Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde galeri açan Tesla tepki çekti

AA
AA
TT

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde galeri açan Tesla tepki çekti

AA
AA

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın, 2021'in son gününde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde galeri açması, insan hakları savunucuları ve Amerikalı siyasetçilerin tepkisine neden oldu.
Tesla, 31 Aralık Cuma günü Çin’in sosyal medya uygulaması Weibo üzerinden Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de galeri açtığını duyurdu.
Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio, Twitter'dan yaptığı açıklamada Tesla'nın kararı için "Ulussuz şirketler, Çin Komunist Partisi'nin bölgede soykırım ve köle iş gücünü gizlemesine yardım ediyorlar." ifadesini kullandı.
Amerika İmalat Birliği Başkanı Scott Paul da Bloomberg'e verdiği mülakatta, "Lafımı esirgemeyeceğim, Sincan’da iş yapan tüm şirketler, oradaki kültürel soykırımın suç ortağıdır. Ancak Tesla'nın eylemleri özellikle alçakçadır." değerlendirmesinde bulundu.
Tesla'nın, Çin'deki 211'inci galerisi olduğu belirtilen mağazanın açılışına insan hakları savunucuları da sert tepki verdi.
Amerika-İslam İlişkileri Konseyi, galerinin derhal kapatılmasını ve "soykırıma ekonomik desteğe varan eylemlerden" vazgeçilmesini istedi.
Konseyin Ulusal İletişim Direktörü Ibrahim Hooper, yayımladığı açıklamada, "Hiçbir Amerikan şirketi, dini ve etnik bir azınlığı hedef alan bir soykırım kampanyasının odak noktası olan bir bölgede iş yapmamalıdır." ifadesini kullandı.
İnsan Hakları İzleme Örgütünün (HRW) araştırmacılarından Sophie McNeill da Guardian gazetesine yaptığı açıklamada, Pekin ve iş dünyasının uzun süredir karlarını insan haklarından üstün tuttuğunu belirtti.
Bu durumun insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda bile değişmediğini kaydeden McNeill, 2022'de bunun devam etmesine izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. McNeill, "Elon Musk ve Tesla yöneticileri, Sincan'da insan haklarını da dikkate almalılar ya da suç ortağı olmayı göze almalılar." değerlendirmesini yaptı.
HRW Direktörü Kenneth Roth da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Uygur Müslümanlarının kitlesel tutuklama ve zulme maruz kaldığı Sincan'da galeri açan Tesla'ya" karşı büyüyen tepkilerin haklı olduğunu ifade etti.

ABD, Sincan'dan ithalatı yasaklamıştı
Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio'nun sunduğu ve Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türkleri ve diğer dini azınlıkların zorla çalıştırılması yoluyla ürettiği malların ABD'ye ithalatının yasaklanmasını öngören tasarısı ABD Başkanı Joe Biden'ın onayıyla 23 Aralık 2021'de yasalaşmıştı.



Havacılık sektöründeki kadınların üçte birinden fazlası cinsel saldırıya uğruyor

Katılımcıların dörtte üçünden fazlası sorunun yönetim tarafından ele alınmadığını veya çözüme kavuşturulmadığını belirtti (Unsplash)
Katılımcıların dörtte üçünden fazlası sorunun yönetim tarafından ele alınmadığını veya çözüme kavuşturulmadığını belirtti (Unsplash)
TT

Havacılık sektöründeki kadınların üçte birinden fazlası cinsel saldırıya uğruyor

Katılımcıların dörtte üçünden fazlası sorunun yönetim tarafından ele alınmadığını veya çözüme kavuşturulmadığını belirtti (Unsplash)
Katılımcıların dörtte üçünden fazlası sorunun yönetim tarafından ele alınmadığını veya çözüme kavuşturulmadığını belirtti (Unsplash)

Yeni bir araştırmaya göre havacılık sektöründeki kadınların üçte birinden fazlası işle ilgili cinsel saldırıya maruz kalıyor.

Unite sendikasının gerçekleştirdiği son derece önemli araştırmada, havacılık sektöründeki 30 bin kadına iş yerindeyken, işe giderken, mesai saatleri içinde veya dışında bir iş arkadaşının ya da başkasının cinsel tacizine maruz kalıp kalmadıkları soruldu.

Sonuçlar, kadın kabin ekibi, ön büro personeli ve bagaj görevlilerinin yüzde 34'ünün işyerinde cinsel saldırıya uğradığını ortaya koydu.

Buna ek olarak, ankete katılan kadınların yüzde 11'i işyerinde cinsel zorlama kurbanı olduklarını söyledi. Bu, bir kişinin cinsel faaliyette bulunması için açık rızası olmayan birine baskı yapması, onu kandırması, tehdit veya manipüle etmesi anlamına geliyor.

Unite'ın Cinsel Tacize Sıfır Tolerans kampanyası kapsamında yapılan anket, çalışanların yüzde 67'sinin istenmeyen flört, el kol hareketi ya da cinsel ifadelere maruz kaldığını, yüzde 65'ine cinsel açıdan saldırgan şakalar yapıldığını, yüzde 55'ine uygunsuz şekilde dokunulduğunu ve 10 kişiden 4'ünden (yüzde 40) fazlasıyla bir yönetici, iş arkadaşı ya da yolcu gibi üçüncü bir kişi tarafından pornografik görüntüler paylaşıldığını ya da gösterildiğini ortaya koydu.

İşyerinde cinsel tacize uğradığını bildirenlerin çoğu bunun tek seferlik olmadığını, neredeyse yarısı (yüzde 47) iki kereden fazla, üçte biriyse (yüzde 34) bir kereden fazla yaşadığını söyledi.

Katılımcıların çoğu yaşadıkları veya tanık oldukları tacizi kendilerine inanılmayacağı veya işlerini riske atacakları endişesiyle bildirmediklerini, bazılarıysa bildirdiklerinde ciddiye alınmadıklarını düşündüklerini belirtti.

Dörtte üçünden fazlası (yüzde 76) konunun yönetim tarafından ele alınmadığını veya çözüme kavuşturulmadığını söyledi.

Bir kadın "Yolcuların cinsel tacizine uğradım ve yönetim bu konuda hiçbir şey yapmıyor" dedi.

Yolcuların gelip gittiğini ve onları tekrar görme ihtimalinizin çok düşük olduğunu söylüyorlar.

Bir diğeriyse şunları söyledi:

Yönetim, cinsel saldırı geçmişi olduğu bilinen bir mürettebat üyesinin bana uygunsuz bir şekilde dokunduğu deneyimime gülüp geçti. Onu korudular, beni değil.

Unite Genel Sekreteri Sharon Graham şöyle dedi:

Personel güvenliği sivil hava taşımacılığı sektöründeki işverenler için en yüksek öncelikler arasında yer almalı ancak anketimizin sonuçları çok üzücü ve kadın çalışanların patronlar tarafından hayal kırıklığına uğratıldığını gösteriyor. Hiç kimse işyerinde cinsel tacize maruz kalmamalı. Unite olarak sıfır tolerans yaklaşımını benimsemeye kararlıyız ve göz yuman her işvereni uyaracağız. İşyerinde tacizi kesin olarak ortadan kaldırmak için her adımda mücadele edeceğiz. Her çalışan güvenli bir çalışma ortamını hak eder ve tacizi bildirebilmeli.

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal