AB, Husileri kara listeye alıyor

Avrupa Birliği, Husilerin varlıklarını donduruyor.

Sana'da düzenlenen gösteride Husilerin silah altına aldığı çocuklar da yer aldı. (EPA)
Sana'da düzenlenen gösteride Husilerin silah altına aldığı çocuklar da yer aldı. (EPA)
TT

AB, Husileri kara listeye alıyor

Sana'da düzenlenen gösteride Husilerin silah altına aldığı çocuklar da yer aldı. (EPA)
Sana'da düzenlenen gösteride Husilerin silah altına aldığı çocuklar da yer aldı. (EPA)

Avrupa Birliği (AB), Husi milisleri kara listeye alarak varlıklarını dondurma kararı aldı. Söz konusu adım Yemen hükümeti tarafından da memnuniyetle karşılandı. Daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Arap ülkeleri de benzer kararlar alarak Husileri ‘terörist’ olarak nitelemişti.
AB’nin Husileri kara listeye ekleme kararı, son dönemlerde Husiler tarafından gerçekleştirilen kadınlara yönelik cinsel şiddet ve baskı politikasını uygulamalarının, çocukların silah altına alınıp kullanılmasının, gelişigüzel mayın döşemelerinin ve Kızıldeniz'deki ticari gemilere patlayıcı cihazlar ve su altı mayınlarıyla saldırmalarının yanı sıra Yemen'de sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan ve insani yardımın ulaştırılmasını engelleyen saldırılar nedeniyle alındı.
AB son adımıyla milislerin varlıklarını dondurmaya ve ona fon sağlanmasını yasaklamaya karar verdi. Bu, BMGK Komitesi'nin 28 Şubat 2022 tarihinde aldığı kararın onaylanması niteliğinde.
Diğer yandan Yemen Dışişleri Bakanlığı dün, AB'nin Yemen'de barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle darbeci Husi milislerini yaptırım uygulanan gruplar arasına dahil etme kararını memnuniyetle karşıladığını bildiren bir açıklama yayınlandı.
Yapılan resmi açıklamada, AB’nin kararının Yemen'deki sivilleri ve altyapıyı hedef alan, siyasi aktivistlere karşı bir baskı ve cinsel şiddet politikası benimseyen, çocukları silah altına alıp kullanan, ayrım gözetmeksizin mayın döşeyen, insani yardım erişimini engelleyen ve Kızıldeniz'deki ticaret gemilerine insansız tekneler ve deniz mayınları kullanarak saldıran davranışlarına dikkat çekildi. Ayrıca kararın, mezhep ve ırk temelinde şiddeti kışkırtan terörist Husi milislerinin davranışları hakkında önemli gerçekleri ortaya koyduğu vurgulandı.
Açıklamada, Husi milislerinin ‘yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde yürüttükleri savaşı ahlaki olarak kaybettiğine’ dikkat çekildi. Üç referansa göre darbe bitene, güvenlik ve istikrar yeniden sağlanana ve Yemen'deki siyasi sürecin yeniden başlamasına kadar milisler üzerindeki baskının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
Arap İçişleri Bakanları Konseyi Genel Sekreterliği birkaç gün önce, Husi grubunu terörist grup olarak sınıflandırmaya ve terör eylemlerinin failleri ve finansörlerinin Arap kara listesindeki terörist varlıklar listesine dahil etmeye karar vermişti.
Arap İçişleri Bakanları Konseyi Genel Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, Husi milislerin terörist olarak sınıflandırılması ve Arap kara listesine alınması kararının, milislerin 21 Eylül 2014 tarihinde başkent Sana'nın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) sivilleri ve altyapıyı hedef alan, sınırın ötesinde gerçekleştirilen saldırılar da dahil olmak üzere, komşu ülkelere ve uluslararası topluma yönelik ihlallerinin ardından geldiği kaydedildi. Ayrıca Yemen halkına karşı yönelik öldürme, yerinden etme, hapsetme ve işkence gibi ihlallerin bir sonucu olarak alındığı bildirildi.
Arap bildirisi, Arap İçişleri Bakanları Konseyi Genel Sekreterliği tarafından Husilerin terör eylemlerinin faillerinin ve finansörlerinin Arap kara listesine dahil edilmesinin BMGK’nın 2624 sayılı kararının yayınlanmasından birkaç gün sonra geldiğine dikkat çekildi. Kararla, Arap Parlamento Birliği'nin Husileri terör örgütü listesine alma talebinin yanı sıra milislerin tehlikesini ve ‘zehirli fikirlerinin’ yayılmasının sonuçlarını farkında olan Arap güvenlik servislerinin çabalarının ortaya konulduğu vurgulandı.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.