Çin adına yarışmak için ABD vatandaşlığından vazgeçen sporcu yerden yere vuruldu

Zhu kötü performansının ardından, "Üzgünüm ve biraz utandım" dedi

Zhu Yi'nin pazar günkü performansının ardından Çin üçüncülükten beşinciliğe gerilemişti (AFP)
Zhu Yi'nin pazar günkü performansının ardından Çin üçüncülükten beşinciliğe gerilemişti (AFP)
TT

Çin adına yarışmak için ABD vatandaşlığından vazgeçen sporcu yerden yere vuruldu

Zhu Yi'nin pazar günkü performansının ardından Çin üçüncülükten beşinciliğe gerilemişti (AFP)
Zhu Yi'nin pazar günkü performansının ardından Çin üçüncülükten beşinciliğe gerilemişti (AFP)

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde doğan ve Çin adına olimpiyatlarda yarışmak için Amerikan vatandaşlığından feragat eden 19 yaşındaki buz patencisi Zhu Yi eleştirilerin hedefinde. 
2022 Pekin Kış Olimpiyatları'nda pazar ve pazartesi katıldığı iki ayrı müsabakada buz pistinde düşen Zhu kötü performansı nedeniyle sert biçimde eleştirildi. 
Genç sporcu pazar düzenlenen kadınlar kısa programında iki ayrı atlayışta başarısız oldu ve bir noktada pistin kenarındaki korkuluğa çarptı. Zhu bu yarışı sonuncu olarak tamamladı. 
Pazartesi gerçekleştirilen kadınlar serbest paten müsabakasındaysa Zhu iki kez düştü. Sporcu düşüşünün ardından gözyaşlarına hakim olamadı ve yarışmadaki en düşük puanı aldı. 
Twitter'ın Çin muadili olarak bilinen sosyal medya platformu Weibo'da "Zhu Yi düştü" etiketi birkaç saat içinde 200 milyon kez görüntülendi. Birçok kişi Zhu'nun yerine neden Çin'de doğan başka bir sporcunun tercih edilmediğini sorguladı. 
11 bin beğeni alan bir yorumda, "Bu büyük bir rezalet" ifadeleri yer aldı. Bir başka Weibo kullanıcısı, "ABD tarafından aldatıldık mı? O bir gizli casus mu?" dedi. 
Müsabakanın ardından Zhu, "Üzgünüm ve biraz utandım" dedi. Genç sporcu, kötü performansına dair şunları dile getirdi:
"Sanırım çok fazla baskı hissettim çünkü Çin'de herkesin seçilmeme şaşırdığını biliyorum ve onlara gerçekten neler yapabileceğimi göstermek istedim. Ama ne yazık ki yapamadım."
Genç sporcu 2018'de Çin adına yarışmak için Amerikan vatandaşlığından vazgeçmiş ve Beverly Zhu olan adını Zhu Yi şeklinde değiştirmişti. Zhu'nun babası Zhu Songchun yapay zeka alanında çalışmalar yürüten ünlü bir bilim insanı ve 2020'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Pekin Üniversitesi'ne geçiş yapmıştı. 
19 yaşındaki Zhu akıcı bir şekilde Çince konuşamadığı içinde de eleştirilere maruz kalmıştı.
Öte yandan serbest stil kayakta Çin'i temsil eden Kaliforniya doğumlu bir başka sporcu Eileen Gu, Çin kamuoyunun beğenisini topladı. Yaz tatillerini Çin'de geçiren 18 yaşındaki sporcu Çinceyi akıcı biçimde konuşması ve Çin kültürüne yakın olması sebebiyle takdir kazandı. 
 
Independent Türkçe, Insider, CNN



Kulüpler Dünya Kupası: Al Hilal, Manchester City'yi devirerek son sekize kaldı

Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)
Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)
TT

Kulüpler Dünya Kupası: Al Hilal, Manchester City'yi devirerek son sekize kaldı

Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)
Suudi Arabistan ekibi Al Hilal, Brezilya temsilcisi Fluminense ile eşleşti. (AFP)

Suudi Arabistan temsilcisi Al Hilal, 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nın en büyük sürprizine imza atarak dün Orlando'daki Camping World Stadyumu'nda normal süresi 2-2 berabere biten maçta Manchester City'yi uzatmalar sonunda 4-3’lük skorla eledi.

Al Hilal'in gollerini Brezilyalı Marcos Leonardo (46 ve 112), Malcom (52) ve Senegalli Kalidou Koulibaly (94) atarken, Manchester City'nin gollerini Portekizli Bernardo Silva (9), Norveçli Erling Haaland (55) ve oyuna sonradan giren Phil Foden (104) kaydetti.

Al Hilal, Manchester City galibiyetinin ardından sahada zaferi kutladı. (AFP)Al Hilal, Manchester City galibiyetinin ardından sahada zaferi kutladı. (AFP)

Suudi ekibi çeyrek finalde, Inter'i 2-0’la geçen Brezilya ekibi Fluminense ile 4 Temmuz'da Orlando'daki Camping World Stadyumu’nda karşılaşacak.

Maçtan sonra DAZN'e konuşan Koulibaly şunları söyledi: “Dünyanın en zorlu takımlarından birine karşı zorlu bir maçtı. Fikirlerimizi, becerilerimizi ve gücümüzü göstermek istedik ve çok iyi bir oyun oynadık.”

Golüne ilişkin olarak ise “Kulüpler Dünya Kupası'nda Manchester City'ye karşı gol atmak harikaydı. Bu harika bir duygu” ifadesini kullandı.

Al Hilal teknik direktörü Simone Inzaghi oyuncularını motive ediyor. (AFP)Al Hilal teknik direktörü Simone Inzaghi oyuncularını motive ediyor. (AFP)

Al Hilal grup aşamasındaki ilk maçında Real Madrid'le 1-1 berabere kalarak herkesi şaşırtmış, Salzburg'la 0-0 berabere kalmış ve ardından Meksika'nın Pachuca takımını 2-0 mağlup etmişti.

Öte yandan Manchester City, önce Fas'ın Vidad takımını 2-0, ardından Al Ain'i 6-0 ve son olarak Juventus'u 5-2 yenerek grup aşamasını mükemmel kapattı.

İtalyan teknik direktör Simone Inzaghi, Manchester City'nin hücum tehdidini durdurmak için maça 5-3-2 dizilişiyle çıktı ve Brezilyalı Malcom ve Leonardo'nun önderliğindeki kontra ataklara güvendi.

Eski Inter teknik direktörü, takımı 3 gol yemesine rağmen planında başarılı oldu ve Faslı kaleci Yassine Bono galibiyette büyük rol oynadı.

Manchester City kalesi (AFP)Manchester City kalesi (AFP)

42 bin 311 taraftarın izlediği maçta Portekizli savunma oyuncusu Ruben Dias kornerden gelen topa yaptığı kafa vuruşuyla Al Hilal kalesini yokladı, ancak Faslı kaleci Yassine Bono bu topu kurtardı. (7)

Al Hilal, Bernardo Silva'nın skoru açan golüyle geriye düştüğü maçta üç kez öne geçti: Brezilyalı Renan Lodi, Cezayirli Rayan Ait-Nouri’nin açtığı ortayı uzaklaştırmak isterken İlkay Gündoğan'a çarpan top Bernardo Silva'nın önünde kaldı ve o da topu ağlara gönderdi. (9)

Al Hilal oyuncuları topun Ait-Nouri'nin elinden sektiği gerekçesiyle gole itiraz etti, ancak hakem VAR’a gitmeyerek topun Alman oyuncunun eline değmediğini onayladı.

Brezilyalı Savinho sol ayağıyla yaptığı vuruşla ikinci golü atmaya çok yaklaştı, ancak Bono topu kurtardı. (24)

Bono, Hırvat oyuncu Josko Gvardiol'un topu ağlarla buluşturmasını engelledi. (30)

Belçikalı Jeremieu Duco da şansını denedi. Ancak Bono, rakibinin kalenin ortasına doğru yaptığı vuruşu kurtardı. (38)

Al Hilal ilk tehlikeli pozisyonunu Leonardo'yla yakaladı, müsait pozisyonda olmasına rağmen şutu kalenin üzerinden auta gitti. (43)

Al Hilal ikinci yarıda taktik değiştirdi; Portekizli Joao Cancelo'nun ceza sahasına yaptığı ortayı Brezilyalı kaleci Ederson uzaklaştırmaya çalışırken Diaz'a çarpan top Malcom'un önünde kaldı, o da Leonardo'ya döndü. Leonardo kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi. (46)

Cancelo, Malcom'dan aldığı pasın ardından sert bir şutla Manchester City'yi neredeyse ikinci bir sürprizle şaşırtıyordu, ancak top kalenin üzerinden auta gitti. (48)

Koulibaly’nin gol sevinci (AFP)Koulibaly’nin gol sevinci (AFP)

Al Hilal'in ikinci golü bir kontra atağın ardından Cancelo'nun Malcom'a uzun bir pas atması ve Malcom'un boşta kalıp kaleye doğru bir şut göndermesiyle geldi. (52)

Manchester City teknik direktörü Pep Guardiola durumu değiştirmek için hemen üç oyuncuyu sahaya sürdü ve üç dakikadan kısa bir süre sonra Haaland'ın Silva'nın kullandığı kornerde ceza sahası içinden yaptığı vuruşta skor eşitlendi. (55)

Bono, İsviçreli Manuel Akanji'nin kafa vuruşunu kurtardı, ancak Halland topa kafa vurmayı başardı. Kaleye doğru giden topu Ali Lagami çizgiden çıkardı. (84)

Bono harika formunu sürdürdü ve bu kez Dias'ın yaptığı vuruşu kornere çeldi. (86)

Koulibaly, Portekizli Ruben Neves'in ceza sahasına gönderdiği topta savunma oyuncularının üzerine yükselerek yaptığı kafa vuruşuyla Al Hilal'in üçüncü golünü kaydetti. (94)

Manchester City, Ryan Cherki'nin pasında Philip Foden'ın golüyle bir kez daha eşitliği yakaladı. (104)

Al Hilal, Ederson'un zor bir kurtarış yapmak zorunda kaldığı ve Leonardo'nun topu kafayla ağlara gönderdiği pozisyonla öne geçti. (113)

Neves kontra atakta kendini ceza sahasının kenarında bulduğunda neredeyse maçı bitiriyordu, ancak Hollandalı Nathan Ake son dakikada topu uzaklaştırdı. (117)