Suriye’de rejim güçleri ve SDG arasında çatışma: 4 ölü

Deyrizor’da halk mazottaki devlet desteğinin kaldırılmasını protesto etti

Suriye'nin doğusundaki Tel Tamr'da bir Amerikan devriyesi (Şarku'l Avsat)
Suriye'nin doğusundaki Tel Tamr'da bir Amerikan devriyesi (Şarku'l Avsat)
TT

Suriye’de rejim güçleri ve SDG arasında çatışma: 4 ölü

Suriye'nin doğusundaki Tel Tamr'da bir Amerikan devriyesi (Şarku'l Avsat)
Suriye'nin doğusundaki Tel Tamr'da bir Amerikan devriyesi (Şarku'l Avsat)

Suriye rejimine bağlı askerler, Washington liderliğindeki uluslararası koalisyonun desteklediği Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) ait askeri bir noktaya otomatik silahlarla saldırı düzenledi. Haseke ilinin kuzeyindeki Tel Temir’e bağlı Kuzliya köyünde rejim güçleri ile SDG milisleri arasında çıkan çatışmada, biri subay olmak üzere iki asker ve iki SDG mensubu öldü.
SDG'ye bağlı Tel Temir Askeri Meclisi’nin bir lideri, ‘’Şam hükümetine bağlı güçler, Kuzliye köyündeki kontrol noktasına kışkırtıcı bir saldırıda bulundu, bunun üzerine güçlerimiz hemen karşılık verdi, çatışmada iki kişiyi kaybettik, karşı taraftan da iki kişi öldü, iki kişi yaralandı’’ dedi.
Adının ve rütbesinin açıklanmasını istemeyen yetkili, rejim güçlerinin niçin ateş açtığını bilmediklerini, ‘Askeri Meclis’in’ bu tehlikeli gerginliğin nedenlerini ortaya çıkarmak için soruşturma başlattığını söyledi.
Öte yandan Suriye resmi haber ajansı SANA olayı doğruladı ancak saldırının ‘koalisyon ve SDG’ tarafından başlatıldığını belirtti. SANA’nın haberinde; ‘’Savunma Bakanlığı'ndan bir askeri kaynaktan edinilen bilgiye göre, ABD devriye güçleri, beraberlerindeki SDG milisleri ile, Kuzliya köyündeki askeri noktayı ihlal etti. Bunun üzerine askerler ateş açarak geçişi engelledi. SDG milislerinin otomatik silahlarla ateş açması ve havan saldırısı düzenlemesi sonucu biri subay iki askerimiz şehit oldu’’ denildi.
Suriye rejimi güçleri, Tel Temir kasabasında ve Haseke'nin kuzey kırsalındaki Zerkan bölgesinde konuşlanıyor. Bu bölgedeki ‘temas hattı’ bir yanda Suriye Demokratik Güçleri, öte yanda Türkiye’ye sadık muhalif gruplar ve Suriye rejimine ait noktaları birbirinden ayırıyor. Rusya ve Türkiye arasında 2019’da Barış Pınarı Operasyonu’nun ardından yapılan anlaşma uyarınca fiili sınırlar ve temas hatları belirlendi. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon, Kürtler ve yerel Araplardan müteşekkil olan SDG güçlerini destekliyor. SDG Tel Temir’in merkezi ile güney ve doğu bölgelerini kısmen kontrol ederken, Türkiye’ye yakın muhalif güçler Resulayn kasabası ile Tel Temir’in kuzey ve batı kırsalına hâkim durumda. Rusya askeri polisi ise Tel Temir’in kuzeyindeki Şam rejimine ait askeri karargâhta yer alıyor.
Bölgedeki ‘temas hattında’ nadiren çatışma yaşanmakta. Yerel kaynaklar, koalisyon ve SDG güçlerinin devriyesinin, Kuzliya köyündeki ana yoldan geçmek istediğini, rejim güçlerinin izin vermemesi üzerine, SDG milisleri ile rejim askerleri arasında sözlü tartışma çıktığını, ilerleyen saatlerde bölgeye çok sayıda SDG milisinin geldiğini ve gece saatlerinde çatışma çıktığını aktardı.

Hayat pahalılığı protesto edildi
Bu arada, Haseke’nin yaklaşık 85 kilometre kuzeyinde bulunan Ebu Hamam kasabası sakinleri, yaşam koşullarını protesto etmek için gösteri düzenledi. Göstericiler ekmek temin edilmesini ve hakları olan ‘mazot desteğinin’ yapılmasını talep etti. Göstericilerle SDG güçleri arasında çıkan kavgada bir SDG yetkilisi yaralandı ve iki vatandaş gerçek kurşunlarla vuruldu, hastaneye kaldırılan vatandaşların hayatta olduğu öğrenildi.
Deyrizor Sivil Meclisi'ne bağlı akaryakıt komitesi, devlet sübvansiyonlu motorinin dağıtımını durdurdu. Deyrizor halkı ilgili kararı protesto etmek için sokaklara döküldü. Devlet binalarının önüne gelen vatandaşlar, hayat pahalılığından ve temel maddelere erişememekten şikayetçi oldu. Sübvansiyonun kaldırılması kararının merkezi hükümet tarafından alındığı öğrenildi. Vatandaşlar daha önce ellerindeki kuponlarla, istihkakları ölçüsünde bir litre mazotu 85 Suriye lirasına (3 ABD senti) almaktaydı.



Bebekler kuvözleri paylaşıyor... Yakıt tükenirken Gazze bir sağlık felaketinin eşiğinde

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Tıp Kompleksi'nde tedavi gören çocuk Ömer el-Hums (AP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Tıp Kompleksi'nde tedavi gören çocuk Ömer el-Hums (AP)
TT

Bebekler kuvözleri paylaşıyor... Yakıt tükenirken Gazze bir sağlık felaketinin eşiğinde

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Tıp Kompleksi'nde tedavi gören çocuk Ömer el-Hums (AP)
Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bulunan Nasır Tıp Kompleksi'nde tedavi gören çocuk Ömer el-Hums (AP)

Gazze Şeridi'ndeki insani kriz, BM ve tıbbi kuruluşların, ciddi yakıt sıkıntısının daha da kötüleşmesi nedeniyle sağlık sektörünün çöktüğü yönündeki uyarılarının artmasına neden oldu. CNN'e göre hastanelerde aynı kuvözü paylaşan birkaç bebeğin trajik görüntüleri, nüfusun karşı karşıya olduğu felaket durumunun çarpıcı bir göstergesi.

Gazze'deki doktorlar, elektrik kesintileri ve yakıt sıkıntısı nedeniyle bir dizi tıbbi cihazın durdurulmasından dolayı, birden fazla bebeği aynı kuvöze koymak zorunda kaldıklarını doğrularken, hastaneler hayati hizmetlerin azaltıldığını veya askıya alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ise durumu “çok kritik” olarak nitelendirdi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) açıklamasında “Hastaneler şimdiden yakıtı karneye bağlamaya başladı, bazı ambulanslar çalışmayı durdurdu ve su sistemleri çökmenin eşiğinde” ifadelerini kullandı.

Ofis, yeterli miktarda yakıtın acilen ve düzenli olarak girişine izin verilmediği takdirde, yakıt girişine yönelik kısıtlamaların devam etmesinin “ölüm sayısında keskin bir artışa” yol açacağını kaydetti.

Aktivistler ve hastane yöneticileri tarafından sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, Gazze'nin güneyindeki el-Ehli Hastanesi müdürü tarafından paylaşılan ve prematüre bebekler için temel bakımın tamamen yetersiz olduğu el-Hilu Hastanesi'nde tek kuvözde birkaç bebeği gösteren bir fotoğraf da dahil olmak üzere, sağlık tesislerinin içinden üzücü sahneler gösteriyor.

El Ehli Hastanesi direktörü Dr. Fadel Naim X platformuna şunları yazdı: “Bu trajik aşırı kalabalık sadece ekipman eksikliğinden değil, sağlık sistemini tahrip eden savaş ve kuşatmanın doğrudan bir sonucudur. Abluka yenidoğan bakımını bir hayatta kalma savaşına dönüştürdü... Hiçbir çocuk, yaşayıp yaşamayacağına, bombaların ve ablukaların karar verdiği bir dünyaya doğmamalıdır."

Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesi'nin müdürü Dr. Muhammed Ebu Silmiyye ise birkaç saat içinde hastanenin tamamen çökebileceği uyarısında bulundu: “Önümüzdeki birkaç saat içinde yakıt sağlanmazsa, hastane üç saat içinde hizmet dışı kalacak ve bu da kuvözlerdeki 22 bebek de dahil olmak üzere onlarca hastanın ölümüne yol açacak.”

Ebu Silmiyye CNN'e yaptığı açıklamada, hastanenin ameliyathanelere ve yoğun bakıma odaklanmak için diyaliz bölümünü kapatmak zorunda kaldığını ve çalışmaların artık el fenerleri altında yapıldığını söyledi.

Nasır Tıp Kompleksi yönetimi, kalan yakıtın sadece bir gün yeteceğini ve başta doğum ve yoğun bakım olmak üzere sadece kritik bölümlere tahsis edildiğini duyurdu.

Temel hizmetlerin çökme noktasına gelmesi

Yansımalar yakıt eksikliğiyle sınırlı kalmadı, hastanelerin güvendiği jeneratörleri çalıştırmak için gereken yedek parçaların temininde yaşanan zorluklara ve sürekli elektrik kesintilerine kadar uzandı.

Merkez Valilikteki el Aksa Şehitleri Hastanesi yönetimi, yedek parça eksikliği nedeniyle ana jeneratörün arızalandığını ve tüm bölümleri çalıştırmaya yetmeyen küçük bir yedek jeneratör kullanmak zorunda kaldıklarını duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: “Saatler içinde yakıtımız tükenecek ve hastanenin kapanması yarım milyon insanı etkileyecek.”

Tıp ve yardım kuruluşları yakıtın sadece hastaneleri çalıştırmak için değil, aynı zamanda yemek pişirme, tuzdan arındırma ve kanalizasyon arıtma tesislerinin yanı sıra, ambulans ve kurtarma araçları için de gerekli olduğunu vurguluyor.

İsrail, askeri operasyonların başlamasından bu yana Hamas tarafından silah yapımında kullanılabileceği iddiasıyla Gazze'ye yakıt girişine ciddi kısıtlamalar getirirken, insani yardım malzemelerinin girişine derhal ve koşulsuz izin verilmesini talep eden yardım kuruluşları bu iddiayı reddediyor.

Uluslararası uyarılar ve ateşkes çağrıları

Sınır Tanımayan Doktorlar, Gazze Şeridi'nde “eşi benzeri görülmemiş insani felaket” yaşandığı uyarısında bulunan bir açıklama yayınlayarak, acil ateşkes ve geniş çaplı yardım erişimi çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre kuruluş açıklamasında, "Ekiplerimiz, milyonlarca Filistinlinin hayatını tehdit eden koşullar altında yaralıları tedavi ediyor ve aşırı kalabalık hastanelere tıbbi malzeme sağlıyor. İsrail hükümetini ve bu felakete ortak olan ülkeleri, özellikle de Birleşik Krallık'ı, ablukayı sona erdirmek ve Gazze'deki Filistin varlığının silinmesini önlemek için acilen harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Kötüleşen kriz ortamında, başta bebekler ve kritik durumdaki hastalar olmak üzere yüzlerce hastanın hayatı acil yakıt girişine bağlıyken, abluka kırılmaz ve artan insani ihtiyaçlar karşılanmazsa, sağlık sisteminin günler ve belki de saatler içinde tamamen çökeceğine dair korkular artıyor.