Filistinliler Kudüs'teki evlerinin yıkılmasının ardından uluslararası topuma yardım çağrısında bulundu

El-Hedmi: Tahliye değil, etnik temizlik

Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)
Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)
TT

Filistinliler Kudüs'teki evlerinin yıkılmasının ardından uluslararası topuma yardım çağrısında bulundu

Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)
Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)

İsrail yargısının Kudüs'ün Silvan beldesine bağlı bir mahallede 100 Filistinlinin evinin yıkılması yönündeki kararının ardından işgal güçleri harekete geçti. Yıkımlara başladı. Şehrin ileri gelenleri ve çok sayıda İsrailli barış destekçisi, yıkım projesinin durdurulması için uluslararası kurumlara çağrıda bulundu.
Ramallah'taki Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, Batı ülkelerinin büyükelçilerine ve temsilcilerine hitaben Salı günü yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı:
“"İsrail'in bu tehlikeli uygulamasını durdurmak için acil müdahalede bulunmanızı umut ediyoruz. Bu yılın başından bu yana yıkılan evlerin sayısında gözle görülür bir artış var. Bu mektubu ev yıkımlarındaki tehlikeli artışa dikkatinizi çekmek için yazıyorum.”
El-Hedmi, Kudüs'teki İsrail Mahkemesi'nin kararını, Silvan'daki Vadi Yasul ve El-Beşir mahallelerinde düzinelerce evin yıkılmasına yeşil ışık yakılması olarak değerlendirdi. Karar, aralarında çok sayıda çocuk da bulunan yüzlerce Filistin vatandaşını yerinden etmekle tehdit ediyor.
Kudüs Bölge Mahkemesi üç hafta önce, 1948 öncesinde Yahudilere ait olduğu iddia edilen yerleşim birliklerinin Arap binalarının kontrol edilmesi taleplerini görüşmüştü. Mahkeme, yerleşimcilerin görüşünü kabul ederken Filistinlilerin itirazını ise reddetti. İşgal güçleri dün, mahkeme kararına istinaden Silvan'ın Vadi Hilveh semtinde içinde 4 daire ve bir sağlık ocağının da bulunduğu bir konutun yıkılması için Filistinli bir aileye talimat gönderdi. İşgal güçleri, El-Tur kasabasında da işgal belediyesinin 5 kattan oluşan binaları yıkma kararının ardından 10 aileye daha konutun yıkılması talimatını verdi. İşgal güçleri dün sabah işgal altındaki Kudüs'ün güneyinde bulunan Cebel el-Mükebber mahallesi sakini Emir Rabayia'nın ailesini de evlerini yıkmaya zorladı.
Kudüs'teki Vadi Hilveh Bilgi Merkezi dün, işgal güçlerinin geçen yıl işgal altındaki Kudüs'te 193 tesisi yıktığını bildirdi. Bunların 107'sinin fahiş para cezalarını ödememek için sahipleri tarafından yıkıldığını aktardı. Ayrıca söz konusu güçler, Batn el-Hava köyündeki yaklaşık 750 Filistinliyi, köyün üzerine kurulduğu arazinin tarihsel olarak Yahudilere ait olduğunu iddia ederek sınır dışı etmekle tehdit ediyor.
El-Hedmi mektubunda Silvan'ın başta el-Bustan olmak üzere birçok mahallede yüzlerce Filistinlinin evlerinin yıkılma riski altında olduğunu da belirtti. El-Hedmi mektubunda şu ifadeleri kullandı:
“Bu yılın başından bu yana kentte 139'dan fazla bina yıkıldı ve yıkım kararları önemli ölçüde arttı. Bir hafta geçmiyor ki işgal edilen şehrin topraklarında yeni yerleşim projeleri oluşturulmasın.”
El-Hedmi, bu saldırının sadece Filistinlilerin evlerini boşaltma süreci değil, Yahudileri yerlerine yerleştirmek için Filistinlilere yönelik bir etnik temizlik süreci olduğu görüşünde.
İşgal güçlerinin dün, işgal altındaki Kudüs'ün Silvan kasabasına baskın düzenledikten sonra yıkım operasyonlarına başlaması, Filistinlilerin yaralandığı çatışmalara neden oldu. İşgal güçleri el-Bustan mahallesindeki bir dükkan ile Mescid-i Aksa'nın güney kapısı olan El-Sîh mahallesindeki üç katlı binayı buldozerlerle yıktı.
İşgalin izinsiz inşa ettikleri bahanesiyle Filistinli ailelere evlerini kendilerinin yıkmaları için verdiği sürenin dolmasının ardından çok sayıda İsrail gücü Silvan’a baskın düzenledi. El-Bustan mahallesinde 20'den fazla aileye yıkım emri verildi. Baskın sürecinin başlamasıyla birlikte bölge sakinleri ile işgal güçleri arasında çatışmalar çıktı. Çatışmalarda gaz ve ses bombaları kullanıldı.
Kudüs'teki Filistin Kızılayı, çatışmalarda 13 Filistinlinin yaralandığını bildirdi.



Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
TT

Filistin Yönetimi, Netanyahu ve Trump'ın açıklamalarından sonra Gazze Şeridi'nin devletleşmesi ve yönetilmesi konusunda ısrarcı

ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)
ABD Başkanı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. (DPA)

Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa dün yaptığı açıklamada, İsrail'in bir Filistin devletinin kurulmasını ve Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ne geri dönmesini engelleme planının başarılı olamayacağını belirtti.

Bakanlar Kurulu toplantısının başında yaptığı açıklamada Mustafa, “Kesin resmi pozisyonumuz, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yardım sağlayabilmemiz ve uzun zamandır beklenen bağımsız Filistin devletinin somutlaşmasına yol açacak yeniden inşa sürecini kolaylaştırabilmemiz için tek bir siyasi sistem, birleşik ulusal kurumlar ve tek bir güvenlik kurumu altında herkesin iş birliğini gerektiren Filistin topraklarında Filistin devletinin somutlaştırılmasıdır” dedi.

Mustafa sözlerine şöyle devam etti: “İsrail tarafı bu vizyonla savaşıyor. Tüm kurum ve kuruluşları ulusal otoriteyi zayıflatmak, Gazze Şeridi'ndeki halkımıza karşı sorumluluklarını yerine getirmemesi için mali abluka altına almak ve geniş bir uluslararası mutabakatın konusu haline gelen Filistin devletinin kurulmasını engellemek için çalışıyor… İsrail planının desteklenmesi başarılı olamayacak. Zira halkımızın iradesi güçlü. Tüm gücümüz ve kararlılığımızla ulusal görevlerimizi yerine getirmek için sorumluluklarımızı üstlenmeye kararlıyız.”

Mustafa, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi sırasında ‘bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceğini’ açıklamasının ardından Filistin Yönetimi'nin bir Filistin devleti kurma ve Gazze Şeridi'ndeki sorumluluklarını üstlenme konusundaki ısrarından bahsetti. Mustafa ayrıca, Netanyahu’nun Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri kabul etmek için bir dizi ülkeyle iletişim halinde olduğunu ifade etti.

cdfgthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'daki yemekte ABD Başkanı Donald Trump'ı Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteren mektubun bir kopyasını elinde tutuyor. (DPA)

Netanyahu'ya Washington ziyaretinde eşlik eden üst düzey bir yetkili, İsrail'in bir süre daha Gazze Şeridi'nde kalabileceğini doğruladı. Yetkili, Netanyahu'ya eşlik eden gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Filistin Yönetimi'nin olmayacağını söyledi.

‘Ertesi gün’ meselesi

Maariv gazetesi ve Walla internet sitesine göre Netanyahu ve Trump, ‘Gazze Şeridi'nde ertesi gün’ gibi merkezi ve karmaşık bir meseleyi görüştü. Görüşmenin ardından bir siyasi yetkili, “Ertesi gün elbette Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak” dedi.

Maariv, toplantının ardından yalnızca Amerikalı gazetecilerin içeri alınmasına izin verilmesinin ardından Netanyahu'nun, İsrailli gazetecilerin üst düzey bir yetkili tarafından brifing verilmek üzere çağrılmasını istediğini bildirdi.

scdfgrthy
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazartesi akşamı Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'la yediği yemekte konuşuyor. (EPA)

Yetkili, ertesi gün ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ana ve gerekli koşul Gazze Şeridi'nde Hamas'ın olmamasıdır. Hamas silahsızlandırılmalı ve liderleri sürgün edilmeli. Başka bir güç Gazze Şeridi'ni kontrol etmeli ve silah kullanımını engellemeli.”

Hangi gücü kastettiği sorulduğunda ise “Bunu tartışıyoruz. İsrail ordusu her türlü tehdidi engellemek için her zaman hazır bulunacak. Gazze Şeridi'nde güvenlikten İsrail sorumlu olacak” yanıtını verdi.

Yetkili, Gazze Şeridi’nin sivil kontrolü konusunda şunları söyledi: “Gazze Şeridi'nde gündelik hayatı yöneten bir hükümet sistemi olmalı. Belki belli bir süre için orada olacağız ve bu konuda endişelenmemeliyiz. Eğer ilk aşamada orada olmazsak, iktidarı başka bir tarafa devredebileceğimizden emin olamayız. Gazze Şeridi'ndeki yönetim sistemi Filistinliler tarafından yürütülecek. Kesinlikle Filistinliler olacak ama Filistin Yönetimi olmayacak. Filistin Yönetimi Gazze Şeridi'ni yönetmeyecek.”

Üçüncü görüşme

Trump ile Netanyahu arasında pazartesi akşamı Beyaz Saray'da gerçekleşen görüşme, Trump'ın geçtiğimiz ocak ayında başkanlık koltuğuna oturmasından bu yana gerçekleşen üçüncü görüşmeydi.

Filistinlilerle barış istediğini ifade eden İsrail Başbakanı, Filistinlilerin gelecekte kuracakları bağımsız bir devleti İsrail'in yıkımı için bir platform olarak tanımladı ve bu nedenle egemen güvenlik yetkisinin İsrail'de kalması gerektiğini savundu.

dfrgty
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi akşamı Beyaz Saray'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile birlikte (DPA)

Trump, gazetecilerin iki devletli bir çözümün mümkün olup olmadığı sorusuna “Bilmiyorum” dedi ve soruyu Netanyahu'ya yönlendirdi.

Netanyahu soruyu, “Filistinlilerin kendi kendilerini yönetmek için tüm yetkilere sahip olmaları gerektiğine inanıyorum, ancak bizi tehdit edecek herhangi bir yetkiye değil” diye yanıtladı.

Netanyahu ayrıca, Filistinlilerin Gazze Şeridi'nden çıkarılması konusuna da değinerek, İsrail ve ABD'nin, savaştan zarar gören Gazze Şeridi'nden ayrılmak isteyen Filistinlileri kabul edecek ‘birkaç ülke bulmaya yakın’ olduğunu söyledi.

Netanyahu, “Başkan Trump'ın seçim özgürlüğü diye harika bir vizyonu var. Eğer insanlar kalmak istiyorlarsa kalabilirler ama gitmek istiyorlarsa da gidebilmeliler” şeklinde konuştu.

Üst düzey bir İsrailli yetkili yemekten sonra yaptığı açıklamada, İsrail'in Trump'ın Gazzelileri gönüllü olarak göç etmeye teşvik etme konusunda ciddi olduğuna ikna olduğunu belirtti.

Söz konusu açıklamaların ardından Filistin Yönetimi'nden bir kaynak Şarku’l Avsat'a şunları söyledi: “Onların tutumu biliniyor. Ancak biz siyasi bir süreç başlatmak için uğraşıyoruz. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve Doğu Kudüs'ü kapsayan bir devlet kurma hakkımızdan taviz vermeyeceğiz.”