İtalya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasından sonuç çıkmadı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İtalya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasından sonuç çıkmadı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

İtalya'da 13'üncü cumhurbaşkanını belirlemek üzere toplanan "Büyük Seçici Meclis"te yapılan ilk tur oylama sonuçsuz kaldı.
Cumhurbaşkanlığı seçim kanuna göre, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisi’ne üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan bin 9 üyeli seçici meclis, hafta sonu Forza Italia milletvekili Enzo Fasano'nun hayatını kaybetmesi sebebiyle bir kişi eksik olarak ilk tur için toplandı.
Temsilciler Meclisi Genel Kurulunun ev sahipliğindeki oylama, Kovid-19 salgınına yönelik sıkı tedbirler eşliğinde yapıldı.
İlk tur oylamada, bin 8 oydan cumhurbaşkanı seçilmek için gereken 672 oya, aday gösterilen hiçbir isim ulaşamazken, atılan boş oy sayısının 672 olması ise dikkati çekti. Böylece, ilk tur oylama sonuçsuz kaldı.
Oturuma, Senato Başkanı Maria Elisabetta Alberti Casellati ile başkanlık eden Temsilciler Meclis Başkanı Roberto Fico, cumhurbaşkanı seçimine yarın yapılacak 2. tur oylamayla devam edileceğini açıkladı.
Bu arada, basında yer alan habere göre, Kovid-19 testi pozitif çıkan 17 seçici delegeden 10'u özel araç ya da ambulanslarla gelerek meclisin otoparkında oluşturulan bölümde oylarını kullandı.

Aşısız milletvekilinin meclise girmesine izin verilmedi
İlk tur oylama sırasında ilginç bir hadise de yaşandı. Parlamentoya 5 Yıldız Hareketi’nden seçilerek giren daha sonra bağımsız gruba geçen aşı karşıtı Sara Cunial, aşı sertifikası olmadan oy kullanmak istedi ancak meclis katipleri buna izin vermedi.
Aşı sertifikası olmadan meclis genel kuruluna ve Kovid-19 pozitif vakaların oy kullandığı garaja dahi alınmayan Cunial, gazetecilere yaptığı açıklamada, anayasal hakkının kullanmasına izin verilmediğini, bu nedenle cumhurbaşkanı seçimini dava edeceğini söyledi.

Koalisyon ortağı partilerin aday belirleme görüşmeleri sürüyor
Büyük Seçici Mecliste ilk tur oylama devam ederken, teknokrat Başbakan Mario Draghi’nin liderlik ettiği koalisyon hükümetinin ortakları seçimde ortak aday çıkarmaya yönelik istişarelerde bulundu.
Koalisyon ortakları, Demokratik Parti (PD) lideri Enrico Letta ve Lig Partisi lideri Matteo Salvini ile bir görüşme yaptı.
Salvini, bugün ayrıca 5 Yıldız Hareketi (M5S) lideri Giuseppe Conte ile de bir araya geldi.
Liderlerin yarın da görüşmelerinin beklendiği ifade edildi.
Cumhurbaşkanlığı için resmen bir aday bulunmasa da Başbakan Draghi'nin adı sıkça bu makam için geçiyor. Draghi'nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, hükümetin sona erecek olması koalisyon partilerinin en büyük açmazı olarak öne çıkıyor.
Basında yer alan analizlere göre, koalisyon ortaklarının, Draghi'nin cumhurbaşkanı olmasına yeşil ışık yakması için Draghi sonrasındaki hükümet üzerinde de bir anlaşmaya varması gerekiyor.
Siyasi kulislerde, Draghi'nin başbakan olarak kalması ve cumhurbaşkanlığı için kapsayıcı başka bir isim bulunması ya da Draghi'nin cumhurbaşkanı seçilip, yine Draghi gibi teknokrat bir isim altında yeni hükümetle koalisyonun erken seçime gitmeden devam etmesi veya mevcut Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın yeniden seçilmesi gibi formüllerin tartışıldığı belirtiliyor.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal