Koronavirüsün endemik bir hastalığa dönüşmesi ne anlama geliyor?

Koronavirüsün formunu gösteren açıklayıcı görüntüsü (CDC)
Koronavirüsün formunu gösteren açıklayıcı görüntüsü (CDC)
TT

Koronavirüsün endemik bir hastalığa dönüşmesi ne anlama geliyor?

Koronavirüsün formunu gösteren açıklayıcı görüntüsü (CDC)
Koronavirüsün formunu gösteren açıklayıcı görüntüsü (CDC)

Uzmanlar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının endemik bir hastalığa dönüşmesini ve onunla yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini düşünüyor.
Omikron varyantının dünya genelinde yayılmasıyla birlikte enfeksiyon sayısında ani bir artış yaşanıyor. Washington Post gazetesi, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre koronavirüs salgınının, pandemik ve endemik hastalık gibi terimler arasında fark olduğunu aktardı.
Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Vakfı Direktörü Dr. William Schaffner, salgının genellikle zaman ve coğrafya ile sınırlı olan büyük bir hastalık olduğunu söyledi.
Pandemi ise hastalığın daha geniş bir coğrafi alanda yayılmasıdır ve genellikle dünya çapındadır. Pandemi, genellikle insanların bağışıklığı olmamasıyla yeni bir virüs türünden kaynaklanır.
CDC, endemik hastalığı, bir hastalığın belirli bir coğrafi bölge içinde alışılmış yayılımı olarak tanımlar.
Johns Hopkins Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü Profesörü Stuart Campbell Ray, bunun ‘hastalık bulaşmasının beklenmedik bir şekilde yıkıcı olmadığı nokta’ anlamına geldiğini söyledi.
CDC Direktörü Rochelle Walensky geçtiğimiz Aralık ayında MSNBC’ye verdiği demeçte, koronavirüsün ABD ve dünya genelinde endemik olma potansiyelinin olduğunu söyledi. Walensky, grip gibi küçük zorluklara neden olan endemik birçok hastalığın olduğuna dikkati çekti.
Gazete, koronavirüsün endemik bir hastalığa dönüşmesinin salgının bitmek üzere olduğu anlamına gelmediğini, çünkü ABD dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde vaka sayısında yaşanan artışın yanı sıra hastaneye yatışlar ve son derece bulaşıcı Omikron mutantının neden olduğu ölümlerin yaşandığını bildirdi.
Uzmanlar, koronavirüsün endemik bir hastalığa dönüşmesiyle hayatlarımızın pandemi öncesine geri dönemeyeceğini düşünüyor.
Massachusetts Genel Hastanesi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Jacob Lemieux, endemik hastalık teriminin, bu ‘korkunç, talihsiz yolculukta’ bulunduğumuz yer için faydalı bir kavram olduğunu açıkladı.
Yale Halk Sağlığı Okulu'nda mikrobiyal epidemiyoloji ve patoloji bölümü başkanı Albert Ko, pandemi aşamasından salgın aşamasına geçileceğini, bunun kademeli bir süreç olduğunu söyledi.
Schaffner ise açıklamasında, “Salgının bitmesi virüsün bittiği anlamına gelmiyor, sadece bu şekilde onunla yaşıyor ve virüsün özelliklerine göre bunu yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Hastalık daha az zararlı bir hale mi gelecek?
Ray, ‘endemik’ kelimesiyle ilgili en büyük yanılgının, hafif bir hastalığı ifade etmek ve endemik hastalığın zararlı olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayarak, sadece hastalığın nispeten istikrarlı ve öngörülebilir olduğu anlamına geldiğini aktardı. Örneğin grip, son yıllarda her yıl yüz binlerce hastaneye yatışın yanı sıra ve 12 bin ila 52 bin insanın ölüme neden olmuyor. Hastalık endemik olduğunda, gripte olduğu gibi bulaşma seviyeleri mevsime göre değişim gösterebiliyor.
Ko, bir hastalığın, yeni mutasyonların ortaya çıkması veya aşı oranlarındaki düşüşün insanları hastalıktan daha tehlikeli mutasyonlara karşı savunmasız hale getirmesiyle direnç gösterebileceğini söyledi.
Önceki grip salgınlarına örnek veren Ray, “Genellikle salgın olarak düşündüğümüz virüsün salgın suşlarına sahip olabiliriz ve sanırım gelecekte koronavirüs ile böyle bir aşama görebiliriz” dedi.
Uzmanlar, virüsün bulaşma düzeyi ile insanlarda bağışıklık düzeyi arasında bir denge olduğunda salgın endemik bir duruma geçeceğinde kesin bir yanıt vermenin zor olduğunu söyledi. Ayrıca, yeni mutasyonun izlenmesi için küresel çabaların sürdürülmesi gerektiğinin önemini vurguladı.
Washington Post, koronavirüsün endemik bir hastalığa dönüşümünün kademeli olacağını ve dikkatli olmayı gerektirdiğini kaydetti.



