İran silahları, sebze kamyonlarıyla Suriye’ye sokulduhttps://turkish.aawsat.com/home/article/3344821/i%CC%87ran-silahlar%C4%B1-sebze-kamyonlar%C4%B1yla-suriye%E2%80%99ye-sokuldu
İran silahları, sebze kamyonlarıyla Suriye’ye sokuldu
Esed güçlerinin Ebu Kemal’de ‘uzlaşı’ merkezleri açması engellendi.
Suriye’nin doğusundaki Deyr-i Zor’da bulunan İran yanlısı milislerin arşiv fotoğrafı (SOHR)
Deyr-i Zor / Şarku’l Avsat
TT
TT
İran silahları, sebze kamyonlarıyla Suriye’ye sokuldu
Suriye’nin doğusundaki Deyr-i Zor’da bulunan İran yanlısı milislerin arşiv fotoğrafı (SOHR)
Irak topraklarından gelen, sebze kamyonlarına yüklü silah ve mühimmat sevkiyatı Suriye topraklarına girdi. ‘Fırat’ın batısındaki İran başkenti’ el-Meyadin şehrine yönelen kamyonlar, Şibli arkeoloji alanındaki depolara boşaltıldı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), sebze kamyonlarındaki silah sevkiyatının ABD veya İsrail tarafından ‘hedef alınma korkusuyla’ yapıldığını belirtti.
6 Ekim’de de Irak’tan Suriye’ye bir silah sevkiyatı yapıldı. Kamyonlar, İran bağlantılı milislerin kullandığı yasadışı geçişler aracılığıyla gece geç saatlerde Suriye’ye girdi. Sevkiyat, Deyr-i Zor’un doğu kırsalındaki el-Meyadin’e ve oradan da şehrin eteklerindeki antik ‘Rahba Kalesi’ne yönlendirilirken, kaledeki tünellerden birine saklandı. Kaynaklar, SOHR’a sevkiyatın İran’a ait kısa menzilli füzeleri ve füze fırlatıcıları içerdiğini söyledi.
Eye of the Euphrates (Aynu’l Fırat Şebekesi), 5 Aralık’ta yaptığı açıklamada, İran Devrim Muhafızları’nın son saatlerde, iki taraf arasında olağanüstü hallerde tek bir frekans sağlamak için, Humus’un doğu kırsalındaki bölgelerde Suriye rejim güçleriyle paylaşılan radyo frekanslarını iptal ettiğini belirtti.
Şebekeye göre özel bir askeri kaynak, kararın, Humus’un doğusundaki T-4 askeri havaalanında Devrim Muhafızları liderliğinin talebi üzerine, gerekçesi açıklanmadan alındığını söyledi. Kaynak, “Karar göre milisler, sinyal merkezlerinde yeni frekanslar oluşturmaya ve Suriye rejim güçleriyle ortak bir frekans kullanmaya devam ediyor” dedi.
Şebekeye konuşan askeri kaynak, Suriye rejim güçleri ile İran Devrim Muhafızları arasında 5 askeri, 1 lojistik ve 1tıbbi olmak üzere 7 açık frekansın tespit edilmesinin ardından bu yeni değişiklik hakkında ise bir gerekçe sunmadı. Rus kuvvetlerinin, Devrim Muhafızları ile ‘Suriye rejimi ile ortak acil durum frekansı üzerinden’ iletişim kurduğu biliniyor.
Suriye rejiminin İranlı milislerle ilişkisi artan bir gerginliğe tanık oluyor. Öyle ki aktivistler, Deyr-i Zor’un doğusundaki Ebu Kemal şehrinde İran yanlısı milislerden sorumlu bir yetkilinin, bugün başlaması planlanan ‘uzlaşı’ faaliyetlerinin uygulanması için rejim güçlerine salon sağlamayı, sebebi belirtilmeksizin reddettiğini belirtti. SOHR’a göre bu durum, rejim güçlerini bugünkü göreve hazırlık olarak Deyr-i Zor şehrinin girişindeki bir garajın yanında çadırlar kurmaya sevk etti.
29 Kasım’da rejim istihbaratının talep ettiği Deyr-i Zor kırsalındaki Meyadin kentinde bulunan Uzlaşı Merkezi’nde binden fazla kişi ‘uzlaşmayı’ kabul etmişti. İnsan hakları kaynaklarına göre, çoğunluğu muhalif grupların eski üyeleri, rejim güçlerinden ayrılanlar ve silah ticareti ve terör suçundan arananlar olmak üzere, Deyr-i Zor kırsalındaki farklı bölgelerden bin 50 kişi, istihbarat birimleri tarafından geçen ay açılan merkezde ‘uzlaşı’ sağladı.
Meyadin şehrindeki en-Nehr Caddesi, ‘uzlaşı’ merkezinin önündeki aşırı kalabalık nedeniyle geçişlere kapatıldı. El-Meyadin şehrindeki Kırsal Kalkınma Merkezi ve en-Nehr Caddesi yakınlarında rejim üyeleri tarafından güvenlik alarmı verildi.
Gazze ateşkesi: Arabulucular garanti krizini nasıl aşacak?
Gazze Şeridi'nde yıkılan binaların ardından güneş batarken (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump'ın önümüzdeki hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da bir araya gelerek Gazze Şeridi'nde olası bir ateşkesle ilgili gelişmeleri ele alması bekleniyor.
Ancak Şarku’l Avsat'a konuşan uzmanların tahminlerine göre, Netanyahu'nun siyasi geleceğinin parçalanmasından korkarak Gazze'deki savaşı kalıcı olarak durdurmayı reddetmesi ışığında, Hamas'ın ısrar ettiği savaşı durdurma garantisi krizi bir ‘ikilem’ olmaya devam ediyor. Arabulucuların savaşı sona erdirecek tüm fikir ve önerilerin tartışıldığı kısmi bir ateşkese gitmekten başka çareleri olmadığına dikkat çeken uzmanlar, Trump'ın İsrail Başbakanı’yla görüşmesi sırasında bu konuyu çözmek için yapacağı baskıya güveniyor.
Hamas dün bu garantilerin önemini vurguladı.
Hamas Siyasi Büro Başkanı’nın Medya Danışmanı Tahir en-Nunu CNN'e verdiği demeçte, “Ciddiyiz ve bir anlaşmaya varmaya hazırız; savaşı sona erdirmek için gerekli şartlar açık olduğu takdirde her türlü teklifi kabul etmeye hazırız” dedi.
İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne düzenlediği bombardıman sırasında yükselen dumanlar (AFP)
Hamas liderlerinden Mahmud Merdavi dün yaptığı açıklamada, herhangi bir anlaşmanın ‘saldırganlığın tamamen durdurulması, işgal güçlerinin geri çekilmesi, insani protokole uyulması ve varılacak herhangi bir anlaşmanın fiilen uygulanmasını sağlayacak açık garantilere’ bağlı olması gerektiğini söyledi.
Garanti ikilemi
Geçtiğimiz ay İsrail ile İran arasındaki çatışmaların durmasının ardından yeniden gündeme gelen garanti talebi, müzakerelerin ivme kazandığı bir dönemde güçlü bir şekilde ortaya çıktı.
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati pazar akşamı televizyonda yayınlanan bir röportajda şunları söyledi: “Şu anda masada olan ve üzerinde çalıştığımız şey, bir dizi esirin serbest bırakılması ve ateşkesin sürdürülmesi için gereken ivmeyi yaratacağı umuduyla insani ve tıbbi yardımın mümkün olan en kısa sürede girmesi karşılığında İsrail saldırganlığının 60 günlük bir ateşkesle durdurulmasıdır.”
Abdulati, “İsrail ve İran arasında ateşkes sağlandıktan sonra Gazze Şeridi'ne odaklanmak isteyen bir Amerikan vizyonu var. Gelecekteki herhangi bir anlaşmanın ateşkesin sürdürülebilirliğini sağlamak ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırganlığının yeniden başlamasını önlemek için yeterli miktarda garanti içermesi gerektiğine dair bir Amerikan anlayışı var” ifadelerini kullandı.
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde gözyaşı döken Filistinliler (Reuters)
Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre, son ateşkes çabaları hakkında bilgi sahibi olan Filistinli ve Mısırlı kaynaklar, arabulucu rolü oynayan Katar ve Mısır'ın savaşın her iki tarafıyla temaslarını yoğunlaştırdığını, ancak yeni bir görüşme turu için henüz bir tarih belirlenmediğini belirtti.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile dün bir telefon görüşmesi yapan Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze Şeridi'ndeki son gelişmeleri ve iki ülkenin ‘ateşkesi yeniden başlatmak, Filistin halkını bu zulümden kurtarmak, esir ve mahkûmları serbest bırakmak ve Gazze Şeridi'ne acil ve engelsiz insani yardım akışını sağlamak’ için ABD ile ortak çabalarını ele aldı.
Hamas, savaşı sona erdirecek bir anlaşmanın parçası olması halinde kalan tüm esirleri serbest bırakmaya hazır olduğunu ifade ederken, İsrail esirlerin serbest bırakılması gerektiğini ve savaşın sona ermesinin Hamas'ın silahsızlanmasına ve Gazze Şeridi'ni yönetmekten uzaklaşmasına bağlı olduğunu savunuyor.
