Nevaf Selam, parlamento seçimlerine aday olmayacağını açıkladı

Nevaf Selam
Nevaf Selam
TT

Nevaf Selam, parlamento seçimlerine aday olmayacağını açıkladı

Nevaf Selam
Nevaf Selam

Lübnan'ın eski Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Nevaf Selam, ‘Lübnan'ı kurtarmak ve Arap rolünü yeniden güçlendirmek için çalışmanın mevcut seçimlerle durdurulamayacağını’ vurgulayarak parlamento seçimlerine katılmama kararı aldı.
Son günlerde Selam’ın parlamento seçimlerine aday olma olasılığı hakkında bilgiler dolaşırken, adaylığının Lübnan siyasi sahnesinde bir değişiklik isteyen egemen seçmenleri çekebileceğine dair bir inanış hakim. Nevaf Selam’ın adı daha önce başbakanlık için de geçmişti.
Uluslararası Adalet Divanı yargıcı Nevaf Selam dün bazı kişilerin kendisinin parlamento seçimlerinde aday olma olasılığını tartışmasının ardından bir açıklama yaptı. Nevaf açıklamasında son dönemlerde sosyal medyada çıkan haberlere değinerek, “Bazıları ilkelerimden ve konumlarımdan ödün verme olasılığını düşündürecek kadar ileri giderek söylentiler ve yanlış şeyler yaydı” ifadelerini kullandı.
Selam açıklamasında, “Gençliğimden beri, daha eşit, özgür ve adil bir Lübnan kurmak için çeşitli yol ve araçlarla değişim için çabalamayı bırakmadım. Tabi ki bugün de durmayacağım. Parlamento seçimlerine katılmama kararım, mecliste bir koltuk arayışında olanlar arasında olmadığımdan kaynaklı. Aksine, benim buradaki endişem bundan daha fazlası. Küçük anlaşmazlıklar veya büyük iştahların ortak bir eylemde buluşup işbirliği yapması olması gerekenleri engelliyor. Böylece, mevcut koşullarda en iyi sonuçları elde etmek için devleti reforme etme ve egemenliğini geri kazanma davasındaki adaylara destek gerek” ifadelerini kullandı.
Reform ve egemenliğin yeniden sağlanması meselesinin tek başına bir sonraki seçim konusuna indirgenmeyeceğini ve bir yol bulunmasının vurgulanması gerektiğine dikkati çeken Selam, “Bu bir son veya başlangıç değil” diyerek, seçim sonuçlarının yalnızca halk iradesiyle mümkün olabileceğini bildirdi. Selam, parlamento seçimlerinde en kötü şeyin parçalanma olduğunu ifade ederek, aynı listedeki müttefiklerin tek tercihli oy için kaçınılmaz rekabetine vurgu yaptı.
Lübnan’ın siyasi, ekonomik, mali ve sosyal boyutuyla tehdit eden ciddi yapısal krize atıfta bulunan Selam, seçim sonrası devleti reforme etmek, kurumları yolsuzluk ve israftan korumak, hesap verilebilirlik, mezhepçilik ve ayrımcılığa karşı mücadeleye devam etmekten başka kurtuluşun olmadığını söyledi. Selam ayrıca, devletin yetkisini tüm toprakları üzerinde genişletmenin yanı sıra silah kullanma hakkını, halkının güvenliğini ve vatandaşlarının haklarını sağlamaktan sorumlu olan askeri ve güvenlik birimleriyle sınırlamada başarılı olunması gerektiğini bildirdi.
Selam açıklamasında, “Lübnan’ı kurtarmak ve Arap rolünü yeniden kurmak için çalışma seçimlerle durmayacak. Daha da önemlisi, genel başlıkların ötesine geçen kapsamlı bir ulusal proje ile ilerleme hedefi. Lübnanlı gençlerin özlemlerini ve değişim umutlarını karşılayarak, güçlü tarihi bir blok inşa etmek, ülke ekonomisinin ilerlemesini sağlamak, sivil devletin ve hukukun üstünlüğünün yanı sıra eşit ve sosyal adaletin kurulması amaçlanmalı” şeklinde konuştu.



İsrail'in şafak vakti Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında 7  kişi öldü

 Gazze Şehri'nde yerinden edilmiş insanlara yönelik çadırların hedef alınması sonucu çıkan yangını söndürmeye çalışan bir adam (DPA)
 Gazze Şehri'nde yerinden edilmiş insanlara yönelik çadırların hedef alınması sonucu çıkan yangını söndürmeye çalışan bir adam (DPA)
TT

İsrail'in şafak vakti Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırısında 7  kişi öldü

 Gazze Şehri'nde yerinden edilmiş insanlara yönelik çadırların hedef alınması sonucu çıkan yangını söndürmeye çalışan bir adam (DPA)
 Gazze Şehri'nde yerinden edilmiş insanlara yönelik çadırların hedef alınması sonucu çıkan yangını söndürmeye çalışan bir adam (DPA)

Filistin Sivil Savunma Teşkilatı, İsrail'in bugün şafak vakti Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerini hedef alan hava saldırılarında en az yedi kişinin öldüğünü duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal yaptığı açıklamada, “İşgalciler bugün şafak vakti Gazze Şehri, Beyt Lahiya, Beyt Hanun ve Han Yunus'a şiddetli hava saldırıları düzenleyerek, 7 sivilin şehit olmasına yol açtı” dedi. “İşgal savaş uçaklarının Gazze Şehri'nin batısındaki El Rimal mahallesinde Bekir ailesine ait bir evi bombalaması sonucu dört şehit verilirken, savaş uçaklarının Gazze'nin batısındaki El Sabra bölgesinde bir evi hedef alması sonucu da iki şehit verildi. Han Yunus'ta bir evin hedef alınması sonucu bir şehit daha verildi” ifadelerini kullandı.

Basal, İsrail ordusunun “Gazze Şehri'nin doğusunda ve Refah'ta ondan fazla evi havaya uçurduğunu” ve “bir hava saldırısının Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye belediyesine ait buldozer ve ekipmanların yakılması ve imha edilmesiyle sonuçlandığını” kaydetti. Sözcüye göre İsrail topçuları da Gazze Şehri'ndeki al-Daraj, al-Tuffah ve al-Şucaiye mahallelerini vurdu.

18 Mart'ta İsrail, Filistin topraklarında tutulan rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak için askeri baskının gerekli olduğu konusunda ısrar ederek, iki aylık ateşkesin ardından Gazze'ye yönelik saldırılarına yeniden başladı. Hamas tarafından yönetilen Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in saldırılarına yeniden başlamasından bu yana Gazze'de en az bin 827 kişi öldürüldü ve savaşın başlangıcından bu yana toplam ölü sayısı en az 51 bin 201 kişiye ulaştı.