Şili'nin yeni Devlet Başkanı Gabriel Boric oldu

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Şili'nin yeni Devlet Başkanı Gabriel Boric oldu

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Şili'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçiminde, çoğu açılan sandık sonuçlarına göre sol görüşlü aday Gabriel Boric ülkenin yeni devlet başkanı oldu.
Şili Seçim Servisi (Servel) verilerine göre, şu ana kadar yüzde 92'si açılan sandık sonuçlarına göre "İtibarı Destekliyorum" ittifakının adayı sol görüşlü Gabriel Boric yüzde 55, Cumhuriyetçi Partinin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast yüzde 44 oy aldı.
Kast, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Az önce Boric ile konuştum ve onu büyük zaferinden dolayı tebrik ettim. Bugünden itibaren kendisi Şili'nin seçilmiş devlet başkanıdır, tüm saygıyı ve yapıcı iş birliğini hak ediyor. Şili her zaman ilk sırada gelir" ifadelerini kullandı.
Böylece 35 yaşındaki Gabriel Boric, Şili'nin en genç devlet başkanı unvanına sahip oldu.

Boric herkes için çalışma sözü verdi
Boric, başkent Santiago'da hazırlanan sahnede binlerce destekçisine yaptığı zafer konuşmasında, tüm Şili halkı için çalışacağını söyleyerek halka ve adaylara seçime katıldıkları için teşekkür etti.
Devlet başkanlığı görevini herkes için devralacağını vurgulayan Boric, "Sadece dört duvar arasından yönetmeyeceğim, bizi veya diğer alternatifleri seçen tüm Şilililer için Devlet Başkanı olacağım" dedi.
Zor zamanların geleceğini belirten Boric, "Ülkemizin son yüz yılda yaşadığı en kötü salgının sosyal, ekonomik ve sağlık alanındaki sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalacağız. Zor olacak, buna şüphe yok ancak tarihimizden ders alarak kısa ama sağlam adımlarla ilerleyeceğiz" diye konuştu.
Boric, sağlık, emeklilik, eğitim gibi alanlarda yapılacaklara değinerek şunları kaydetti:
"Bu noktaya kadar basit birkaç kelimeyle anlatılabilecek bir hükümet projesiyle geldik; kimseyi geride bırakmadan Şili'nin talep ettiği yeniliklerle sorumlu bir şekilde ilerlemek. Bu ekonomik olarak büyümek, bazılarının tüketim malı olarak gördükleri şeyleri sosyal haklara dönüştürmek, daha huzurlu ve güvenli bir hayatı garanti etmek, herkesin, özellikle de kadınların özgürlüklerini derinleştirmek."

"Ailenizin yaşam kalitesi için çalışan bir başkan olacağım"
Boric, ülkedeki siyasi kesimlere birlik mesajı vererek "Şili'nin geleceğinin hepimizi aynı tarafta görmeye ihtiyacı var o da halkın tarafı. Hükümetime başlamak için onların desteğinden, fikirlerinden ve tekliflerinden faydalanmayı umuyorum" şeklinde konuştu.
Devlet Başkanı seçilerek aldığı sorumluluğa dikkati çeken Boric, "Demokrasiye sahip çıkan, onu tehlikeye atmayan, konuştuğundan çok dinleyen, birlik olmanın yollarını arayan, halkın ihtiyaçlarını gözeten, imtiyazlarla mücadele eden ve her gün ailenizin yaşam kalitesi için çalışan bir başkan olacağım" ifadelerini kullandı.

Gabriel Boric kimdir?
İkinci tur devlet başkanlığı seçimini yüzde 55'den fazla oy alarak Şili'de seçilen en genç devlet başkanı unvanını elde eden 35 yaşındaki Gabriel Boric, ülkenin güneyindeki Şili Patagonyası bölgesinde bulunan Punta Arenas şehrinde 1986'da doğdu.
Şili Üniversitesinde Hukuk Fakültesini bitiren Boric, 2011-2012'deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarında önemli bir rolü olan öğrenci grubu lideri olarak tanındı. Boric, 2014'ten bu yana milletvekilliği görevi yürütüyor.
Boric'in 11 Mart 2022'de düzenlenecek törenle Devlet Başkanı olarak göreve başlaması bekleniyor.
 



Senatör: Guantanamo'daki her göçmen Amerika'ya günde 100 bin dolara mal oluyor

ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki deniz üssünde gözaltına alınan göçmenler için yeni kurulan gözaltı çadırları (Reuters)
ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki deniz üssünde gözaltına alınan göçmenler için yeni kurulan gözaltı çadırları (Reuters)
TT

Senatör: Guantanamo'daki her göçmen Amerika'ya günde 100 bin dolara mal oluyor

ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki deniz üssünde gözaltına alınan göçmenler için yeni kurulan gözaltı çadırları (Reuters)
ABD'nin Guantanamo Körfezi'ndeki deniz üssünde gözaltına alınan göçmenler için yeni kurulan gözaltı çadırları (Reuters)

ABD Senatörü Gary Peters, dün Kongre'de düzenlenen bir oturumda, Başkan Donald Trump'ın Guantanamo Körfezi deniz üssünü göçmenleri barındırmak için kullanmasının, her bir tutuklu için günlük 100 bin dolar maliyet getirdiğini söyledi.

Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komitesi'nin en kıdemli Demokrat üyesi olan Peters, İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem'e, ABD'deki göçmen gözaltı merkezlerinde günlük 165 dolardan çok daha yüksek maliyetler hakkında sorular sordu.

Peters, tutukluların neden Küba'daki Amerikan deniz üssüne gönderildikten sonra vergi mükelleflerinin parasıyla ABD'ye geri gönderildiğini sordu. Demokrat senatör şöyle dedi: "Guantanamo'da bir kişiyi tutmak için günde 100 bin dolar harcıyoruz... Onları bir süre orada tutuyoruz, sonra uçakla ABD'ye geri gönderiyoruz, ya da günde 165 dolar karşılığında burada tutabiliriz. Bence bu biraz utanç verici bir durum" dedi.

Beyaz Saray, Trump'ın toplu sınır dışı etme hedefini gerçekleştirmeye çalışırken, göçmenlik yasalarının uygulanması için büyük bir bütçe artışı talep etti. Yönetim, bu ay Kongre'den 1 Ekim'de başlayan 2026 mali yılında İç Güvenlik Bakanlığı'na 44 milyar dolar ek bütçe talep etti.

Bütçe talebini savunmak üzere komite karşısına çıkan Noem, Guantanamo'daki göçmenlerin günlük barınma maliyetinin ne kadar olduğunu bilmediğini söyledi. İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Tricia McLaughlin yaptığı açıklamada, "Başkan Trump Amerikalılar'ı güvende tutmaya kararlıdır" dedi. Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre isminin açıklanmasını istemeyen bir ABD'li yetkili yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 70 göçmenin orada tutulduğunu söyledi.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, mart ayında 10 göçmenin üsse nakledilmesini engellemek için dava açtı.

Davada, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, Guantanamo'daki göçmenlerin günde en az 23 saat penceresiz odalarda tutulduklarını, çıplak arama ve tacize maruz kaldıklarını ve aileleriyle iletişim kuramadıklarını iddia etti.