Arap Koalisyonu: Yemen'de hapishaneye hava saldırısı düzenlendiği iddiaları Husi yalanı

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki
Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki
TT

Arap Koalisyonu: Yemen'de hapishaneye hava saldırısı düzenlendiği iddiaları Husi yalanı

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki
Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu sözcüsü Tuğgeneral Turki el-Maliki yaptığı açıklamada, bir hapishaneye düzenlenen hava saldırısında onlarca kişinin öldüğü iddialarının doğru olmadığını ifade etti. 
Maliki, İran destekli terörist Husi milislerin Koalisyon'un bir hapishaneyi hedef aldığı yönündeki iddialarının ardından Ortak Kuvvetler Komutanlığı'nın bazı medya kuruluşları tarafından dillendirilen iddiaları yakından takip ettiğini belirtti. Arap Koalisyonu sözcüsü Saada vilayetinde dün (Cuma) şafak vakti mahkumların hedef alındığı iddia edilen söylemlerin doğru olmadığı, iddiaların Husi milisleri tarafından ortaya atıldığını vurguladı.
Tuğgeneral Maliki, "Koalisyonun Müşterek Kuvvetler Komutanlığı bu tür raporları ciddiye alıyor. Koalisyon iç mekanizmasına göre eylem sonrası prosedürlerin (AAR) kapsamlı bir incelemesi yapıldı. Bu iddiaların doğru olmadığı tespit edildi" dedi.
Koalisyon güçlerinin resmi sözcüsü, kuvvetlerinin Yemen'deki İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ni ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ni (ICRC) gerçekler ve ayrıntılar ile medyadaki yanlış bilgiler hakkında bilgilendireceğini ifade etti.
İran destekli Husiler, Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.