WHO, Afrika'da mRNA teknolojili aşı üretim merkezleri kurulacağını açıkladı

AA
AA
TT

WHO, Afrika'da mRNA teknolojili aşı üretim merkezleri kurulacağını açıkladı

AA
AA

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika'daki Kovid-19 aşılama eksikliğini kapatmak için bazı kıta ülkelerinde mRNA teknolojisiyle aşı üreten merkez kurulacağını duyurdu.
Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) ve Afrika Birliği Liderler Zirvesi'ne katılan WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşı üretim merkezlerine dair bilgi verdi.
Aşı üretimi için teknolojik yardımları ilk alacak ülkelerin Mısır, Kenya, Nijerya, Senegal, Güney Afrika ve Tunus olduğunu bildiren Ghebreyesus, bu ülkelerdeki mRNA aşı merkezlerinin öncelikli olarak kıtadaki Kovid-19 acil durumunu düzeltmek için aşı üreteceğini söyledi.
Ghebreyesus, "Halk sağlığı ürünleri için az sayıda firmanın tedarikine bel bağlamanın ne kadar tehlikeli bir şey olduğunu bize hiçbir şey Kovid-19 salgınından daha iyi göstermemiştir" dedi.
Afrika'da kurulacak mRNA aşı merkezlerinin küresel Kovid-19 aşı eşitsizliğinin önüne geçmede katkı sağlayacağını vurgulayan Ghebreyesus, "Orta ve uzun vadede çıkabilecek sağlık acil durumlarıyla en iyi mücadele etme yöntemi, bu durumlar karşısında uluslararası alanda sağlık tedbirleri almaktır" diye konuştu.
Ghebreyesus, aşı üretimlerine en kısa zamanda başlanması için WHO ve ortaklarının yol haritası geliştireceğinin altını çizerek bu konuda teknolojik yardımların gideceği ülkelerde gerekli eğitim ve desteği vereceklerini kaydetti.

Kendi aşılarımızı üretmemiz için önemli bir girişim
Aşı merkezi kurulacak ülkelerden Güney Afrika'nın Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Bu girişim, kendi aşılarımızı kendimizin üretmesi için oldukça önemlidir" dedi.
Ramaphosa, Afrika'da kurulacak mRNA aşı merkezlerinin ekonomileri ve sağlık altyapıları için kritik bir yatırım olduğuna dikkati çekti.
Kovid-19'a karşı ilk mRNA aşısını üreten Pfizer ve BioNTech firmaları da dün, Afrika’da mRNA tabanlı aşıların üretimi için nakliye konteynerlerinden yapılmış aşı fabrikası geliştirdiklerini açıklamıştı.
Alman şirketin ilk konteyner fabrika modülünü Senegal ve Ruanda’ya bu yılın ikinci yarısında ulaştıracağı bildirilmişti.
WHO, Afrika kıtasında nüfusun sadece yüzde 8'inin aşılandığını belirtmiş ve küresel aşı eşitsizliğinin ele alınması için uluslararası camiayı harekete geçmeye çağırmıştı.



ABD Başkanı Riyad'da Suriye Cumhurbaşkanı ile görüştü

ABD Başkanı Riyad'da Suriye Cumhurbaşkanı ile görüştü
TT

ABD Başkanı Riyad'da Suriye Cumhurbaşkanı ile görüştü

ABD Başkanı Riyad'da Suriye Cumhurbaşkanı ile görüştü

Beyaz Saray'ın bugün erken saatlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Riyad'da görüşeceğini duyurmasının ardından Al Arabiya görüşmenin gerçekleştiğini doğruladı.

sd

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın bu sabah Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi öncesinde eş-Şera ile bir yan görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Şarku’l Avsat’ın kaynaklardan edindiği bilgilere göre Suriye Cumhurbaşkanı'nın dün akşam Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a geldiğini bildirdi.

Trump'tan açıklama

Trump dün Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan – ABD Yatırım Forumu'na giderken bir muhabirin eş-Şera ile görüşüp görüşmeyeceği sorusuna kısaca “Evet, sanırım” yanıtını vererek görüşme olasılığını ima etti.

fgrthy

Bu gelişme, ABD Başkanı'nın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın talebi üzerine Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırıldığını açıklamasının ardından geldi.

Trump’ın adımı, Suriye, Arap ve uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılandı. Zira Suriye, yıllar süren savaşın ardından ciddi bir ekonomik krize saplanmış durumda.

edfrgty

Bilgi sahibi kaynaklar daha önce eş-Şera'nın Trump ile bir görüşme talep ettiğini açıklamıştı.

İngiliz The Times gazetesi Suriye Cumhurbaşkanı'nın Trump'a ‘Ukrayna'nın yaptığına benzer bir nadir toprak elementleri anlaşması ve yaptırımların kaldırılması karşılığında bazı imtiyazlar önerebileceğini’ bildirmişti.

Suriye'yi küresel finans sisteminden izole eden ABD yaptırımlarının kaldırılması, ülkede faaliyet gösteren insani yardım kuruluşlarının daha fazla katılımının önünü açacak, yatırım ve dış ticaretin yanı sıra yeniden inşayı kolaylaştıracak.