MDLBeast Soundstorm 2021 müzik festivali uluslararası çapta ses getirdi

Festivale katılım yoğun oldu. (Salih el-Gannam)
Festivale katılım yoğun oldu. (Salih el-Gannam)
TT

MDLBeast Soundstorm 2021 müzik festivali uluslararası çapta ses getirdi

Festivale katılım yoğun oldu. (Salih el-Gannam)
Festivale katılım yoğun oldu. (Salih el-Gannam)

Müzik ve sanat tutkunları, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad'ın ev sahipliği yaptığı, Ortadoğu'nun en büyük müzik etkinliği olan MDLBeast Soundstorm 2021 müzik festivalinde bir araya geldiler.
İki gün süren etkinliği düzenleyen organizasyon komitesinin yaptığı açıklamada Arap sanatçıların yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden 200 DJ ve yıldızı görmek ve dinlemek için festivale katılan 700 bini aşkın ziyaretçinin sekiz açık hava konser alanını doldurduğu kaydedildi.
Festivale katılan yabancı konuklar Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamalarda Riyad’ı ziyaret sebeplerinin, özellikle Suudi Arabistan'ın son dönemde hayata geçirdiği ekonomik ve sosyal reformları yerinde görmenin yanı sıra ülkede salgın ile mücadele kapsamında uygulanan ihtiyati tedbirlerin ardından gerçekleştirilen bu büyük etkinliğe katılmak olduğunu aktardılar.
Festivalin kapanış günü Mısırlı sanatçı Amr Diab, Lübnanlı şarkıcı Nancy Ajram ve Amerikalı DJ Jason Drillo'nun konserlerine sahne oldu.
Elektronik müzik hayranları arasında oldukça popülerliğe sahip sanatçı David Guetta da Suudi Arabistan'daki festivale katılmanın kendisi için oldukça anlamlı olduğunu ve müzik tarihinde yeni bir döneme tanıklık ettiğini söyledi. Guetta daha önce de 2018 yılında Suudi Arabistan’da bir konser vermişti.
Guetta, Suudi Arabistan ve Ortadoğu'daki dönüşümden ve dinamizmden memnun olduğunu, bunun insanların hayatlarına olumlu bir şekilde yansıyacağını ve elektronik müzik camiasının dünya çapında genişlemesine katkıda bulunacağına olan inancını vurguladı.
Hollandalı ünlü DJ Armin de Suudi Arabistan'da düzenlenen MDLBeast Soundstorm 2021 müzik festivaline katılmaktan gurur duyduğunu belirterek eserlerini beğenen hayranlarının sayısının çokluğuna dikkat çekti. Bu türden küresel etkinlikler düzenleyerek elektronik müziğin yayılmasına yardım edilmesini ve gelecekte daha fazla insanın katılmasının teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.
Etkinliğe katılanlar arasında Suudi geleneksel kıyafetlerini giyen otuzlu yaşlarında iki İngiliz, Matthew ve Tuff yaptıkları açıklamada beklediklerinden çok daha farklı bir ortamla karşılaştıklarını, bunun da kendilerini turistik bölgeleri keşfetmek için Suudi Arabistan’da kalmaya teşvik ettiğini söylediler. Organizasyonun mükemmel olduğunu, çeşitli müzik türleri ile Arap sanatçılar ve dünyanın en ünlü müzik koordinatörleri arasındaki entegrasyonun başarısına dikkat çektiler. Matthew ve Tuff bu türden bir çeşitliliğe daha önce şahit olmadıklarını vurguladılar.
Turistik bölgeleri gezmeyi ve keşfetmeyi seven Hollandalı Clarissa ve Barrow da Riyad'da düzenlenen müzik festivalinin ilkinden tamamen farklı olduğunu ve etkinliklere katılan DJ’lerin sayısı karşısında hayrete düştüklerini vurguladılar.
Riyad'da ikinci kez düzenlenen MDLBeast Soundstorm 2021’in Ortadoğu'daki en büyük müzik etkinliği olması, Suudi Arabistan'ın küresel sanat camiasındaki cezbedici ve rekabetçi konumunun kanıtı niteliğinde. Suudi Arabistan bu tür festivallerle spor, kültür ve sanat alanlarında, uluslararası çapta etkinlikleri üst düzey profesyonellikle organize etme becerisini de göler önüne seriyor.
Festivalde ziyaretçilere birçok kolaylık sağlamak, erişimlerini kolaylaştırmak, toplu hareketlerin sorunsuz ve akıcı bir biçimde gerçekleşmesini sağlamak için birçok yenilik hayata geçirildi. Güvenliğin yüksek biçimde sağlanması için de 335 kameranın yanı sıra her 30 ziyaretçiye bir kişi düşecek şekilde bin 800'den fazla güvenlik görevlisi istihdam edildi.



