Macron'dan Fransa'nın Cezayir ile ateşkes anlaşmasının 60'ıncı yılı dolayısıyla etkinlik

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AA)
TT

Macron'dan Fransa'nın Cezayir ile ateşkes anlaşmasının 60'ıncı yılı dolayısıyla etkinlik

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AA)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AA)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesi ile Cezayir arasında 19 Mart 1962'de imzalanan Evian Barış Antlaşması'nın 60'ıncı yılı dolayısıyla Elysee Sarayı'nda etkinlik düzenledi.
Etkinliğe ülkesinin bağımsızlığından yana olan Cezayirliler, Cezayir Bağımsızlık Savaşı sırasında Fransa'nın yanında yer alan Cezayirliler (Harki) ve çok sayıda Fransız yetkili katıldı.
Macron, burada yaptığı konuşmada, bu günün savaşın sona erdiğini ve barışın başlangıcı olduğunu göstermediğini belirtti.
Cezayir'de Fransız sömürgeciliğine karşı başlatılan mücadeleye destek veren Maurice Audin isimli işgal karşıtının, 1957'de Fransız ordusu tarafından tutuklanıp öldürülmesinde sorumluluğu Fransa adına 2018'de kabul ettiğini hatırlatan Macron, Cezayir Bağımsızlık Savaşı'na ilişkin bugüne kadar yaptıklarını anlattı.
Macron, tarihçi Benjamin Stora'nın Cezayir Bağımsızlık Savaşı'na ilişkin çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.
"Eylemlerimin sorumluluğumu üstleniyorum. Uzattığım elin sorumluluğunu üstleniyorum. Cezayir'in bu yola gireceği gün gelecek. Halk ve Cezayirli yöneticiler için şüphesiz daha zor" diyen Macron, söylediklerinin bugünkü Cezayir ile ilgisinin bulunmadığını, bu tarihin iki ülkenin ortak tarihi olduğunu vurguladı.
Macron, tarih çalışmalarının olguların manipüle edilmesini engellemesi nedeniyle önemli olduğunu dile getirdi.
Rusya-Ukrayna savaşından örnek veren Macron, "Rusya, ideolojik temelde ülkesinin ve bölgesinin tarihini tahrif etmeye karar verdi" dedi.
Cezayir, Fransa'nın 1830'lara uzanan işgaline karşı 1 Kasım 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı.
Yaklaşık 8 yıl süren bu mücadelede 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden oldu. Yaşanan büyük acılar Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı 'kara leke' olarak tarihe yazıldı.
Fransız tarihçi Benjamin Stora, Paris'in sömürge dönemiyle yüzleşmesine ve 'iki halk arasında uzlaşıyı' sağlamaya yönelik Macron'a Ocak 2021'de rapor sunmuştu.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, dün yaptığı açıklamada, Fransa'nın sömürge suçlarının unutulmayacağını belirterek, arşivleri geri alma hakkından ve kayıpların akıbetini ortaya çıkarma çabasından vazgeçmeyeceklerini söylemişti.
 



Arakçi: Görüşmelerde gerçekçilik ve iyi niyet devam ederse ‘olumlu sonuçlar elde etmek’ mümkün

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
TT

Arakçi: Görüşmelerde gerçekçilik ve iyi niyet devam ederse ‘olumlu sonuçlar elde etmek’ mümkün

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD ile dolaylı görüşmelerde gerçekçilik ve iyi niyetin devam etmesi halinde ‘olumlu sonuçlar elde etmenin’ mümkün olduğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Mehr haber ajansından aktardığına göre İran ile ABD arasındaki dolaylı görüşmelerin ikinci turuna katılmak üzere Roma'yı ziyaret eden Arakçi, Tahran'a dönmeden önce İtalyan mevkidaşıyla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Arakçi söz konusu telefon görüşmesinde, İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani'yi görüşmelerin sonucu hakkında bilgilendirdi.

Tajani, İtalya'nın bu yolun sürdürülmesinde her türlü yardıma hazır olduğunu açıkladı.

İran ile ABD arasındaki ikinci tur müzakereler dün Roma'da sona erdi ve uzman toplantıları yoluyla teknik hattın harekete geçirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Görüşmeler üçüncü turda Umman'ın başkenti Maskat'ta devam edecek.

Bir hafta içindeki ikinci dolaylı görüşmelerinde Arakçi, Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile Roma'da yaklaşık dört saat süren müzakereler gerçekleştirdi ve Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi iki taraf arasındaki mesajları iletti.

Umman Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, iki tarafın ‘adil, kalıcı ve bağlayıcı bir anlaşmaya varmayı amaçlayan görüşmelerin bir sonraki aşamasına geçme’ konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Açıklamada olası bir anlaşmanın İran'ın ‘nükleer silahlardan ve yaptırımlardan tamamen arınmasını’ ve ‘barışçıl nükleer enerji geliştirme kabiliyetini sürdürmesini’ sağlayacağı ifade edildi.

Açıklamanın devamında, “Diyalog ve açık iletişimin, hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde ilgili tüm tarafların çıkarına olacak güvenilir bir anlaşma ve karşılıklı anlayışa ulaşmanın anahtarı olduğu vurgulandı” denildi.