Hamas ile Fetih Güney Lübnan’da çatıştı: 4 ölü 7 yaralı

Samir Caca, Burc eş-Şimali Kampı’nda meydana gelen patlamaya dair resmi açıklama talebinde bulundu

Daha sonra Lübnan'ın güneyindeki Burc eş-Şimali Kampı’nda silahlı çatışmaya dönüşen cenaze töreni sırasında askeri üniformalı ve maskeli Hamas silahlısı (Reuters)
Daha sonra Lübnan'ın güneyindeki Burc eş-Şimali Kampı’nda silahlı çatışmaya dönüşen cenaze töreni sırasında askeri üniformalı ve maskeli Hamas silahlısı (Reuters)
TT

Hamas ile Fetih Güney Lübnan’da çatıştı: 4 ölü 7 yaralı

Daha sonra Lübnan'ın güneyindeki Burc eş-Şimali Kampı’nda silahlı çatışmaya dönüşen cenaze töreni sırasında askeri üniformalı ve maskeli Hamas silahlısı (Reuters)
Daha sonra Lübnan'ın güneyindeki Burc eş-Şimali Kampı’nda silahlı çatışmaya dönüşen cenaze töreni sırasında askeri üniformalı ve maskeli Hamas silahlısı (Reuters)

Lübnan'ın güneyinde Filistin mültecilerin kaldığı Burc eş-Şimali Kampı’nda iki gün önce meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Hamas üyesinin cenaze töreni en-Nur Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Hamas ile Fetih Hareketi arasında silahlı çatışmaya dönüştü. Nitekim Litani Nehri'nin güneyindeki alanda gayrı resmi silahların varlığını yasaklayan 1701 sayılı karar gereğince Güney Lübnan'da faaliyet gösteren Lübnan'da konuşlu BM Geçici Görev Gücü'ne (UNIFIL) bağlı bölgede yer alan kampın girişinde dört kişi hayatını kaybederken en az yedi kişi yaralandı.
Şarku’l Avsat’ın Lübnan resmi ulusal haber ajansı NNA’dan aktardığı habere göre Burc eş-Şimali Kampı’ndaki patlamada hayatını kaybeden mühendis Hamza İbrahim Şahin’in cenaze töreninde dört kişi hayatını kaybederken en az 7 kişi ise yaralandı. Kamp dahilinde düzenlenen törene Hamas’ın yanısıra Filistin ve Lübnan İslami örgütlerinden liderler de katıldı.
Hamas, Fetih Hareketi’ni cenazeye katılanlara ateş açmakla suçlarken Fetih ise bunu reddetti. Hamas'ın Lübnan'daki liderlerinden cenazeye katılan Rafet Murra, “Fetih Hareketi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Kuvvetleri, cenazeye katılanlara mezarlığın girişinde ateş açtı” ifadelerini kullandı. AFP’nin haberine göre Murra, cenazeye katılanlardan dört kişinin hayatını kaybettiğine, yedi kişinin ise yaralandığını belirtti.
NNA’nın bildirdiğine göre Burc eş-Şimali Kampı’nda Ulusal Güvenlik Güçleri Komutanı Talal el-Abd Kasım, ateş açanların Fetih veya Ulusal Güvenlik Güçleri’nden olmadığını, her türlü soruşturmaya hazır olduklarını vurguladı.
Kampta yaşayanlardan biri, AFP’ye verdiği demeçte, “Cenaze, Hamas ve Fetih unsurları silahlı bir şekilde konuşlanmışken kampa geldiğinde, cenazeye katılanlara ateş açıldı. Artık kimin nereden ateş ettiğini bilmiyoruz” açıklamalarına başvurdu.
Cuma akşamı Burc eş-Şimali Kampı’nda büyük bir patlama meydana gelmiş, Hamas patlamanın koronavirüs hastaları için oksijen ve gaz tüplerinin bulunduğu depodaki elektrik kısa devresinden kaynaklandığını duyurmuştu. Ancak Lübnan askeri kaynakları, depoda mühimmat ve silahların bulunduğunu doğruladı. Hamas Cumartesi günü ise üyelerinden Hamza İbrahim Şahin’in Cuma akşamı aldığı yaralar dolayısıyla ‘cihat yolunda şehit olduğunu’ belirtmişti.
Ancak Lübnanlı taraflar, Hamas’ın anlatılarına şüphe ile yaklaşıyor. (Maruni Hristiyan) Lübnan Kuvvetleri Partisi Genel Başkanı Samir Caca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Savunma ve İçişleri Bakanlıklarına seslenerek “Cuma günü Sur şehrindeki Burc eş-Şimali Kampı’nda meydana gelen patlamaya dair resmi açıklamalar bekliyoruz” vurgusunda bulundu.
Resmi verilere göre en az 192 bin Filistinli mülteci, yıllar içinde gecekondu mahallelerine dönüşen, insanlar, binalar ve elektrik kablolarıyla dolu kamplarda yaşıyor. Lübnan güvenlik güçleri, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile Lübnan makamları arasında imzalanan ancak ilan edilmemiş bir anlaşmaya göre Filistin kamplarına girmiyor. Kampların güvenliğinde Lübnan güvenlik servisleri ile yakın güvenlik koordinasyonu içerisindeki hizipler rol oynuyor. Çeşitli Filistinli grupların silahlarını muhafaza ettikleri söz konusu kamplarda geçtiğimiz yıllarda birçok suikast, bombalı araba saldırıları ve çatışmalar kaydedilmişti.



İsrail: Gazze'de ‘cehennemin kapıları’ açıldı

 İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
TT

İsrail: Gazze'de ‘cehennemin kapıları’ açıldı

 İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz bugün yaptığı açıklamada, ordunun Gazze şehrindeki bir binayı vurmadan önce tahliye edilmesi için ilk uyarıyı yaptığını söyledi.

Katz, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Gazze'de ‘cehennemin kapılarının’ açıldığını ve Hamas'ın savaşı sona erdirmek için İsrail'in koşullarını kabul edene kadar İsrail ordusunun saldırılarını yoğunlaştıracağını belirtti.

İsrail ordusu bugün, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın mali yetkilisi Nureddin Debabeş'in, bu hafta başında ordu ve Şin-Bet güvenlik servisi tarafından yürütülen ortak bir operasyonda öldürüldüğünü duyurdu.

İsrail Ordu Sözcüsü, savaş sırasında Debabeş'in ‘on milyonlarca dolar topladığını ve bunları Gazze Şeridi'ndeki Hamas’ın askeri kanadına aktardığını’ bildirdi.

Sözcü, ‘bu fonların askeri kapasiteyi güçlendirmek ve savaş faaliyetlerini finanse etmek için kullanıldığını, bu sayede hareketin savaşmaya devam etmesini ve Gazze Şeridi'ndeki varlığını sürdürmesini sağladığını’ ifade etti.

İsrail ordusu dün, şu anda Gazze şehrinin yüzde 40'ını operasyonel kontrolü altında tuttuğunu açıkladı.

Ordu ayrıca, Hamas'ın, kesin bir yenilgiye uğrayana kadar Gazze şehrinde tüm gücüyle orduya karşı koyacağını kaydetti.

fgthyu
Gazze'deki bir patlamanın ardından yükselen dumanlar, 4 Eylül 2025 (Reuters)

İsrail ordusu bugün, Gazze şehrini kontrol altına almak için saldırısını yoğunlaştırmaya hazırlanırken, Hamas'ın kullandığını iddia ettiği Gazze şehrindeki bir binayı vurduğunu duyurdu. Ordu tarafından yapılan açıklamada, ‘kısa süre önce Gazze şehri bölgesinde Hamas tarafından kullanılan bir binanın vurulduğu’ belirtildi; Hamas, ‘bölgedeki İsrail güçlerine karşı saldırılar düzenlemekle’ suçlandı. Daha önceki bir açıklamada ordu, ‘önümüzdeki günlerde Gazze şehrindeki binaları hedef alan bir dizi saldırı başlatacağını’ duyurmuş ve bu binaların Hamas tarafından kullanıldığını belirtmişti.


Şara: Suriye yeni bir inşa ve yeniden yapılanma aşamasının eşiğinde bulunuyor

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Şam Kalesi'nde Suriye Kalkınma Fonu'nun açılış töreninde (videodan)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Şam Kalesi'nde Suriye Kalkınma Fonu'nun açılış töreninde (videodan)
TT

Şara: Suriye yeni bir inşa ve yeniden yapılanma aşamasının eşiğinde bulunuyor

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Şam Kalesi'nde Suriye Kalkınma Fonu'nun açılış töreninde (videodan)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Şam Kalesi'nde Suriye Kalkınma Fonu'nun açılış töreninde (videodan)

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara dün yaptığı açıklamada, Suriye'nin yeni bir inşa ve yeniden yapılanma aşamasının eşiğinde olduğunu ve yeni bir tarihin yazıldığını söyledi.

Şam Kalesi'nde düzenlenen Suriye Kalkınma Fonu'nun lansman töreninde konuşan eş-Şara, “Bugün yeni bir aşamanın eşiğindeyiz, kendi ellerimizle, kendi paramızla ve kendi çabalarımızla Suriye'nin yeni tarihini yazacağımız bir inşaat ve yeniden inşa aşaması” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın Suriye haber ajansı SANA'dan aktardığına göre eş-Şara sözlerini şöyle sürdürdü: “Eski rejim ekonomimizi mahvetti, paramızı yağmaladı, evlerimizi yıktı ve halkımızı kamplara ve sığınma yerlerine dağıttı. Bugün burada, sevgili Suriye'mizin yaralarını sarmak, halkının elleriyle yeniden inşa etmek ve yerinden edilmiş, sürgüne gönderilmiş insanları topraklarına geri döndürmek için bir araya geldik.”

“Bugün, Suriye Kalkınma Fonu'nun kurulduğunu duyurmak için bir araya geldik. Bu fon aracılığıyla, eski rejimin tahrip ettiklerini yeniden inşa etmek için cömert bağışlarınızı bekliyoruz.” dedi. “Fon son derece şeffaf olacak ve stratejik projeler için harcanan tüm fonlar kamuoyuyla paylaşılacak” diye vurguladı.


İsrail ordusu: ‘Ana saldırı’ hazırlıkları kapsamında Gazze şehrinin yüzde 40'ını kontrol altına aldık

TT

İsrail ordusu: ‘Ana saldırı’ hazırlıkları kapsamında Gazze şehrinin yüzde 40'ını kontrol altına aldık

İsrail ordusu: ‘Ana saldırı’ hazırlıkları kapsamında Gazze şehrinin yüzde 40'ını kontrol altına aldık

İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin dün yaptığı açıklamada, ordunun Gazze şehrinin yaklaşık yüzde 40'ını kontrol ettiğini ve şehri tamamen ele geçirme planlarını sürdürdüğünü duyurdu. Defrin, ordunun Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bulunan şehrin yarısını ele geçirmek üzere olduğunu belirtti.

Defrin bir video açıklamasında şunları söyledi: “Bugün Gazze şehrinin yüzde 40'ını kontrol ediyoruz. Operasyon önümüzdeki günlerde genişlemeye ve yoğunlaşmaya devam edecek. Hamas yenilene kadar baskıları artıracağız.”

İsrail geçen hafta Gazze şehrini ‘tehlikeli savaş bölgesi’ ilan etti. Şarku’l Avsat’ın Times of Israel'den aktardığına göre, İsrail ordusu Filistinlilere ‘yoğun çatışma beklentisiyle’ tahliye emri verdiğinden, şehrin bazı kısımları zaten ‘kırmızı bölge’ olarak kabul ediliyordu.

Defrin, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in Gazze'yi kontrol altına alma operasyonuna karşı çıktığı yönündeki haberleri yalanladı. Zamir'in Gazze şehrini kontrol altına alma planını ‘tamamen desteklediğini’ söyleyen Defrin, Genelkurmay Başkanı’nın, ‘savaşın ertesi günü’ için alternatif bir çerçeve ortaya çıkmazsa, İsrail'in Gazze Şeridi'nde askeri bir hükümet kuracağını açıkça belirttiğini bildirdi.

Bu hamle, İsrail ordusunun, Gazze şehrinde yaşayan bir milyon kişinin yaklaşık 200 bininin, şehri işgal etmek için planlanan askeri operasyon yaklaşırken tahliyeyi reddedeceği tahminleri üzerine geldi.

Dün yayınlanan haberlere göre, şu ana kadar 70 bin ila 80 bin Filistinli şehirden ayrıldı; bunların çoğu son 72 saat içinde gitti. Times of Israel'e göre bu sayı, Gazze şehrinin toplam sivil nüfusunun halen çok altında.

yu7ı8
Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren İsrail askeri buldozeri (AP)

İsrail ordusunun Filistinlilere eylül ayı ortasında beklenen saldırıdan önce güneye gitmeleri konusunda defalarca uyarıda bulunmasına rağmen, Gazze sakinleri Gazze Şeridi’nde güvenli bir yer olmadığını ve gidecek hiçbir yerleri kalmadığını söylüyor.

Birçoğu, önceki çatışmalarda birden fazla kez yerinden edilmenin yorgunluğuna ve özellikle yaşlılar, hastalar ve yetersiz beslenenler için yer değiştirmenin zorluklarına ve maliyetlerine dikkat çekti.

Tahliye için topçu bombardımanı kullanımı

İsrail medyası, İsrail ordusunun Gazze şehrini ele geçirme operasyonundan önce sivilleri kaçmaya zorlamak için Gazze şehri yakınlarındaki ıssız bölgelere topçu bombardımanı yaptığını bildirdi.

İsrail ordusu bu suçlamalar hakkında yorum yapmayı reddetti.

Geçtiğimiz ayın sonunda İsrail ordusu, Gazze şehri sakinlerinin yerinden edilmesinin ‘kaçınılmaz’ olduğunu doğrulayarak, şehri ‘tehlikeli bir savaş bölgesi’ ilan etti.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), şehir sakinlerinin tahliyesini ‘imkânsız’ ve bu konudaki planları ‘uygulanamaz’ olarak değerlendirdi.

İsrail ordusuna bağlı Filistin Topraklarındaki Hükümet Aktivitelerini Koordinasyon Birimi (COGAT) geçen hafta başında, ‘bölge sakinlerini korumak için onları güneye taşıma’ hazırlıklarını duyurdu. Bu hazırlıklar arasında Mısır'dan el-Mevasi'ye su taşımak için yeni bir boru hattının inşası, İsrail'den gelen su borularının bakım çalışmaları ve Gazze Şeridi'nin güneyindeki bir tuzdan arındırma tesisinin elektrik şebekesine bağlanması yer alıyor.

COGAT ayrıca, İsrail'in Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed Sinvar'ı öldürdüğünü söylediği bir operasyonun ardından haftalarca kapalı kalan Han Yunus'taki Avrupa Hastanesi'nin yeniden açılması için çalışmaların başladığını da belirtti.