Abbas, Bennett hükümetiyle siyasi bir süreç başlatmanın mümkün olmadığının farkında

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)
TT

Abbas, Bennett hükümetiyle siyasi bir süreç başlatmanın mümkün olmadığının farkında

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas. (Reuters)

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın herhangi bir değişiklik olmadığı sürece mevcut İsrail hükümetiyle siyasi müzakerelerin başlatılmasının mümkün olmadığının farkında olduğu bildirildi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Filistinli kaynaklar, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in tutumları sebebiyle Abbas’ın siyasi müzakerelerin başlatılmasının karmaşık bir mesele olduğunun farkında olduğunu ancak bu yoldan vazgeçmediğini belirtti. Kaynaklar, Abbas’ın çıkmazdan kurtulmak ve İsrail hükümetinin yapısında beklenen olası değişiklikler ile süreci başlatmak için gerekli koşulları hazırlamak amacıyla bu yolda ilerlediğini söyledi.
Filistin, Ürdün, Mısır ve hatta ABD’de İsrail siyasetinde değişiklik olacağına yönelik ortak bir beklenti olduğuna dikkat çeken kaynaklar, siyasi çizgiyi ilerletmek adına Ürdün ve Mısır tarafından ABD ile diğer partiler üzerinde baskı bulunduğunu ancak bunun hemen gerçekleşmeyeceği kanaatinin ağırlıkta olduğunu vurguladılar.
Kaynaklar, Yair Lapid’in Abbas ile görüşmeye karşı olduğunu belirterek buna prensipte karşı olmadığını vurguladılar. Ancak hali hazırda böyle bir toplantının gerçekleşmesi için bir gerekçe olmadığını kaydettiler.
İsrail medyası, Lapid’in mevcut İsrail hükümetinin yapısı nedeniyle Filistinlilerle siyasi bir sürece giremeyeceğini ancak koordinasyon kapsamında Filistin Yönetimi ile çalışmaya devam edeceğini söylediğini aktardı.
İsrailli Bakan’ın açıklamasında şu ifadeleri kullandığı belirtildi:
“Batı Şeria'da 5 milyon Filistinli bulunuyor. Onlarla herhangi bir anlaşmazlığımız yok ve kendilerini perişan ve çaresiz bırakmak da istemiyoruz. Ancak siyasi müzakerelere girmeyeceğiz. Ortaklarımızı bu çerçevede ilerlemeye ikna etmeye çalışmaya devam edeceğim.”
Lapid ayrıca hükümetinin siyasi bir yola gitmeyeceğini ve Filistinlilerle bu konuyu tartışmayacağını vurguladı.
Lapid’in bu açıklamaları Filistin Sivil İşler İdaresi Başkanı Hüseyin eş-Şeyh ile yaptığı görüşmenin ardından geldi. Lapid, görüşmeye dair ilgili basına yaptığı açıklamada, “Görüşme, gerginliğin azaltılması ve iki tarafın çıkarına olacak pozitif bir siyasal ufuk açılması için gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.
İsrail şimdiye kadar Filistinlilerin reddettiği ancak uzun vadeli bir plan kapsamında, boykot etmedikleri siyasi sürece alternatif bir yol olarak gördüğü bu yolu seçti. Filistin Yönetimi, Uluslararası Dörtlü'nün (ABD, Birleşmiş Milletler, Rusya, Avrupa Birliği) denetiminde siyasi bir sürece daha hızlı dahil olmak istiyor.
İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, ‘iki devletli çözümün’ sağlanamaması nedeniyle Nisan 2014'te tıkanmıştı.
Bennet geçtiğimiz hafta yeni bir siyasi süreçte ilerleme olasılığına karşı çıkarak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmeyeceğini söyledi. Uluslararası alandan liderlerin kendisiyle gerçekleştirdiği görüşmelerde Filistin meselesinin güneme gelmediğin bildirdi.
Filistin yönetimi, ABD baskısının söz konusu pozisyonu değiştireceğini veya mevcut Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in Bennett ile yapılan rotasyon anlaşmasına göre İsrail'de iktidara gelmesinden sonra yeni bir pozisyon belirleyebileceğini umut ediyor. Lapid, iki devletli çözümü desteklediğini yinelerken hali hazırda bunun gerçekleştirilmesin mümkün olmadığını savundu.
Lapid daha önce de birçok kez İsrail'in yeni bir tehdide neden olmasının mantıksız olduğunu söyledi. Ancak Ramallah’ta, daha büyük bir ABD baskısı ile iktidara gelmesinin, çalışma şeklini ve olaylara bakışını değiştirebileceğine veya en iyi ihtimalle bu koalisyonun çökmesine yol açabileceği görüşü hakim.



Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
TT

Gazze’de ateşkes görüşmeleri ne durumda?

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 58 bine yaklaştı (Reuters)

Filistinli yetkililere göre Gazze'de ateşkes görüşmeleri çıkmaza girdi. 

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla BBC'ye konuşan kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Katar'ın başkenti Doha'daki müzakerelere, ihtilaflı konularda karar vermeye yanaşmayan bir heyet gönderdiğini savunuyor. 

Ayrıca yetkililer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretiyle "zaman kazanmaya" çalıştığını ve süreci tıkadığını ileri sürüyor. 

Netanyahu, 7-10 Temmuz'da gerçekleştirdiği ziyarette ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelmişti. Ancak beklenen 60 günlük ateşkesin sağlandığına dair bir açıklama yapılmamıştı.

Filistinli yetkililer, İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesi ve bölgeye yardım girişleri gibi konularda uzlaşma sağlanamadığını belirtiyor. 

BBC, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığını aktarıyor. İsrail ordusunun Gazze'nin 1 ila 1,5 kilometre içine giren bir alandaki "tampon bölgeleri" bırakmak istemediği ifade ediliyor.

Diğer yandan Hamas'ın tampon bölgelere ait haritaları istediği ve sözkonusu alanın söylenenden çok daha büyük olduğunun ortaya çıktığı aktarılıyor. Buna göre İsrail ordusu, bazı noktalarda Gazze'nin 3 kilometre kadar içine giren tampon bölgeler inşa etmeyi planlıyor. 

Filistinli örgütün ilk etapta bu konuda taviz vermeyi düşündüğü fakat haritaları görünce bundan vazgeçtiği ifade ediliyor. Tel Aviv yönetiminin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentinin tamamında işgalini sürdürmeyi planladığı aktarılıyor.

Kaynaklardan biri, Netanyahu yönetiminin tutumuna dair şunları söylüyor: 

Bu görüşmeleri hiçbir zaman ciddiye almadılar. Bunları zaman kazanmak ve sahte bir ilerleme görüntüsü vermek için kullandılar.

Diğer yandan New York Times'ın (NYT) analizinde, Netanyahu'nun Gazze savaşını iktidarını sürdürmek için kullandığına dikkat çekiliyor. 

Netanyahu'nun, savaşın sürmesini isteyen Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir gibi radikal sağcı koalisyon ortaklarını memnun etmek için ateşkese yanaşmadığı ifade ediliyor. 

Analizde, Netanyahu'nun Nisan 2024'te ateşkes yapmayı düşündüğü fakat yine aynı baskılar nedeniyle geri adım attığı belirtiliyor. Bazı Amerikalı yetkililerin, Netanyahu'yla İsrail halkının yüzde 50'sinin savaş yerine rehine takası anlaşmasını istediğine dair anket sonuçları paylaştığı, İsrail liderininse şöyle yanıt verdiği aktarılıyor: 

Evet ama bu yüzde 50'lik kesim benim seçmenlerimden oluşmuyor.

Başbakanın yargı reformu paketinin 2023'te büyük protestolara yol açtığı, hatta yedek askerlerin greve gittiği anımsatılıyor. Bunlara ek olarak Netanyahu hakkında yolsuzluk ve rüşvet suçlamalarıyla açılan davaların sürdüğü hatırlatılıyor. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) de Gazze'de işlenen "savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar" nedeniyle Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Kasım 2024'te tutuklama emri çıkarmıştı. 

Analizde, Netanyahu'nun Gazze savaşını uzatarak bu davalardan kendini korumaya çalıştığı belirtiliyor. "İsrail hiç olmadığı kadar güvensiz bir konumda" denen analizde, başbakanın hamlelerinin ülke tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturduğu ifade ediliyor: 

Netanyahu, 21. yüzyılın felaketlerinden birinin mimarı ve bu felaket, İsrail'in adını muhtemelen onlarca yıl lekeleyecek.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel, New York Times