AB Komisyonu aşı karşıtı protestoları görüşecek

İtalya, risk altındaki gruplara Kovid-19 karşıtı dördüncü dozunun uygulanmasını onayladı

Pazartesi günü Brüksel’de koronavirüs tedbirlerine karşı düzenlenen Özgürlük Konvoyu protestosundan bir kare (AFP)
Pazartesi günü Brüksel’de koronavirüs tedbirlerine karşı düzenlenen Özgürlük Konvoyu protestosundan bir kare (AFP)
TT

AB Komisyonu aşı karşıtı protestoları görüşecek

Pazartesi günü Brüksel’de koronavirüs tedbirlerine karşı düzenlenen Özgürlük Konvoyu protestosundan bir kare (AFP)
Pazartesi günü Brüksel’de koronavirüs tedbirlerine karşı düzenlenen Özgürlük Konvoyu protestosundan bir kare (AFP)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bazı AB ülkelerinde Özgürlük Konvoyu’nun hazırlık yaptığı “yaklaşan gerilimin” tehlikelerine yönelik uyarıda bulundu. AB Komisyonu aynı zamanda, Kovid-19’a karşı zorunlu aşı ve kısıtlamaların reddedilmesine yönelik başkentlerde ve büyük şehirlerde gerçekleştirilen, Kanada’nın başkentinde ve ABD ile sınır geçişlerinde trafiği felç eden ve kamyon şoförleri tarafından gerçekleştirilen eylemler ile zirveye ulaşan protestolara, halk hareketlerinin, öğrenci hareketlerinin ve aşırı sağ ve solcu örgütlerin dahil olma ihtimaline karşı da uyarıda bulundu.
AB Komisyonu Sözcüsü, gelecek hafta Brüksel’de düzenlenecek olan İçişleri Bakanları Konseyi olağanüstü toplantısı için üye ülkelere davetiye gönderileceğini söyledi. Sözcü bazı ülkelerdeki güvenlik servislerinden alınan bilgilere göre, söz konusu hareketler ve örgütler arasında, akaryakıt ve enerji fiyatlarındaki artış ve yüksek yaşam maliyetleri ve salgınla mücadele kısıtlamalarına karşı olan sloganlar altında protestolara devam etmek için bir koordinasyon sağlandığını açıkladı.
AB Komisyonu yetkilileri, bu protesto dalgasına temkinli yaklaşma eğilimi gösteriyor. Zira yetkililer, Kanada hükümetinin, kamyon şoförlerinin isyanında üçüncü haftaya girilmesi ve sınır kapıları ile yolların kapatılmasının milyarlarca dolarlık ticari zarara yol açması sebebiyle, ülke tarihinde ilk kez olağanüstü hal (OHAL) yasasını uygulamaya koymasının ardından ülkede görülen gerilimin diğer ülkelerde de tekrarlanmasından endişe ediyor.
Kanada’daki bazı protestocular Nazi sloganları atarken, Avrupa güvenlik servisleri son dönemde bazı Avrupa şehirlerinde yapılan şiddetli protestoların arkasında aşırı sağcı güçler ve örgütlerin olduğu düşünüyor. Bununla birlikte, Avrupalı ​​yetkililer, salgını kontrol altına almak için alınan tedbirlere ve pandeminin neden olduğu sosyal koşullara karşı düzenlenen protestoların, siyasi amaçlara ulaşmak için bir bahane olarak kullanılmasından endişe ediyorlar. Diğer yandan, güvenlik servisleri, Ukrayna krizinin Rusya’yı aktif siber servisleri ve Avrupa'da kendisine sempati duyan aşırı sağcı güçler aracılığıyla, bu protestoları etkilemeye ve körüklemeye yönlendireceği konusunda uyarmıştı.
Diğer yandan Kovid-19’a karşı Pfizer/BioNTech aşısını geliştiren ve Almanya merkezli BioNTech’in Başkanı olan Uğur Şahin, şirketinin salgına karşı doz miktarlarında ciddi bir sıkıntı yaşayan gelişmekte olan ülkelere göndermek üzere, gemilerde mal taşımak için kullanılan konteynırlarda aşı üretimi için kullanılacak küçük mobil fabrikaların tamamlamak üzere olduğunu açıkladı.
Şahin şirketinin geçen yaz mevsiminin başından bu yana, aşı üretimini bu sisteme uyarlamak için çalıştığını söyledi. Şahin bunun dünya genelinde ilaç üretimi şeklini değiştirmeyi amaçladığını belirtti. Ayrıca, ilk üretim konteynırının bu yıl sona ermeden önce Afrika ülkelerinden birine ulaşacağını da sözlerine ekledi. Ancak hangi ülke olduğunu söylemedi.
Aşı endüstrisi, tarihinde görülmemiş bir başarı kaydederek, şu ana kadar dünyada 5 milyardan fazla insana aşının ilk uygulanmasını sağladı. Ancak hala, çoğu yoksul ve gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere aşının ilk dozunu olmayan üç milyar insan bulunuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) son verileri, Afrika kıtasının, dünya bölgeleri arasında en kötü durumla karşı karşıya olduğunu gösteriyor zira dünya çapında dağıtılan tüm aşıların yalnızca yüzde 3,6’sı Afrika kıtasında dağıtıldı.
Pekin’de Çin Sağlık Bakanlığı, Ulusal İlaç Ajansı’nın Pfizer şirketi tarafından Kovid-19’da şiddetli semptomlar yaşamaları muhtemel olan enfeksiyonları tedavi etmek için enfeksiyonun beşinci günden önce alınması gereken tabletler şeklinde piyasaya sürdüğü ilacın acil kullanımını onayladığını duyurdu.
Çinli yetkililerin bu kararı, Çin’in ürettiği aşıların, bu yılın başından bu yana ülkede kaydedilen tüm enfeksiyonlara neden olan Omikron varyantına karşı daha az etkili olduğunun tespit edilmesinden sonra geldi. Bu noktada, Çin’in henüz Batı ülkelerinde geliştirilen aşıların hiçbirinin kullanımını onaylamadığını da hatırlatmak gerekiyor.
Roma’da ise, İtalya İlaç Ajansı, yaşa bakılmaksızın, bağışık sistemi zayıflamış olan kişilere Kovid-19 aşılarının 4 dördüncü dozunun uygulanmasını onayladığını duyurdu. Bu karar, Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) ikinci ek dozun uygulanmasına yönelik tavsiyelerinin gelecek hafta sonundan önce hazır olacağını duyurmasının ardından geldi.



Rapor: İran, 12 günlük savaş sırasında 5 İsrail askeri üssünü doğrudan vurdu

 İsrail'in orta kesiminde İran'ın füze saldırısı sonucu yıkılan konutların enkazını inceleyen İsrail askerleri (AP)
İsrail'in orta kesiminde İran'ın füze saldırısı sonucu yıkılan konutların enkazını inceleyen İsrail askerleri (AP)
TT

Rapor: İran, 12 günlük savaş sırasında 5 İsrail askeri üssünü doğrudan vurdu

 İsrail'in orta kesiminde İran'ın füze saldırısı sonucu yıkılan konutların enkazını inceleyen İsrail askerleri (AP)
İsrail'in orta kesiminde İran'ın füze saldırısı sonucu yıkılan konutların enkazını inceleyen İsrail askerleri (AP)

The Telegraph’ın ulaştığı radar verilerine göre, İran füzeleri 12 günlük savaş sırasında beş İsrail askeri tesisini doğrudan vurmuş görünüyor.

Söz konusu saldırılar İsrailli yetkililer tarafından duyurulmadı. Katı askeri sansür yasaları nedeniyle ülke içinden rapor edilemiyor.

Bu saldırılar, her iki tarafın da mutlak zafer iddiasında bulunmaya çalıştığı iki düşman arasındaki sözlü savaşı daha da karmaşık hale getirecek.

İran'ın dini lideri Ali Hamaney (AFP)İran'ın dini lideri Ali Hamaney (AFP)

Savaş bölgelerindeki bomba hasarını tespit etmek için uydu radar verilerini kullanma konusunda uzman olan ABD merkezli Oregon Eyalet Üniversitesi akademisyenleri yeni verileri The Telegraph ile paylaştı.

