Biden, Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak ilk kez Afro-Amerikan bir kadını seçti

Yargıç Ketanji Brown Jackson, ABD tarihine geçiyor… Kongre onayı bekleniyor

ABD’li Yargıç Ketanji Brown Jackson (AFP)
ABD’li Yargıç Ketanji Brown Jackson (AFP)
TT

Biden, Yüksek Mahkeme Yargıcı olarak ilk kez Afro-Amerikan bir kadını seçti

ABD’li Yargıç Ketanji Brown Jackson (AFP)
ABD’li Yargıç Ketanji Brown Jackson (AFP)

ABD Başkanı Joe Biden, emekli olan Yüksek Mahkeme Yargıcı Stephen Breyer’in yerine Ketanji Brown Jackson’ı aday gösterdi.
Biden, Jackson’ın adaylığının Senato’da onaylanmasının önünü açarak, Breyer’in yerine 51 yaşındaki Jackson’ı aday gösterdi. ABD Başkanı, “Yargıç Ketanji Brown Jackson’ın Yüksek Mahkeme yargıçlığına yönelik adaylığını duyurmaktan gurur duyuyorum. Ülkemizdeki en parlak yargı beyinlerinden biri ve (Yüksek Mahkeme için) harika bir yargıç olacak” dedi.
Demokratlardan ve bazı Cumhuriyetçilerden iyi bir destek gören Jackson, Eski Başkan Donald Trump’ın görevden alınmasına yönelik soruşturmada kongre celplerine uyulmamasına yönelik talebini veto etme kararı alması ile tanınıyor. Temyiz Mahkemesine başkanlık eden Jackson, alınan kararı duyururken, “ABD tarihinin son 250 yılının özeti, başkanların kral olmadığıdır” ifadesini kullanmıştı.
Jackson’ın Yüksek Mahkeme yargıçlığının resmi onayı beklenirken, Yargı Komitesi üyeleri tarafından Senato’da dinleme oturumları yapılacak.
Onay için Senato’da salt çoğunluğun sağlanması gerekiyor. Bu durum, Demokratların Jackson’ı, Cumhuriyetçilerin desteği olmadan göreve getirebilecekleri anlamına geliyor ancak bunun için Senato’daki tüm Demokratların bu yönde oy vermesi gerekiyor.
Bu atama ile Biden, daha önce verdiği söz üzere, ABD tarihinde Yüksek Mahkeme’ye ilk kez siyah bir kadın seçmiş oldu. Yüksek Mahkeme yargıçlarının seçimi, genellikle ABD başkanlarının beklediği bir fırsattır çünkü bu, son derece önemli davaları karara bağlayan mahkemede, yargıç koltuğuna bir aday seçebilecekleri ve ancak yargıcın emekli olması veya ölümü ile silinebilecek bir iz bırakacakları anlamına geliyor.
Eski Demokrat Başkan Bill Clinton tarafından aday gösterilen Breyer, mahkemenin üç liberal yargıcından biriydi. Buna karşılık Cumhuriyetçi başkanlar tarafından atanan 6 Muhafazakâr yargıç bulunuyor. Donald Trump Başkanlık süresi boyunca 3 yargıç atadı. Bunlar, Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh ve Amy Coney Barrett’tı.
Breyer 83 yaşında emekliye ayrılarak, yerine geçecek liberal bir aday seçmeleri için Demokratların yolunu açtı. Biden da bu görev için Jackson’ı seçti.
Demokratlar bu adaylıkla hararetli  seçim döneminde, onlar için varlık savaşı olan bir yarışa girmeye hazırlanıyor. ABD Senatosu Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Başkan Biden’ın adayının, Senato’ya bağlı Yargı Komitesinde hızlı bir şekilde dinleneceği ve Temsilciler Meclisi’nde çok hızlı bir şekilde onaylanacağına yönelik söz vermişti.
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Demokratların bu önemli dosyada Biden’ın arkasında olacaklarını düşündüğünü belirtti ve “Eğer Demokratlar, beklediğim gibi, birlik olurlarsa, 2022’de tek bir Cumhuriyetçi oyu olmadan Yargıç Breyer’in yerini alabilirler. Seçimlerin sonuçları vardır ve bu, özellikle Yüksek Mahkeme’deki boş sandalyeler açısından net bir durumdur” dedi.
Graham Yüksek Mahkeme atamalarının, daha önce Senato’da onaylanması için 60 oya ihtiyaç olduğunu ancak Cumhuriyetçi azınlık lideri Mitch McConnell’in 2017 yılında çoğunluk lideri olduğu zaman, adli atamalarla ilgili onay yasalarını, yalnızca salt çoğunluğun sağlanması durumunda onaylanması yönünde değiştirdiğine dikkat çekti. Böylece, bugün adaylara karşı olan tarafların atmaları engelleme imkânı kısıtlandı ve atamanın engellenmesi için tek umutları Demokratlar arasında bir bölünme oldu.
Breyer’in yerine gelecek kişiye ilişkin aday belirleme, Biden için siyasi bir başarı olmasının yanı sıra kişisel bir başarıyı da temsil ediyor. Zira Biden, 1994 yılında Senatodaki Yargı Komitesi’nde Breyer’in adaylığını onaylanmaya ilişkin oturuma Komite Başkanı olarak katılan kişiydi. Biden bugün, Breyer’in yerine geçecek kişiyi aday olarak belirleyen kişi oldu. Bu, ABD tarihinde bir ilk kez yaşandı.



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian