Libya ve Fas insan haklarını koruma anlaşması imzaladı

Libya ve Fas insan haklarını koruma anlaşması imzaladı
TT

Libya ve Fas insan haklarını koruma anlaşması imzaladı

Libya ve Fas insan haklarını koruma anlaşması imzaladı

Libya ve Fas yönetimleri, iki ülkede insan haklarının korunması ve geliştirilmesi alanında ortak çalışmaları geliştirmeyi amaçlayan bir iş birliği anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşma, Libya Kamu Özgürlükleri ve İnsan Hakları Konseyi Başkanı Ömer Attiyetullah el-Hicazi’nin önceki gün Fas’a gerçekleştirdiği, pazartesi gününe kadar devam edecek olan ziyaret kapsamında, başkent Rabat’ta Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı Amine Buayyaş bir araya geldiği toplantıda imzalandı.
Fas Ulusal İnsan Hakları Konseyi’nin sosyal paylaşım platformunun Facebook’taki resmi sayfasında yapılan açıklamada, iki tarafın ulusal insan hakları kurumları arasında bir ortaklık ve iş birliği anlaşması imzalandığını duyuruldu. Açıklamada, bu anlaşmanın, insan haklarının korunması ve ilerlemesinin sağlanması için ortak çalışma, iş birliği ve istişarenin kurulmasını ve bunların geliştirilmesini amaçlayan bir anlaşma olduğu belirtildi.
Söz konusu anlaşma uyarınca, iki konsey karşılıklı olarak deneyim alışverişinde bulunma ve ortak çıkar alanlarında çalışmakla yükümlü olacaklar. Taraflar aynı zamanda, kendi yetkileri çerçevesine giren, insan hakları ve kamu özgürlükleri alanındaki ortak faaliyetleri belirlemek ve uygulamak için ortak çalışma konusunda da anlaşmaya vardılar.
Bunların yanı sıra, Attiyetullah el-Hicazi, Fas Başsavcısı Hasan ed-Daki ile bir araya gelerek, iş birliği ve deneyim alışverişi yollarını, Cumhuriyet Savcılığının hak ve özgürlüklerin korunmasındaki rollerine ilişkin deneyimlerini ele aldılar.
Anlaşma, Rabat’taki insan hakları örgütlerinin, yüzlerce Faslı göçmenin gözaltı merkezlerine yerleştirilmesine yönelik şikayetlerin gölgesinde geldi.  Fas İnsan Hakları Merkezi de daha önce bu konudaki endişesini dile getirmiş, insanların başkent Trablus’ta Libya güçleri tarafından, havalandırması olmayan ve yağmur sularının bastığı yeraltı mahzenlerinde, çok zor insani koşullarda tutulduğuna yönelik bilgi aldığını belirtmişti.



'Halep Savaşı' 'Musul'un hayaletleri' korkusunu artırıyor

'Halep Savaşı' 'Musul'un hayaletleri' korkusunu artırıyor
TT

'Halep Savaşı' 'Musul'un hayaletleri' korkusunu artırıyor

'Halep Savaşı' 'Musul'un hayaletleri' korkusunu artırıyor

Suriyeli silahlı grupların Halep kentine doğru hızla ilerlemesi dün bölgesel ve uluslararası tarafları şaşırttı ve on yıl önce Irak'ın Musul kentinin DEAŞ’ın eline geçmesinin hayaletlerini hatırlattı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) ve görgü tanıklarına göre, son iki gündür devam eden saldırıların ardından, başta Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ, eski adıyla Nusra Cephesi) ve Türkiye destekli gruplar olmak üzere silahlı grupların savaşçıları, Devlet Başkanı Beşar Esed'e bağlı hükümet güçlerinin zayıf direnişi karşısında, ülkenin ikinci büyük kentinin kalbine ulaşmadan önce, Halep'in batısındaki beş mahalleyi ele geçirmeyi başardı.

Halep savaşı, Suriye hükümet güçlerinin ve onların Rus ve İranlı destekçilerinin, 2020'den bu yana, Devlet Başkanları Vladimir Putin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın aracılık ettiği bir Rus-Türk anlaşması kapsamında Suriye'nin kuzeybatısındaki kontrolü ortadan kaldırıyor.

Bu silahlı grupların ilerleyişi, İran ve Hizbullah tarafından desteklenen grupların yıllar içinde oluşturduğu nüfuz alanlarıyla çarpışacak. Silahlı gruplar dün akşamı Suriye'nin kuzeyindeki başkente doğru ilerlerken, SOHR’a göre İran yanlısı Liva el-Bakır milislerine ait “40 araçlık bir askeri konvoy” doğudaki Deyrizor kentinden Halep'e doğru ilerledi.

Çatışmalarla eş zamanlı olarak Rus ve Suriye savaş uçakları İdlib şehri ve çevresindeki köylere 23'ten fazla hava saldırısı düzenlerken, Türkiye, Suriye'nin kuzeybatısındaki Suriyeli silahlı grupların kalesi olan İdlib'e yönelik “saldırıların durdurulması” çağrısında bulundu.