Nevaf Selam, parlamento seçimlerine aday olmayacağını açıkladı

Nevaf Selam
Nevaf Selam
TT

Nevaf Selam, parlamento seçimlerine aday olmayacağını açıkladı

Nevaf Selam
Nevaf Selam

Lübnan'ın eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam, ‘Lübnan'ı kurtarmak ve Arap rolünü yeniden güçlendirmek için çalışmanın mevcut seçimlerle durdurulamayacağını’ vurgulayarak parlamento seçimlerine katılmama kararı aldı.
Son günlerde Selam’ın parlamento seçimlerine aday olma olasılığı hakkında bilgiler dolaşırken, adaylığının Lübnan siyasi sahnesinde bir değişiklik isteyen egemen seçmenleri çekebileceğine dair bir inanış hakim. Nevaf Selam’ın adı daha önce başbakanlık için de geçmişti.
Uluslararası Adalet Divanı yargıcı Nevaf Selam dün bazı kişilerin kendisinin parlamento seçimlerinde aday olma olasılığını tartışmasının ardından bir açıklama yaptı. Nevaf açıklamasında son dönemlerde sosyal medyada çıkan haberlere değinerek, “Bazıları ilkelerimden ve konumlarımdan ödün verme olasılığını düşündürecek kadar ileri giderek söylentiler ve yanlış şeyler yaydı” ifadelerini kullandı.
Selam açıklamasında, “Gençliğimden beri, daha eşit, özgür ve adil bir Lübnan kurmak için çeşitli yol ve araçlarla değişim için çabalamayı bırakmadım. Tabi ki bugün de durmayacağım. Parlamento seçimlerine katılmama kararım, mecliste bir koltuk arayışında olanlar arasında olmadığımdan kaynaklı. Aksine, benim buradaki endişem bundan daha fazlası. Küçük anlaşmazlıklar veya büyük iştahların ortak bir eylemde buluşup işbirliği yapması olması gerekenleri engelliyor. Böylece, mevcut koşullarda en iyi sonuçları elde etmek için devleti reforme etme ve egemenliğini geri kazanma davasındaki adaylara destek gerek” ifadelerini kullandı.
Reform ve egemenliğin yeniden sağlanması meselesinin tek başına bir sonraki seçim konusuna indirgenmeyeceğini ve bir yol bulunmasının vurgulanması gerektiğine dikkati çeken Selam, “Bu bir son veya başlangıç değil” diyerek, seçim sonuçlarının yalnızca halk iradesiyle mümkün olabileceğini bildirdi. Selam, parlamento seçimlerinde en kötü şeyin parçalanma olduğunu ifade ederek, aynı listedeki müttefiklerin tek tercihli oy için kaçınılmaz rekabetine vurgu yaptı.
Lübnan’ın siyasi, ekonomik, mali ve sosyal boyutuyla tehdit eden ciddi yapısal krize atıfta bulunan Selam, seçim sonrası devleti reforme etmek, kurumları yolsuzluk ve israftan korumak, hesap verilebilirlik, mezhepçilik ve ayrımcılığa karşı mücadeleye devam etmekten başka kurtuluşun olmadığını söyledi. Selam ayrıca, devletin yetkisini tüm toprakları üzerinde genişletmenin yanı sıra silah kullanma hakkını, halkının güvenliğini ve vatandaşlarının haklarını sağlamaktan sorumlu olan askeri ve güvenlik birimleriyle sınırlamada başarılı olunması gerektiğini bildirdi.
Selam açıklamasında, “Lübnan’ı kurtarmak ve Arap rolünü yeniden kurmak için çalışma seçimlerle durmayacak. Daha da önemlisi, genel başlıkların ötesine geçen kapsamlı bir ulusal proje ile ilerleme hedefi. Lübnanlı gençlerin özlemlerini ve değişim umutlarını karşılayarak, güçlü tarihi bir blok inşa etmek, ülke ekonomisinin ilerlemesini sağlamak, sivil devletin ve hukukun üstünlüğünün yanı sıra eşit ve sosyal adaletin kurulması amaçlanmalı” şeklinde konuştu.



İsrail askerleri Batı Şeria'da ‘cesetleri çatılardan aşağı atmakla’ eleştiriliyor

TT

İsrail askerleri Batı Şeria'da ‘cesetleri çatılardan aşağı atmakla’ eleştiriliyor

İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)
İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)

ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP), İsrail ordusuna bağlı askerlerin, Batı Şeria'nın Kabatiye kasabasında gerçekleştirdikleri bir operasyon sırasında ‘cesetleri evlerin çatılarından aşağı attığını’ gözlemledi. Bu durum eleştirilere yol açtı ve İsrail ordusunun olayı ‘insani değerlerle bağdaşmayan ciddi bir olay’ olarak tanımlayarak, ‘inceleme altında’ olduğunu duyurmasına neden oldu.

Şarku’l Avsat’ın Sky News'ten aktardığı habere göre AP'den bir gazeteci, operasyon sırasında askerlerin üç cesedi çatılardan attığına tanık olduğunu ve bir askerin de cesetleri tekmelediğini söyledi.

Aynı gazeteci, gözleri bağlı, göğsü açık bir Filistinlinin İsrail ordusuna ait bir cipin ve silahlı askerlerin önünde diz çöktüğünü gördüğünü de belirtti.

Olay yerindeki diğer gazeteciler, cesetlerin çatılardan atıldığına tanık olurken, ölenlerin kimlikleri ve ölüm nedenleri bilinmiyor.

Görgü tanıklarının aktardığına göre İsrail ordusuna ait bir buldozer, cesetlerin atıldığı binaların yakınında ilerliyordu.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada olayın ‘inceleme altında’ olduğu belirtildi. Ayrıca açıklamada, “Bu, değerlerimize ve askerlerimizden beklentilerimize uymayan ciddi bir olaydır” denildi.

dsfv
İsrail askerleri Batı Şeria'da Cenin yakınlarındaki Kabatiya kasabasına askeri operasyon düzenledi. (Reuters)

İsrail, operasyonlar sırasında dört militanın öldürüldüğünü açıklarken, Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı kasabada bir kişinin öldüğünü ve on kişinin de hastaneye kaldırıldığını bildirdi.

Uluslararası hukuka göre askerler, düşman cesetleri de dahil olmak üzere cesetlere uygun şekilde muamele edilmesini sağlamakla yükümlüdür.

İnsan hakları örgütleri, İsrail ordusunun Filistinlilere zarar verdiği bildirilen vakalarda askerleri nadiren kovuşturduğunu söylüyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da 700'den fazla Filistinli İsrail ateşiyle öldürüldü.