‘Dikenli konular’
Mısır Düşünce ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Müdür Yardımcısı Tümgeneral Muhammed İbrahim ed-Duveyri, Hamas'ın talep ettiği garanti krizinin çözümünün kolay olmadığını düşünüyor. Ed-Duveyri, “İsrail'in reddetme ısrarı var. Zira savaşın sona ermesi şu anda Netanyahu hükümetinin yıkılması anlamına geliyor (...) Bu, Filistin hareketinin silahsızlandırılması ve liderlerinin sürgüne gönderilmesi konusundaki ısrarına ek olarak gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.
Ed-Duveyri, arabulucuların, fikirlerin ortaya atılacağı, garantiler hakkında tartışmaların yapılacağı ve şartlarının anlaşmada açıkça belirtileceği geçici bir ateşkese gitmekten başka çaresi olmadığına inanıyor. Ed-Duveyri, “Garantiye ihtiyaç duyan tek şey savaşın durması değil; İsrail'in nihai çekilmesi de bir kriz ve Hamas'ın silahları gibi çetrefilli bir konu. Bu ve benzeri konular nihai statü müzakerelerine ertelenmeli” dedi.
Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah'a düzenlenen İsrail saldırısında hayatını kaybeden Filistinlilerin cenaze töreninde gözyaşı döken bir çocuk (Reuters)
Filistinli siyasi analist Eymen er-Rakab, mevcut krizin garantiler ve Washington'un gelecekte savaşı durdurma garantisi konusundaki tutumuna karar vermemiş olmasıyla ilgili olduğuna inanıyor. Er-Rakab, Gazze Şeridi'ndeki zor koşullar ışığında Hamas'ın kabul edeceği geçici bir ateşkesin sonuçlanmasının ardından garantiler krizinin arabulucular tarafından yapılacak sonraki görüşmelerin bir parçası olmasını bekliyor.
Hamas'ın garantiler konusundaki ısrarı, Trump'ın dün yaptığı açıklamada pazartesi günü Beyaz Saray'da Netanyahu ile yapacağı görüşmede Gazze ve İran'daki durumu ele alacağını duyurmasıyla birlikte geldi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'tan aktardığına göre Trump, “Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasını ve esirlerin geri dönmesini umuyoruz ve bunun önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.
Gazze Şeridi'nin orta kesiminde İsrail tarafından bombalanan bir bölgeyi inceleyen Filistinliler (Reuters)
Netanyahu dün yaptığı açıklamada, geçen ay İran ile 12 gün süren savaşta elde ettiğini söylediği ‘büyük zaferin’ ardından Trump ile görüşmek üzere önümüzdeki hafta ABD'ye gideceğini söyledi.
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in Gazze savaşının sona erdirilmesi konusunu görüşmek üzere Beyaz Saray yetkilileriyle bir araya gelmek üzere bu hafta Washington'da olacağını belirtti.
Bilgi sahibi Mısırlı kaynaklar dün yerel medyaya, ‘İsrail ve Hamas'ın sadece geçici bir ateşkes değil, kapsamlı bir takas anlaşması yapmaları için son saatlerde Mısır'ın artan baskısı’ hakkında konuştu.
Kaynaklar, çeşitli taraflardan heyetlerin önümüzdeki 72 saat içinde Kahire'ye gelmesinin beklendiğini, her iki tarafı temsil eden şahsiyetlerin ise anlaşmazlık noktalarını çözmek üzere halihazırda Kahire'de bulunduğunu söyledi.
İsrail'in Gazze şehri sahiline düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden akrabasının cenazesi başında gözyaşı döken Filistinli bir kadın (AFP)
Kaynaklara göre Netanyahu, ‘kapsamlı bir anlaşmaya varma ihtimali olan müzakereleri engellerken, Amerikalı arabulucu tam bir ateşkesi içeren anlaşmayı onaylaması karşılığında Netanyahu'nun siyasi kariyerini hapishanede sonlandırmayacak şekilde İsrail içinde tam bir beraat üzerinde çalışmayı teklif ediyor.’
Trump ile Netanyahu arasında Gazze konusunda yeni bir geçici anlaşmaya varılması için daha fazla görüşme yapılmasını bekleyen ed-Duveyri, ‘Washington'un bu krizi sona erdirmek için oynayacağı büyük bir rol olduğunu, önyargılı olmaması ve krizi mümkün olan en kısa sürede sona erdirmek için Mısır ve Katar ile birlikte çalışması gerektiğini’ belirtti.
Netanyahu'nun Washington ziyaretinin Gazze Şeridi için yeni bir anlaşmaya varılmasında ‘belirleyici’ olacağına inanan er-Rakab, Trump'ın Netanyahu’ya baskı yaparak Washington'dan ateşkes ilan edebileceğini ve bunun gerçekleşmesi halinde Hamas'ın ateşkesi kabul edeceğini ve ABD’nin anlaşmanın uygulanması sırasında garantilerin görüşüleceği sözünü vereceğini düşünüyor.