İran balistik füzeleri Kazımi’nin şansını yükseltiyor

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi. (Reuters)
Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi. (Reuters)
TT

İran balistik füzeleri Kazımi’nin şansını yükseltiyor

Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi. (Reuters)
Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi. (Reuters)

Geçtiğimiz günlerde Erbil’i hedef alan İran balistik füzeleri Irak hükümetinin kurulması denklemini değiştirirken son zamanlarda düşüşe geçen Mustafa el Kazımi’nin görevine devam etme şansını da yeniden yükseltti.
Erbil’in hedef alınması, hükümetin çoğunluk projesinde yer alan siyasi güçleri müzakereleri canlandırmak adına gerçeğe uyum sağlama yönünde görünen Koordinasyon Çerçevesi pahasına yeniden birleşmeye sevk etti.
Sadr Hareketi, Mesud Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Sünni Egemenlik İttifakı’ndan oluşan Üçlü İttifak’ın gündeminde ulusal ve bölgesel güvenlik konuların yanı sıra devlet dışındaki silah krizi vardı. İki tarafın başka bir aday seçmekten çekinmesine rağmen Kazımi’nin temsil ettiği çizgiyi güçlendirdiği görüldü.
Daha düne kadar Kazımi’nin Başbakanlık ofisine veda ettiğine dair son tweeti, mevcut bağlamın dışında görünürken müttefiklerinin çoğu bunu hayal kırıklığı ile karşıladı.
Görünüşe göre İran füzeleri Kazımi’nin içinde bulunduğu kafa karışıklığından kurtararak Sadr Hareketi ile Koordinasyon Çerçevesi arasındaki toplantıların kapılarını araladı. Güvenilir kaynaklar, özellikle en büyük Şii ekibinin oluşumu düzeyinde bazı düğümlerin çözülmeye başladığını söyledi.
Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar ise bu görüşmelerin Başbakan’ı kimliğini çözmediğini ancak herkesin hali hazırda iki ana yolu tartıştığını söylerken bunlardan ilkinin en büyük bloktan bir Başbakan seçmek olduğunu, ikincisinin ise bloğa bağlı partilerin dışından seçilmiş olması gerektiğini bildirdi. Kaynaklar, Kazımi’nin en önemli isimlerden biri olduğuna dikkat çekti.
Siyasi müzakereciler, Koordinasyon Çerçevesi’ne bakanlık verilmesine ilişkin ilk garantileri sağlayan tartışmalarda ilerleme görse de milislerin silahlarını Haşdi Şabi’ye teslimiyle ilgili anlaşmazlık devam ediyor. Kaynak, anlaşmazlık konusunun teslimatın zamanlaması konusunda olduğunu aktardı.
Bu gelişmelerle KDP lideri Mesut Barzani’nin görevinden çekilmesi mümkün değil. Aksine gelişmelerin devam etmesi kararlı ve stratejik bir hedefe dönüştü.



Kosta Rika, İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak ilan etti

İran Devrim Muhafızları, güney İran'da yaptıkları tatbikatlarda (WANA - Reuters)
İran Devrim Muhafızları, güney İran'da yaptıkları tatbikatlarda (WANA - Reuters)
TT

Kosta Rika, İran Devrim Muhafızlarını terör örgütü olarak ilan etti

İran Devrim Muhafızları, güney İran'da yaptıkları tatbikatlarda (WANA - Reuters)
İran Devrim Muhafızları, güney İran'da yaptıkları tatbikatlarda (WANA - Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın müttefiki olan Kosta Rika hükümeti, dün İran İslam Devrim Muhafızları Ordusu ve Filistinli Hamas grubunu terör örgütü olarak ilan ettiğini duyurdu.

Kamu Güvenliği Bakanı Mario Zamora, Yemen'deki Husi milislerini de hedef alan bu önlemin, ülkeyi "uluslararası güvenliğe tehdit oluşturan" örgütlerden korumak için göç kontrollerini güçlendirmeyi amaçladığını belirtti.

"Bundan böyle, Kosta Rika güvenlik güçleri, uluslararası ortaklarıyla iş birliği içinde, Batı Yarımküre'de faaliyet gösteren bu grupların potansiyel üyelerinin hareketleriyle mücadele etmek için ülkemizin güvenlik önlemlerini güçlendirecektir" ifadesini kullandı.

Böylece Kosta Rika, 31 Mart'ta İslam Devrim Muhafızları Birliği'ni terör örgütü olarak ilan eden, Trump'ın bir diğer müttefiki Arjantin Devlet Başkanı Javier Pérez Mellal hükümetini takip etti.

Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez, ülkesini Cumhuriyetçi başkanla uyuşturucu kaçakçılığıyla askeri olarak mücadele etmek için ittifak kuran Latin Amerika ülkelerinden oluşan "Amerika Kalkanı" grubuna dahil ederek Trump ile bağlarını güçlendirdi.