A$AP Rocky, Rihanna'yla üçüncü çocuklarının ismi hakkında ipucu verdi

A$AP Rocky, Rihanna'yla üçüncü bebeklerine muhtemelen R'yle başlayan bir isim vereceklerini söyledi (AFP)
A$AP Rocky, Rihanna'yla üçüncü bebeklerine muhtemelen R'yle başlayan bir isim vereceklerini söyledi (AFP)
TT

A$AP Rocky, Rihanna'yla üçüncü çocuklarının ismi hakkında ipucu verdi

A$AP Rocky, Rihanna'yla üçüncü bebeklerine muhtemelen R'yle başlayan bir isim vereceklerini söyledi (AFP)
A$AP Rocky, Rihanna'yla üçüncü bebeklerine muhtemelen R'yle başlayan bir isim vereceklerini söyledi (AFP)

Kaleigh Werner ABD Yaşam Haberleri Muhabiri 

A$AP Rocky, bir kez daha bebek beklediklerini duyurmalarından birkaç gün sonra Rihanna'yla üçüncü çocuklarının ismi hakkında önemli bir ipucu verdi.

Seth Meyers kendi adını taşıyan sohbet programında kısa süre önce, Diamonds'la tanınan şarkıcıyla halihazırda üç yaşındaki RZA ve bir yaşındaki Riot olmak üzere iki çocuğu olan 36 yaşındaki rapçiye bebeğin ismini sordu.

Meyers, Rocky'nin gerçek adı Rakim Mayers'ı işaret ederek "İlk iki çocuğunuzun adı R'yle başlıyor, elbette senin ve Rihanna'nın adı da R'yle başlıyor" dedi.

Sence bu, üçüncü çocuğun da isminin R'yle başlayacağının garantisi mi?

Rocky "Tabii ki" dedi.

Rihanna önceki günlerde 2025 Met Gala'dan birkaç saat önce, karnında bebek olduğunu pek de üstü kapalı olmayan bir şekilde belli etmişti. New York'taki The Carlyle Hotel'e vücudunu saran iki parçalı mavi bir takım, kürk bir şal ve siyah bir balıkçı şapkasıyla girerken görülmüştü.

Şarkıcı, haftalarca büyük tişörtler ve çapraz askılı salaş çantalarla karnındaki şişliği örtmeye çalışmasından sonra hamileliğini ilk kez kasten göstermişti.

Umbrella'yla bilinen şarkıcı ayrıca Rocky'nin Pharrell Williams, Formula 1 pilotu Lewis Hamilton, Colman Domingo ve LeBron James'la birlikte eş başkanlık yaptığı bu yılki büyük etkinlik için Met'in merdivenlerine gelen son kişiydi.

Rocky ve diğer katılımcılar geldikten çok sonra saat 22.00'de, Rihanna'nın özel tasarım Marc Jacobs takımıyla lacivert halıya adım atmasıyla karnındaki şişlik ön plana çıkmıştı.

Bir muhabirin yağmurlu gece için şemsiye getirip getirmediği sorusu üzerine Rihanna muzipçe cevap vermişti:

Şemsiyeyi Rocky getirdi. Ben çocuğu getirdim.

Diğer yandan Rocky, kreatif ajansı AWGE'nin tasarladığı ve Harlem'deki yuvasına selam gönderen kıyafetiyle kendi kırmızı halı anını çoktan yaşamıştı.

O da galanın kırmızı halısında gazetecilere haberi doğrulayarak NBC New York'a "Harika bir duygu, biliyorsunuz" demişti.

İnsanlara neler yaptığımızı göstermenin zamanı geldi. Ve herkesin bizim için mutlu olmasına sevindim çünkü biz kesinlikle mutluyuz.

Çiftin Met Gala'daki beklenmedik açıklaması, Rihanna'nın, çocukların isimlerinden nefret ettiğini söyleyen bir hayranına iki kelimelik bir cevapla çıkışmasından sadece bir aydan biraz uzun süre sonra yaşandı.

Fenty Beauty'nin kurucusu, Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların sahip olduğu gücün altını çizmek için Instagram'da oğullarının fotoğraflarını paylaştıktan sonra bir hayranı, bunu çocukların isimlerini eleştirmek için fırsat bilmişti.

İsimleri eleştiren kişi daha sonra silinen yorumunda "İsimlerinden çok nefret ediyorum" diye yazmıştı.

Rhianna da "Tamam Tatiana" diye yanıt vermişti.

Independent Türkçe, independent.co.uk/life-style