onlarca Taliban mensubunun serbest bırakıldığı haberini yalanladı

Fotoğraf (Reuters)
Fotoğraf (Reuters)

İslamabad hükümeti, Pakistan Talibanı ile devam eden görüşmeleri kolaylaştırmak için bir iyi niyet jesti olarak, hapishanelerdeki onlarca Taliban unsurunun serbest bırakıldığına dair haberleri yalanladı. Yerel basında çıkan bir haberde, “Hükümet, Taliban’ın bu ayın başlarında ilan ettiği ateşkese karşılık vermek için ‘iyi niyet jesti’ olarak Hareket’ten 100’den fazla mahkûmu serbest bıraktı” ifadeleri kullanılmıştı.
Resmi olarak konuşma yetkileri bulunmadığı için isimlerinin açıklanmasını istemeyen yetkililer, serbest bırakılan Taliban mahkumlarının çoğunun, hükümet tarafından kurulan gözaltı merkezlerinde radikallikten arındırma ve topluma kazandırılma sürecinden geçtiğini belirtti.
Yetkililerden birine göre serbest bırakılan mahkûmların çoğu, 6 aylık zorunlu radikallikten arındırma ve topluma kazandırılma programını tamamlamadı.
Yetkililer, tutukluların şu anda hükümetle müzakere halinde olan ‘Pakistan Taliban’ hareketinin herhangi bir talebine uygun olarak serbest bırakılmadığını belirtti. Yetkili, “Taliban mahkumları, iyi niyet göstergesi olarak serbest bırakıldı” dedi.
8 Kasım’da Pakistan Taliban’ı yaptığı açıklamada, hükümetle saldırıların bir ay süreyle durdurulması konusunda anlaşmaya vardığını duyurdu. Bu bağlamda Pakistan hükümeti ile Tehrik-i Taliban Pakistan arasındaki ateşkes anlaşması bir ay boyunca yürürlükte kalacak. Hareket yaptığı açıklamada, iki tarafın anlaşması halinde anlaşmanın uzatılabileceğini ve her iki taraf için de eşit olarak uygulanacağını söyledi. Pakistan Enformasyon Bakanı da ateşkes haberlerini doğruladı, ancak Taliban ile yapılan görüşmeler medya ve sivil toplum tarafından sert eleştirilere maruz kaldı. 100 Taliban unsurunun serbest bırakılması, onların köktendinci hareketin saflarına yeniden katılabilecekleri ve yeniden savaşçı olabilecekleri anlamına geliyor. Bölünmüş grubun bazı mensupları, yakın zamanda Pakistan Taliban’ına katılarak, hareketin saflarını genişletti. Uluslararası medya organları da Pakistan Taliban’ının ‘yenilgisinden 6 yıl sonra’ eski kabile bölgelerinin sınır kasabalarında Mart 2021’den bu yana yeniden ortaya çıktığına dair makaleler yayınlıyor.
Pakistanlı Taliban Hareketi, geçmişte her zaman bir terör kaynağı olurken, ‘cinayetler gerçekleştirerek, Pakistan güvenlik güçlerine saldırarak, hükümet yetkililerini kaçırarak ve yerel iş adamlarından korunma parası toplayarak’ Afganistan sınırındaki engebeli kabile bölgesi olan Veziristan’daki eski topraklarına kademeli olarak geri döndü. Yayınlanan haberler ise Pakistan Taliban’ından ayrılan grupların yeniden birleşme sürecinin uzun süredir devam ettiğini gösteriyor. Yeniden birleşme sürecinin mimarı, deneyimli bir savaşçıdan ziyade bir yazar ve stratejist olarak kabul edilen Müftü Nur Vali Mehsud (Tehrik-i Taliban Pakistan’ın yeni başkanı) olarak biliniyor. Kendisi, gelecek iki yıl içerisinde çeşitli grupları Tehrik-i Taliban Pakistan’ın çatısı altında bir araya getirmeye odaklanmış durumda. Mehsud’a bağlı olmayan ve herhangi bir kabileye de mensup olmayan Molla Fadlullah’ın yasaklı silahlı grubun başına atanmasının ardından birçok grup Pakistan Taliban’ı hareketinden ayrılmıştı. İç bölünmeler ve çeşitli grupların kendisinden ayrılmasıyla zayıflayan hareket, Pakistan’ın Haziran 2014’te geniş çaplı bir askeri operasyon başlatmasıyla ciddi bir darbe almıştı. Hareketin liderleri, saklanmak üzere Afganistan’ın doğu ve güneydoğu bölgelerine kaçtı. Fadlullah liderliğindeki Taliban hayatta kalma mücadelesi verdi. Buna rağmen Fadlullah’ın Haziran 2018’de bir insansız hava aracı saldırısında öldürülmesi, Pakistan Taliban liderliğini bir kez daha dize getirdi.



İran’da esrarengiz patlamalar: Olayların ardında Mossad mı var?

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
TT

İran’da esrarengiz patlamalar: Olayların ardında Mossad mı var?

İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)
İran'ın en büyük petrol rafinerisi Abadan'da çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirmişti (AP)

Tahran yönetimi, İran'ın çeşitli bölgelerinde iki haftadır yaşanan patlama ve yangınların, İsrail ajanlarının düzenlediği sabotajlardan kaynaklanabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

İran'da son iki haftada bir apartman ve petrol rafinerisinin yanı sıra havalimanı yolu ve ayakkabı fabrikasında yangın çıktı. Yetkililer, olayların gaz sızıntısı ya da eskiyen altyapıdan kaynaklanan sorunlar nedeniyle yaşandığını açıkladı.

Ancak kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla New York Times'a konuşan üç İranlı yetkili, olayların ardında Mossad'ın olabileceğini öne sürüyor.

Yetkililer, Kum kentindeki bir apartman dairesinde yaşanan güçlü patlamanın "gaz fırınlarının açık bırakılmasından" kaynaklandığını söylüyor. Dairenin sabotaj amacıyla kiralanmış olabileceği ifade ediliyor.

Benzer şekilde, Tahran'da yargı çalışanlarının kaldığı özel konutta gerçekleşen patlama da "yargı üyelerine gözdağı" verme amacı taşıyan bir sabotaj olarak değerlendiriliyor. Devrim Muhafızları'ndan bir yetkili, bu olayların "günlük hale gelmesinin" toplum ve devlet kademelerinde ciddi bir tedirginlik yarattığını söylüyor.

Abadan'daki petrol rafinerisinde çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetmişti. Kaynaklar, bu stratejik yere de İsrail ajanları tarafından saldırı düzenlenmiş olabileceğini savunuyor.

Haberde, halkın çoğunlukla İsrail'le savaşın bitmediğini düşündüğüne dikkat çekiliyor. Kaşan kentinden esnaf Muhammed, "Birçoğumuz bunun İsrail'in işi olduğunu ve savaşın tekrar başlayacağını düşünüyoruz" diyor. Kentin İsfahan nükleer tesisine yakın olmasının bölge sakinlerinin endişelerini artırdığını belirtiyor.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf'ın danışmanı Mehdi Muhammedi ise bunların "öngörülebilir saldırılar" olmadığını savunurken, İsrail'le durumun gergin olduğunu da vurguluyor:

Şu anda ateşkeste bile değiliz. Durumu askıya alınmış ve kırılgan bir halde. Bu her an sona erebilir ve savaşa geri dönebiliriz.

İsrail'in 13 Haziran'daki saldırısıyla başlayan çatışmalarda İran vakit kaybetmeden misilleme yapmıştı. ABD de devreye girerek İran'daki İsfahan, Fordo ve Natanz tesislerine 22 Haziran'da hava saldırısı düzenlemiş, operasyonda 14 "sığınak delici" GBU-57 bombası kullanılmıştı. 

Washington operasyonun ardından 24 Haziran'da taraflar arasında ateşkes sağlandığını duyurmuştu.

Çatışmalarda Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

Mossad Direktörü David Barnea, ateşkesin ardından yaptığı açıklamada, İran topraklarında yüzlerce ajan çalıştırdıklarını belirterek, "Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da İran'da faaliyet göstermeye devam edeceğiz" demişti.

Independent Türkçe, New York Times, Iran International