Raporlara göre İsrail'in kuzey, güney ve orta kesimlerinde, aralarında büyük bir hava üssü, bir istihbarat toplama merkezi ve bir lojistik üssünün de bulunduğu, daha önce rapor edilmemiş beş askeri tesis İran füzeleriyle vuruldu.

The Telegraph'ın dün temas kurduğu İsrail ordusu yetkilileri, füze önleme oranları ya da üslerine verilen hasar konusunda yorum yapmayacaklarını ifade etti.

Bir ordu sözcüsü, “Söyleyebileceğimiz tek şey, ilgili tüm birimlerin operasyon boyunca operasyonel sürekliliği koruduğudur” dedi.

Askeri tesislere yönelik bu saldırılar, İsrail'in hava savunma sistemlerini deldiği bilinen, konut ve sanayi altyapısında büyük hasara yol açan 36 diğer saldırıya ilave olarak yapıldı.

Ülke genelinde konutlarda meydana gelen ciddi hasara rağmen sadece 28 İsraillinin hayatını kaybetmesi, ülkenin sofistike uyarı sisteminin ve halkın sığınakları disiplinli bir şekilde kullanmasının göstergesi.

İran'dan İsrail'e fırlatılan balistik füzeler Kudüs semalarında görülüyor. (EPA)

İran'dan İsrail'e fırlatılan balistik füzeler Kudüs semalarında görülüyor. (EPA)

Şarku’l Avsat’ın The Telegraph’tan aktardığına göre İran füzelerinin büyük çoğunluğu önlenirken, sınırı geçmeyi başaran füzelerin oranı 12 günlük savaşın ilk sekiz gününde günden güne arttı.

Bunun nedenleri net olmamakla birlikte, gelişmiş ateşleme teknikleri ve İran'ın gelişmiş füzeler kullanıyor olma ihtimali olabilir.

Demir Kubbe, İsrail'in en ünlü hava savunma sistemi olsa da aslında havan topları gibi kısa menzilli mermilere karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmıştır ve ülkenin kullandığı ‘katmanlı’ hava savunma sisteminin sadece bir parçasıdır.

Orta katmanda, 300 kilometreye kadar menzile sahip insansız hava araçları (İHA) ve füzeleri engellemek için optimize edilmiş Davut Sapanı hava savunma sistemi yer alıyor. En üstte ise uzun menzilli balistik füzeleri atmosfere girmeden önce etkisiz hale getiren Arrow (HITS) sistemi yer alıyor.

Sadece 9,7 milyon nüfuslu küçük bir ülke olan İsrail'de, ülkenin ünlü füze savunma sistemlerinin ihlal edilmesi şok etkisi yarattı.

Ülke içinde askeri hedeflerin vurulduğuna dair şüpheler arttı.

Ülkenin en tanınmış gazetecilerinden biri olan Kanal 13 televizyonundan Raviv Drucker geçen hafta şunları söyledi: “İran'ın füze saldırılarının birçoğu İsrail askeri üslerinde, bugüne kadar halen haber yapmadığımız stratejik yerlerde gerçekleşti... Bu durum insanların İranlıların ne kadar isabetli olduklarını ve pek çok yerde ne kadar büyük bir yıkıma yol açtıklarını anlamamalarına neden oldu.”

Oregon Eyalet Üniversitesi'nde araştırmacı olan Corey Sher, biriminin hem İsrail hem de İran'daki füze hasarının daha kapsamlı bir değerlendirmesi üzerinde çalıştığını ve sonuçları yaklaşık iki hafta içinde yayınlayacağını açıkladı.

Sher, hasarı değerlendirmek için kullandıkları radar sistemi verilerinin patlamaları tespit etmek için yapılı çevredeki değişiklikleri ölçtüğünü ve saldırıların kesin olarak doğrulanması için ya söz konusu askeri alanlardaki saha raporlarının ya da uydu görüntülerinin gerektiğini ifade etti.

The Telegraph tarafından yapılan veri analizi, ABD ve İsrail savunma sistemlerinin genel olarak iyi bir performans sergilediğini, ancak savaşın yedinci gününde füzelerin yaklaşık yüzde 16'sının geçmesine izin verdiğini gösteriyor.

Bu, İsrail ordusunun daha önce yaptığı ve başarı oranını ‘yüzde 87’ olarak veren tahminle büyük ölçüde uyumlu.