Küresel uzmanlar: Riyad'daki Uluslararası Madencilik Konferansı, yeni bir bölgesel madencilik merkezi oluşturmak için fırsat

Teknoloji, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın ana konularından biri olacak (Şarku’l Avsat)
Teknoloji, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın ana konularından biri olacak (Şarku’l Avsat)
TT

Küresel uzmanlar: Riyad'daki Uluslararası Madencilik Konferansı, yeni bir bölgesel madencilik merkezi oluşturmak için fırsat

Teknoloji, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın ana konularından biri olacak (Şarku’l Avsat)
Teknoloji, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın ana konularından biri olacak (Şarku’l Avsat)

Dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda maden uzmanı, 11-13 Ocak tarihleri arasında Riyad'da yapılacak olan Uluslararası Madencilik Konferansı oturumlarının gündeminin gerçekten de madencilikle ilgili beklentileri araştıran ve maden çalışmalarında gelişimin önünü açan bir diyalog platformu oluşturacağını vurguladı.
Gold & Minerals CEO'su Brian Hosking, “Madencilik Konferansı Ortadoğu, Asya ve Afrika bölgelerinin büyük fırsatlarını ve potansiyellerini vurgulayacak. Maden bakımından zengin Arap kalkanı ve Tetis-Avrasya maden kuşağı, dünyanın artan maden ve metal talebinin büyük bir bölümünü karşılama yetenekleriyle bilinir. Bu madenler günümüzde ve önümüzdeki yıllarda büyük talep görecek” dedi.

Yeni bir maden merkezi için büyük umutlar
Uluslararası Madencilik Konferansı'nın açılış konuşmacısı ve Kanadalı Ivanhoe Mines şirketinin kurucusu ve eş-CEO'su Robert Friedland, “Madencilik endüstrisi, dünyanın daha sürdürülebilir bir geleceğe geçişi için bir mihenk taşıdır. Çünkü gelişmekte olan madencilik alanları bu dönüşümde hayati bir rol oynar, güvenliğin sağlanmasına ve maden ve metal arzının çeşitlendirilmesine yardımcı olur” dedi.
Ünlü jeolog ve Ekonomik Jeologlar Derneği üyesi Douglas Kerwin, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın oturumları ve etkinlikleri aracılığıyla birçok olumlu noktaya ulaşma arzusunu dile getirdi. Kerwin, “Şüphesiz böyle bir konferans, bu ülkelerin sektör liderleri ve hükümetlerinin, kaynakları hızlı ve sorumlu bir şekilde en iyi nasıl geliştirileceğini tartışmak için ideal bir platform” dedi.

Yeni teknolojik madenler
Teknoloji, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın ana konularından biri olarak belirlendi. Konferansın odak noktası, hem geleceğin madenlerini mümkün kılacak yeniliklere hem de düşük karbonlu bir geleceğe yol açan teknolojileri üretmek için acilen ihtiyaç duyulan ürünlere odaklanacak.
Operasyonel en iyi uygulamalar konusunda madencilik sektörüne tavsiyelerde bulunan Development Partners Institute Başkanı Bay Peter Bryant yaptığı konuşmada, Uluslararası Madencilik Konferansı'nın yeni bir bölgesel madencilik merkezi oluşturmak için mükemmel bir fırsat olduğunu söyledi.
Rosso Asset Management'ın başkanı ve baş yatırım sorumlusu Warren Irwin, enerji geçişinin yeni maden ve metallerin üretimi için milyarlarca dolarlık yatırım gerektireceğini söylüyor. Uluslararası Madencilik Konferansı, Asya, Afrika ve Orta Doğu'da gelişmekte olan ekonomilerin kullanılmayan geniş maden zenginliğini geliştirmek için karşılıklı olarak yararlı yollar bulmak için üreticiler ve yatırımcılar için çok ihtiyaç duyulan bir buluşma noktası sağlıyor.

Sürdürülebilir madencilik
Londra'daki Dünya Altın Konseyi CEO'su David Tait'e göre, Uluslararası Madencilik Konferansı şu anda madencilik sektörünün enerji geçişinin başarısına katkıda bulunma stratejisindeki en önemli olaydır.
Tait, “Madencilik bu artan ihtiyaç ışığında bile sorumlu ve sürdürülebilir bir şekilde olmalı. Küresel düşük karbon ekonomisi daha fazla madene ihtiyaç duyacak. Bunu başarmak, madencilik şirketleri, yatırımcılar, hükümetler ve topluluklar arasında daha fazla işbirliği ve bilgi ve deneyim alışverişini gerektirecektir” açıklamasında bulundu.

Zengin gündem ve özel tartışma oturumları
Konferansın ilk günü, 11 Ocak'ta Madencilik sektörüyle ilgili bakanların yuvarlak masa toplantısıyla başlayacak. Konferansın ikinci günü, 12 Ocak'ta bir genel kurul oturumu ve Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif'in açılış konuşmasıyla başlayacak. Bu iki oturum, paydaşlar ve ortaklar arasında ikili tartışmalara olanak sağlayacak. Konferansın son günü olan 13 Ocak'ta Suudi Arabistan başlıklı bir oturum düzenlenecek.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.