ECOWAS, Burkina Faso’da seçimler için takvim belirlemesini talep etti

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, darbelere karşı önlem alınması çağrısında bulundu. (AFP)
Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, darbelere karşı önlem alınması çağrısında bulundu. (AFP)
TT

ECOWAS, Burkina Faso’da seçimler için takvim belirlemesini talep etti

Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, darbelere karşı önlem alınması çağrısında bulundu. (AFP)
Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo, darbelere karşı önlem alınması çağrısında bulundu. (AFP)

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dün gerçekleşen olağanüstü zirvede, askerin yönetimin el koyduğu Burkina Faso'ya herhangi bir yaptırım uygulamazken yönetimi sivillere devretmek için seçim takvimini belirlemesini talep etti.
Burkina Faso’nun ECOWAS üyeliği bir süre önce askıya alınmıştı. Topluluk liderleri, aralarında genelkurmay başkanları ve bazı bakanların da bulunduğu iki heyet gönderdiği Burkina Faso’da askeri darbeden bu yana ev hapsinde tutulan devrik Cumhurbaşkanı Roch Marc Christian Kabore ile ve bazı siyasetçiler ile görüştükten sonra Burkina Faso’daki darbecilere karşı daha esnek davrandı. Şarku’l Avsat’a konuşan diplomatik bir kaynak, ECOWAS ülke liderlerinin Burkina Faso’daki darbeci liderlerin iktidarda kalma niyetinde olmadıklarını ve siyasi yelpazeye danışmak istedikleri konusunda verdiği güvence mesajlarına yanıt verme kararı aldıklarını belirtti. Seçim takvimi belirlemesinin talep edildiğini aktardı.
Gana'nın başkenti Akra'da bir araya gelen ECOWAS liderleri, askeri yetkililerin üzerinde anlaşmaya varılan gündemden ayrılması ve geçiş süresini iki yıl daha uzatma istekleri sebebiyle kara ve hava sınırlarının kapatılmasının yanı sıra ekonomik kısıtlama da dahil ağır yaptırımlara kalan maruz kalan Mali’de olduğu gibi Burkina Faso’ya yaptırım uygulamadı.
15 ülkeyi kapsayan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu, Mali, Gine ve Burkina Faso’da iki yıldan kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilen dört askeri darbe sebebiyle zor durumda. Bu hafta içerisinde Gine Bissau’da 11 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan başarısız darbe girişimi durumun daha da zorlaşmasına neden oldu.
İlkeleri anayasaya aykırı her türlü eyleme karşı olan grup, Malililer tarafından darbelercilere yönelik tutumlarında ‘haksız’ olmakla suçlanmasının yanı sıra Bamako'daki askeri darbeden bu yana Mali ile ilişkileri gergin olan Fransa'nın elinde tuttuğu bir ‘maşa’ olmakla itham ediliyor. Ancak bu durum, ECOWAS Dönem Başkanı ve Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo'nun bölgede son dönemde yaşanan askeri darbe ve girişimlere karşı önlem alınması gerektiğini açıklamalarını engellemedi. Akufo-Addo'nun zirvenin açılış konuşmasında, tartışmaları gereken en önemli şeyin Mali’de yaşanan askeri darbe sebebiyle alt bölgelerde tırmanan tahditler ile Gine ve Burkina Faso’ya ulaşan yaklaşımın olduğunu söyledi.
Son dönemlerde darbenin bir moda olduğunu söyleyen Akufo-Addo, ‘demokratik ve cumhuriyetçi kurumların korunması sebebiyle’ Gine Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embaló’yu tebrik etmeden önce, geçtiğimiz salı günü Gine- Bissau’da gerçekleşen başarısız darbe girişimine dikkat çekti. Gine Cumhurbaşkanı’nın askeri darbeile yüzleilmenin gereğinin altını çizdiğini Addo, bu dalganın tüm bölgeyi ele geçirmeden toplu ve katı cevap alması gerektiğini kaydetti. Addo ayrıca Batı Afrika'yı kasıp kavuran darbe dalgasının ülkeleri yönetmek için seçtikleri demokratik tarz hakkında şüphe uyandırdığını bildirdi.
Gine Cumhurbaşkanı konuşmasını zirvede “bölgede demokraside bir sapma ve güvenlik sistemindeki kırılganlığı yansıtan, artan darbe eğrisini kıracak net kararlar alınması gereltiğini’ vurgulayarak bitirdi. ECOWAS, Mali'ye kara ve hava sınırlarını kapatılması, gıda maddeleri ve ilaç dışındaki ticaret alışverişini askıya alınması ve merkez bankasının grubun bölgesel merkez bankasındaki varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere çeşitli yaptırımlar uyguluyor. Mali ve Gine'ye çeşitli yaptırımlar uygulayan ECOWAS, yaptırım uygulanmayan Burkina Faso'nun ise üyeliğini askıya aldı.
Diğer yandan Afrika Birliği, hafta sonunda yapılması beklenen Afrika zirvesine katılmayacak olan üç ülkenin üyeliğini de askıya almıştı.
 



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.