Kardiyologlardan uyarı: Yüksek protein diyeti tansiyon ve kolesterolü etkiliyor

Mevcut beslenme kılavuzları genellikle proteinin günlük alınan kalorinin yüzde 10 ila 35'ini oluşturmasını öneriyor (AFP)
Mevcut beslenme kılavuzları genellikle proteinin günlük alınan kalorinin yüzde 10 ila 35'ini oluşturmasını öneriyor (AFP)
TT

Kardiyologlardan uyarı: Yüksek protein diyeti tansiyon ve kolesterolü etkiliyor

Mevcut beslenme kılavuzları genellikle proteinin günlük alınan kalorinin yüzde 10 ila 35'ini oluşturmasını öneriyor (AFP)
Mevcut beslenme kılavuzları genellikle proteinin günlük alınan kalorinin yüzde 10 ila 35'ini oluşturmasını öneriyor (AFP)

Yeni bir çalışma, özellikle günlük kalorinin yüzde 22'sinden fazlasının proteinden geldiği yüksek proteinli beslenme biçimlerinin, ateroskleroz gelişimine yani atardamarların sertleşmesine katkıda bulunarak kalp sağlığı sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Pittsburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar hem hayvan hem de küçük ölçekli insan deneylerini kullanarak fazla proteinin, özellikle de et ve yumurta gibi hayvansal kaynaklarda bulunan lösin adlı amino asidin, arteriyel plak oluşumunda rol oynayan temel bağışıklık hücreleri makrofajlarda mTOR sinyalini tetiklediğini keşfetti.

Hakemli dergi Nature Metabolism'de çarşamba günü yayımlanan çalışmanın başyazarı Dr. Babak Razani, "Yaklaşık yüzde 22 kilokalori protein içeren yemekler yemek, protein ve lösinin riski artırdığı eşik noktasına denk geliyor" diyor.

Ancak tüm uzmanlar aynı fikirde değil. Razani'nin ekibinin 2020'de yaptığı bir çalışma, yüksek proteinli beslenme biçimlerini kardiyovasküler hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirmişti.

2023'te insanlar üzerinde yapılan daha büyük bir çalışmada, yüksek ve standart seviyede protein içeren diyetler arasında kardiyovasküler çıktılar açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştı.

Araştırmada yer almayan kardiyolog Dr. Stephen Tang, çalışmanın herhangi bir sonuca varılamayacak kadar küçük ölçekli olduğunu iddia ediyor. Yine de bu çalışmanın, kalp uzmanlarının bitki ağırlıklı beslenme biçimlerine giderek daha fazla yöneldiğine dair artan kanıtlara işaret ettiğine değiniyor.

Medical News Today'e konuşan Tang, "Ben olsam farklı bir şey yapmazdım" diyor. 

Ancak bu çalışma, yüksek proteinin doğru yol olmadığına dair daha fazla kanıt sunuyor. Kardiyologlar genellikle proteine değil, kolesterol ve yüksek tansiyona odaklanır. Bu çalışma, bitki temelli beslenmenin kalp sağlığına iyi geldiğini doğruluyor.

1984'te yapılan bir çalışmada ekmek, sebze, meyve, kuruyemiş, fasulye ve makarna gibi gıdalardan elde edilenler bitkisel protein diye tanımlanmıştı. Bunlardan daha fazla tüketen kadınların sağlıklı yaşlanma olasılığı yüzde 46 daha fazlayken, hayvansal proteinlere bel bağlayanların yaşlandıkça sağlıklı kalma ihtimali yüzde 6 daha azdı.

Mevcut beslenme kılavuzları genel olarak proteinin günlük kalorinin yüzde 10 ila 35'ini oluşturmasını tavsiye ederken, alt sınırı vücut ağırlığının bir kilogramı başına yaklaşık 0,8 gram (enerjinin yaklaşık yüzde 11'i) olarak belirlemek çoğu yetişkin için yeterli.

Amerikan Kalp Derneği de protein niteliğinin kritik olduğunu belirtiyor. Fasulye, mercimek, kuruyemiş, tohumlar ve omega-3 bakımından zengin yağlı balıklar gibi bitki bazlı proteinleri tercih edip kırmızı ve işlenmiş etlerle doymuş yağ tüketimini sınırlandırmayı öneriyor.

Harvard araştırmacıları da aşırı proteinin doğası gereği zararlı olmadığını ancak hayvansal proteine fazla bel bağlamanın bitkisel proteine kıyasla kolesterolü ve ölüm riskini artırabileceğini ifade ediyor.

Independent Türkçe