Ateşkesin ardından en az iki gemi Hürmüz Boğazı'nı geçti

Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Arap Körfezi'nde bir kargo gemisi (Reuters)
Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Arap Körfezi'nde bir kargo gemisi (Reuters)
TT

Ateşkesin ardından en az iki gemi Hürmüz Boğazı'nı geçti

Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Arap Körfezi'nde bir kargo gemisi (Reuters)
Hürmüz Boğazı yakınlarındaki Arap Körfezi'nde bir kargo gemisi (Reuters)

ABD ve İran arasında varılan kırılgan ateşkes anlaşmasının ilk günü olan dün, Hürmüz Boğazı'ndaki gemi trafiği yavaş seyretti. Bir denizcilik takip sitesinden alınan verilere göre sabah saatlerinde iki gemi Körfez'den geçerken, üçüncü bir gemi de yoldaydı.

İran Öğrenci Haber Ajansı (ISNA), bu saba erken saatlerde İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri'nin, gemilerin deniz mayınlarından kaçınmasına yardımcı olmak amacıyla Hürmüz Boğazı'ndan alternatif geçiş rotalarını gösteren bir harita yayınladığını bildirdi.

Bu sayı şu anda transponderleri aktif halde seyreden gemilere dayanmaktadır. Ttransponderleri kapalı veya kamufle edilmiş halde boğazdan geçmiş gemiler de olabilir.

Denizcilik takip sitesi MarineTraffic'ten alınan verilere göre, Yunan şirketlerine ait iki gemi, İran'ın boğazı yeniden açmayı kabul ettiği ateşkesin ilanından sadece birkaç saat sonra Hürmüz Boğazı'ndan geçti.

MarineTraffic'teki rota verilerine göre Çinli bir şirkete ait üçüncü bir kargo gemisi olan Hai Long 1'in de gün içinde boğaz üzerinden İran'dan ayrıldığı görülüyor.

X'teki Marine Traffic hesabına göre, Yunanistan merkezli bir şirkete ait "NG Earth" adlı kargo gemisi çarşamba günü boğazı geçerken, Liberya bayrağı taşıyan "Dayton Beach" gemisinin ise ondan önce, "Bender Abbas limanından ayrıldıktan kısa bir süre sonra" boğazı geçtiği belirtildi.

Görünüşe göre bazı gemiler de dün 16: 00 civarında aynı çıkış güzergahını kullanıyordu.

ABD ve İsrail'in 28 Şubat'ta Hürmüz Boğazı'nı bombalamaya başlamasıyla İran, boğazdaki gemi trafiğini ciddi şekilde kısıtladı. Kpler'den elde edilen verilere göre, 1 Mart ile 7 Nisan arasında hammadde taşıyan gemilerin sadece 307 geçişi kaydedildi; bu da savaş öncesi döneme kıyasla yaklaşık %95'lik bir azalmayı gösteriyor.


İran, Hürmüz Boğazı'ndaki olası "mayınlardan" kaçınmak için iki alternatif rota açıkladı

Arap Körfezi'nde Hürmüz Boğazı'na doğru seyreden bir kargo gemisi (AP)
Arap Körfezi'nde Hürmüz Boğazı'na doğru seyreden bir kargo gemisi (AP)
TT

İran, Hürmüz Boğazı'ndaki olası "mayınlardan" kaçınmak için iki alternatif rota açıkladı

Arap Körfezi'nde Hürmüz Boğazı'na doğru seyreden bir kargo gemisi (AP)
Arap Körfezi'nde Hürmüz Boğazı'na doğru seyreden bir kargo gemisi (AP)

İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri bugün yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemilerin, olağan güzergahta mayın bulunma olasılığı gerekçesiyle İran kıyılarına yakın iki alternatif rota izlemesi gerektiğini duyurdu.

Mehr Haber Ajansı, Larak Adası'nın güney ve kuzeyindeki iki güzergahı gösteren deniz haritasıyla birlikte askeri bir açıklamayı aktardı. Açıklamada, "olası mayın çarpışmalarına karşı korunmak ve Devrim Muhafızları Donanması ile koordinasyon içinde (...) (gemiler) bir sonraki duyuruya kadar Hürmüz Boğazı üzerinden alternatif güzergahlar kullanmak zorunda kalacaklar" denildi.

ABD ve İran, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması konusunda anlaşmaya varılmadığı takdirde Tahran'ı yok edeceğine dair belirlediği sürenin bitimine bir saatten az bir süre kala iki haftalık ateşkes konusunda anlaştılar.

Tahran, mart ayının başından beri ana nakliye yolunu kapatarak, küresel enerji fiyatlarında keskin bir artışa neden oldu.