Libya ve İtalya, yasadışı göçle mücadele yollarını görüşüyor

Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)
Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)
TT

Libya ve İtalya, yasadışı göçle mücadele yollarını görüşüyor

Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)
Libya Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan göçmenler (AP)

Yedi göçmen, kötü hava koşulları ortasında Akdeniz’i geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Gelişmeyle eş zamanlı olarak Libya Başsavcısı Sıddık el-Sur, 26 Ocak’ta İtalya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Giovanni Salvi ile ‘yasadışı göç ve insan kaçakçılığı le mücadele’ amacıyla iki savcılık arasındaki iş birliğini geliştirme yollarını görüştü.
Libya Başsavcısı’nın Facebook üzerinden yaptığı açıklamaya göre Salvi’nin çağrısı üzerine gerçekleşen görüşmede, Ulusal Organize Suç ve Mafya ile Mücadele İdaresi Başkanı Cafiero de Rayo da yer aldı. Aktarılana göre görüşme, ‘ortak nitelikteki araştırmaların tamamlanmasını engelleyen tüm sorunların ele alınması için bir çalışma mekanizması bulmak amacıyla birlikte çalışabilirlik gereksinimlerinin ele alınması’ çerçevesinde gelişti.
Sorunların başında ‘insan ticareti, akaryakıt kaçakçılığı ve terör gibi yasadışı göç organizasyonunda yer alan ulusötesi suç örgütleriyle ilgili meseleler’ gelirken, her iki tarafın da bunlarla mücadele çabalarını güçlendirme, riskleri azaltma ve failleri kovuşturma arzuları ele alındı.
Aynı şekilde İtalya’nın Lampedusa adasının belediye başkanı, geçen salı akşamı Fransız Haber Ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, yedi göçmenin Akdeniz’i geçmeye çalışırken öldüğünü söyledi.
Bangladeş basınına göre en az 280 göçmen, Avrupa’ya ulaşmak için Libya’dan tehlikeli bir deniz yolculuğuna çıktı.
Lampedusa Belediye Başkanı Toto Martello, “Yolculuk sırasında 3 kişi öldü. Diğer 4 kişi ise Sahil Güvenlik’in tekneleri durdurup göçmenleri adaya götürmesinden sonra şiddetli hipotermi geçirmelerinin ardından öldü” dedi.
İnsani yardım kuruluşu ‘Mediterranean Hope’, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada göçmenlerin Bangladeş, Mısır, Mali ve Sudan’dan yola çıktığını ve ‘neredeyse hepsinin şiddetli hipotermiden mustarip olduğunu’ belirtti. Martello ise, şok edici durumun ‘İtalya hükümetinin ve Avrupa’nın ölümler karşısında bile tamamen sessiz kalması’ olduğunu vurguladı.
Uluslararası Göç Örgütü’nden (IOM) Flavio Di Giacomo, “Bu trajedi bize, göçmenleri hızla kurtarabilecek ve onları güvenli bir sığınağa alabilecek, denizdeki kurtarma gemilerinin sayısını kışın bile acilen artırmaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
2020 yılında yaklaşık 34 bin göçmen, İtalya’ya doğru yola çıkarken, bu sayı 2021 yılında ise neredeyse iki katına yükselerek 64 bin 500’e ulaştı.
Toto Martello, “Durum, devam eden bir olgu haline geldi. Artık yaz ve kış arasında bir fark yok” diyerek, göçmen sayısının bu yıl ise ikiye katlanmasının beklendiğini ifade etti.
Mültecilerin yeniden yerleştirilmesine yardımcı olan Katolik yardım kuruluşu ‘Sant’Egidio’, Avrupa Birliği’ni (AB) ‘uykudan uyanmaya’ ve yasal göç sorunu için yeni yollar açmak da dahil, hayatları kurmaya çağırdı. Kuruluş, “Avrupa’ya birkaç metre uzaklıkta soğuktan ölmeleri kabul edilemez” ifadelerini kullandı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.