Katar ve BAE'den heyetler, "Ula Bildirisi'nin uygulanmasını" görüştü

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Katar ve BAE'den heyetler, "Ula Bildirisi'nin uygulanmasını" görüştü

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) , geçen yıl Suudi Arabistan'da gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'nde imzalanan Ula Bildirisi'ni hayata geçirecek mekanizmaları görüştüğü belirtildi.
BAE haber ajansı WAM'a göre, iki ülkeden heyetler Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi.
Taraflar, KİK Zirvesi'nden sonra üçüncü kez gerçekleşen görüşmede, Ula Bildirisi'ni hayata geçirecek mekanizmaları ve prosedürleri ele aldı.
Heyetler ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak çıkarlara hizmet edecek çalışmaların artırılmasının önemine vurgu yaptı.
Öte yandan, Katar haber ajansı QNA'da, Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulve el-Hatır'ın, Mısır'ın Doha Büyükelçisi Amr Kemal eş-Şerbini ile Doha'da görüştüğü bilgisi yer aldı.
Haberde, ikilinin görüşmede, Mısır-Katar arasındaki iş birliğini, bölgesel ve uluslararası meseleleri ele aldığı kaydedildi.
Büyükelçi Şerbini, Katar'ın, Afganistan'a sunduğu insani yardımlardan övgüyle söz etti.

Körfez krizi
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" iddiasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.
Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.
Körfez krizi, 5 Ocak 2021'de Suudi Arabistan'ın El-Ula kentinde gerçekleştirilen 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde imzalanan Ula Bildirisi ile çözüme kavuşmuştu.



BAE'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni arabuluculuğu 538 mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı

BAE bayrağı (Reuters)
BAE bayrağı (Reuters)
TT

BAE'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki yeni arabuluculuğu 538 mahkûmun serbest bırakılmasını sağladı

BAE bayrağı (Reuters)
BAE bayrağı (Reuters)

BAE, Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk çabalarının, iki ülke arasında Ukrayna tarafından 246 ve Rusya tarafından 246 mahkûmun takas edilmesiyle sonuçlandığını duyurdu. Arabuluculuk sürecinde ayrıca 31 Ukraynalı yaralı ve 15 Rus yaralı olmak üzere toplam 538 mahkûmun takas edilmesiyle iki ülke arasında bu arabuluculuklar kapsamında takas edilen toplam mahkûm sayısı 3 bin 771 kişiye ulaştı.

Dışişleri Bakanlığı'na göre, bu arabuluculuğun başarısıyla birlikte BAE'nin kriz sırasında gerçekleştirdiği toplam arabuluculuk sayısı 14'e ulaştı. Bu durum BAE'nin hem Rusya hem de Ukrayna ile olan bağlarının bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanlığı, BAE'nin Ukrayna'daki çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması ve krizin mülteciler ve mahkûmlar gibi insani sonuçlarının hafifletilmesine yönelik çeşitli çabaların başarıya ulaşması için gayretlerini sürdüreceğini teyit etti.