Mısır Dünya Gençlik Forumu’nda girişimciliğin ve teknolojinin önemi vurgulandı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi etkinliğin ‘kalıcı bir diyalog platformuna’ dönüştürülmesiyle yetkilendirildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Mısır Dünya Gençlik Forumu’nda girişimciliğin ve teknolojinin önemi vurgulandı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Dünya Gençlik Forumu’nun kapanış töreninde konuşma yaptı. (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Her yıl Mısır hükümeti himayesinde düzenlenen, küresel çaptaki Dünya Gençlik Forumu (WYF) bu yıl Sina bölgesinin güneyinde yer alan Şarm eş-Şeyh şehrinde, dört oturum ile gerçekleştirildi. Forum, girişimciler, gelişen projeler ve teknoloji için küresel önemde bir etkinlik olarak nitelendirildi.  Ayrıca dünya gençliğinin interaktif diyalogu için kalıcı bir platform olmasının hedeflendiği bilgisi verildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, 10-13 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen forumu, dünya gençlerinin fikir ve yaratıcılıkları vasıtasıyla barışı tesis etmenin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma yönündeki vizyonlarını paylaşmak için gerçek bir fırsat olarak nitelendirdi.
Sisi, perşembe günü Şarm eş-Şeyh’te düzenlenen WYF’nin kapanış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu halihazırdaki küresel durum, dünyanın geleceği ve bu salgının insanların yaşamı üzerindeki yansımalarıyla ilgili cevap bekleyen pek çok soru kaçınılmaz olarak bu forumun da gündemi haline geldi."
Sisi, Mısır’ın adalet ve insan onurunu inşa etmek, geliştirmek ve başarmak isteyen modern bir sivil devlet olduğunu vurgulayarak, WYF’nin önemli bir müzakere platformu haline geldiğini, biçim ve içerik olarak her geçen yıl biraz daha geliştiğini vurguladı.
Sahne gösterileri, insanlık anıtı tasarımının ayrıntılarını öne çıkaran şarkı bölümleri, göz kamaştırıcı ışık gösterileri ve kısa belgesellere ek olarak İnsanlığı Canlandırma Anıtı'ndaki kapanış töreninde paraşütçülerin yere inerken çeşitli desenlerle yaptığı gösteri izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.
Anıttaki sanatçıların heykellerinin tasarım ve biçimlerinin yanı sıra kalp heykeli, yaşamın nabzının simgesi olması olarak tüm insanların ortak paydasını temsil etmesi açısından oldukça dikkat çekti.
Kapanış töreninde gösterilen bir filmde ise Güney Sina'daki dağlardan birinin yakınında inşa edilen ve özgün bir arka plana sahip olan; bilgi, medeniyet, kültür ve doğanın çeşitliliğini vurgulayan modern müze salonları ve çeşitli anıt binalar öne çıkarıldı.
WYF’nin kapanış töreninde konser ve şölenlerin yanı sıra Mısırlı takipçilerin ve medyanın Mısır uygarlığının ve turizminin tanıtımında önemli unsurlardan biri olarak gördüğü göz kamaştıran Sfenks Bulvarı’na övgüde bulunuldu.
Sisi, forumun sonunda, 2022 Sivil Toplum Yılı Bildirgesi ilanı, girişimciler, gelişmekte olan projeler ve küçük endüstriler için küresel bir merkez kurulması, Şarm el-Şeyh'teki İklim Zirvesi'ne katılmak için Mısırlı ve uluslararası gençlik gruplarının oluşturulması da dahil olmak üzere bir dizi karar yayınladı.
Bakanlar Kurulu da kalkınma ortaklarıyla kapsamlı bir vizyon hazırlamak, Mısır'da elde edilen kalkınma girişimlerinin Afrika’da devamlılığını sağlamak,  Mısır ve tüm dünya gençliği için sonuçları devlet kurumlarına sunulacak kalıcı bir interaktif diyalog platformunu etkinleştirmek, uluslararası su kaynakları konularında farkındalığı artırmak ve Mısır devletinin çatışma bölgelerinin bölgesel yeniden inşasına kapsamlı bir vizyon geliştirmek için uluslararası bir kampanya başlattı. Forumun yönetimine atamalar gerçekleştirdi.
Kapanış töreninde, dünyanın dört bir yanındaki onlarca sanatçı tarafından hazırlanan kalplere ev sahipliği yapan İnsanlığın Yeniden Canlanması Anıtı sergilendi. Anıtın tüm insanlık için güvenilir ve küresel önemde olan forumun tanıtımı önemine dikkat çekildi.
Forum yönetimine göre anıtın tasarımı, gerçek, iyilik ve güzellik gibi yüce insani değerlerden ilham alıyor.
Uluslararası arenadan uzman isimlerin ve yetkililerin gerçekleştirdiği konuşmaların ardından kilit önemde konularda somut sonuçlar elde etmek için düşüncelerde değişiklik yapmanın gerekliliğini vurgulayan bir belgesel gösterildi.
Törene katılan ülkeler arasında Avustralya, Ermenistan, İtalya, Nijerya, Kongo, Güney Afrika, Malavi, Zimbabve, İrlanda, Kamerun, Ürdün, Kuveyt ve Paraguay yer aldı.
WYF’nin söz konusu 4’üncü oturumunda devlet ve hükümet başkanlarının huzurunda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığında, Lübnan Başbakan Necib Mikati, Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin bin 2. Abdullah ve çok sayıda bakan, büyükelçi ve uluslararası ve bölgesel kuruluşların yetkilileri de yer aldı. Önde gelen uluslararası isimlerin sanal olarak katıldığı etkinlikte Afrika, Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika’dan, 196 ülkeden binlerce genç de yer aldı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası dünyanın geleceğine ilişkin tartışmalar forumun başlıca gündem maddesi olurken yoksulluk sorunları, çatışma sonrası yeniden yapılanma ve su kaynakları başlıkları da devlet liderlerinin ve katılımcıların vurgu yaptığı konular arasında yer aldı.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.