Güney Sudan, Mısır’ın ‘idari reform’ tecrübesinden yararlanmak istiyor

Mısır'daki Merkezi Organizasyon ve Yönetim Ajansı tarafından yayınlanan Güney Sudanlı bakan ile yapılan toplantından bir kare
Mısır'daki Merkezi Organizasyon ve Yönetim Ajansı tarafından yayınlanan Güney Sudanlı bakan ile yapılan toplantından bir kare
TT

Güney Sudan, Mısır’ın ‘idari reform’ tecrübesinden yararlanmak istiyor

Mısır'daki Merkezi Organizasyon ve Yönetim Ajansı tarafından yayınlanan Güney Sudanlı bakan ile yapılan toplantından bir kare
Mısır'daki Merkezi Organizasyon ve Yönetim Ajansı tarafından yayınlanan Güney Sudanlı bakan ile yapılan toplantından bir kare

Güney Sudan Kamu Hizmeti Bakanı Joseph Bangasi Bakosoro, ülkesinin, özellikle insan kaynakları ve idari reformla ilgili olarak birçok sektörde Mısır uzmanlığından yararlanma arzusunu dile getirdi.
Bakosoro, Mısır'ın idari reform alanındaki deneyimi hakkında bilgi edinmek için bir hükümet heyetiyle birlikte geçtiğimiz Pazartesi gününden beri Kahire'de. Ziyaret sırasında, Güney Sudan'daki Sivil İşler Bakanlığı ile Mısır'daki Merkezi Organizasyon ve Yönetim Ajansı ile işbirliği için bir mutabakat zaptı imzalandı.
Bakosoro Mısır Ortadoğu haber ajansı MENA’ya yaptığı açıklamada, mevcut ziyaretin, iki ülke liderlerinin ilişkileri güçlendirmek ve onları daha geniş ufuklara taşımak için çalışmaya devam etme konusundaki arzuları çerçevesinde gerçekleştiğini belirterek, iki ülke arasındaki güçlü işbirliğini desteklemek adına Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi ve Güney Sudan Devlet Başkanı arasındaki ilişki ve koordinasyonu övdü.  Güney Sudanlı bakan, Mısır'ı, “Afrika kıtasında büyük rol oynayan önemli bir stratejik ülke” olarak nitelendirerek, tüm Afrika ülkeleri için önemini vurguladı.
Bakosoro başkanlık ettiği heyetle Merkezi Organizasyon ve Yönetim Merkezi Ajansı Başkanı Dr. Salih eş Şeyh ile gerçekleştirdiği toplantıda, Mısır’ın bu alandaki deneyimi hakkında bilgi aldıklarını, devletin yönetim merkezi kapasitesini oluşturma çabalarının yanı sıra dahili dijital çalışma sisteminin kurulması, kamu hizmeti kanununu ve insan kaynaklarının geliştirilmesini içeren idari reform yaptığına değindi. Güney Sudanlı bakan ayrıca, ülkesinin insan kapasitesi geliştirme ve Güney Sudan'a transfer alanındaki Mısır deneyiminden ve uzmanlığından yararlanma arzusuna değindi.
İki taraf arasında imzalanan işbirliği mutabakatının önemine dikkati çeken Bakosoro, Güney Sudan'daki Kamu Hizmeti Bakanlığı ve Mısır'daki Merkez Ajansın oynadığı büyük role atıfta bulunarak, bu gelişmenin insan kaynakları için eğitim sağlamak, deneyim öğrenmek ve daha büyük işbirliği alanları yaratacağını kaydetti.



Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
TT

Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)

Suriye hükümeti, Suveyda vilayetinde çatışmaların durduğunu ve Suriye hükümet güçlerinin bir hafta içinde yaklaşık bin kişinin ölümüne yol açan mezhepsel şiddet olaylarına sahne olan bölgeye yeniden konuşlandığını açıkladı.

Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Suveyda vilayetinin tüm aşiret savaşçılarından boşaltıldığını ve kentin mahallelerindeki çatışmaların sona erdiğini’ duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre 13 Temmuz'da Suriye'nin güneyindeki Suveyda vilayetinde Dürzi ve Sünni Bedeviler arasında patlak veren şiddet olaylarında 940 kişi hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera dün yaptığı açıklamada, devletin ülkedeki ‘azınlıkları koruma’ ve ‘hangi taraftan olursa olsun tüm ihlalcileri sorumlu tutma’ konusundaki kararlılığını yineledi. Eş-Şera ayrıca, Suveyda'ya güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını duyurdu.

Söz konusu açıklama, Washington'un Suriye ve İsrail'in ateşkes konusunda anlaştığını duyurmasından saatler sonra geldi.

Açıklamada, “Devlet, tüm siyasi ve güvenlik kurumlarıyla birlikte, Suveyda'da güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmek için çabalarını sürdürecek; güvenlik güçleri tüm enerjilerini saldırıları ve çatışma durumunu durdurmak ve vilayette istikrarı yeniden tesis etmek için harcayacaktır” denildi.

Eş-Şera salı günü Suveyda'ya asker konuşlandırdı, ancak İsrail'in Şam'daki bazı hükümet hedeflerini bombalamasının ardından güçlerini geri çekti. İsrail, Dürzileri korumak istediğini ve Suriye hükümet güçlerinin sınırlarındaki varlığından dolayı kendisini tehdit altında hissettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, Suriyeli yetkilileri ‘kendi saflarındakiler de dahil olmak üzere zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmaya ve adalete teslim etmeye’ çağırdı.