Sudan’da kurulan barikatlar hayatı felç ediyor

Dün Hartum’da bir sokakta görülen iki gösterici (AP)
Dün Hartum’da bir sokakta görülen iki gösterici (AP)
TT

Sudan’da kurulan barikatlar hayatı felç ediyor

Dün Hartum’da bir sokakta görülen iki gösterici (AP)
Dün Hartum’da bir sokakta görülen iki gösterici (AP)

Sudan’da direniş komitelerinden protestocular tarafından kurulan barikatlar Hartum, Omdurman ve Kuzey Hartum şehirlerinin merkezlerine giden ana ve tali yolları felç etti. Göstericiler, Komitelerin, sivil yönetim ve ordunun kışlaya dönmesini talep etmek için düzenlediği çeşitli protesto biçimlerinin bir parçası olarak lastikler, taşlar, beton bariyerler ve ağaç gövdeleri kullanarak yolları kapattı.
Şarku’l Avsat’ın haberine göre, başkent Hartum’un merkezindeki olağan kalabalık büyük ölçüde azalırken, mağaza, market, alışveriş merkezlerin çoğunun kapanması veya boşaltılması çevredeki araç sayısını da üçte bir oranına düştü. Çok sayıda kamu ve özel sektör çalışanı ofislerine ulaşamazken, devlet hizmeti talep eden vatandaşlar sayısında da önemli bir düşüş yaşandı. Bu durum akıllara Sudan’ın başkentinde ‘sivil itaatsizliğin’ başladığını gösteriyor.
Ülkenin merkezindeki Vad Medeni şehri ve diğer şehirlerdeki barikat kampanyası hakkında basında haberler, videolar ve fotoğraflar yayınlandı. Sabah altıdan akşam beşe kadar sürmesi planlanan protestolarla ilgili Şarku’l Avsat’a konuşan Senusi, kendisi ve şantiyelere gelmeye çalışan çok sayıda işçinin evden çıktıkları için pişmanlık duyduklarını çünkü barikatlar sebebiyle akşama dek şantiyede kalmak zorunda olduklarını ifade etti.
Yolların kapatılması ve barikatlar kurulması vatandaşlar arasında öfkeye neden olmuyor. Şarku’l Avsat’a konuşan M. İbrahim, müşteri sayısında düşüş olduğunu belirterek, evde kalmasının kendisi için daha iyi olduğunu söyleyerek, hali hazırda çalışma veya çalışmamanın satın alma gücüne pek etki etmediğini kaydetti.



Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
TT

Suriye hükümeti, Suveyda'daki çatışmaların ‘sona erdiğini’ açıkladı

Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)
Suveyda vilayetindeki Bedevi aşiret savaşçıları, 19 Temmuz (DPA)

Suriye hükümeti, Suveyda vilayetinde çatışmaların durduğunu ve Suriye hükümet güçlerinin bir hafta içinde yaklaşık bin kişinin ölümüne yol açan mezhepsel şiddet olaylarına sahne olan bölgeye yeniden konuşlandığını açıkladı.

Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el-Baba Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, ‘Suveyda vilayetinin tüm aşiret savaşçılarından boşaltıldığını ve kentin mahallelerindeki çatışmaların sona erdiğini’ duyurdu.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre 13 Temmuz'da Suriye'nin güneyindeki Suveyda vilayetinde Dürzi ve Sünni Bedeviler arasında patlak veren şiddet olaylarında 940 kişi hayatını kaybetti.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera dün yaptığı açıklamada, devletin ülkedeki ‘azınlıkları koruma’ ve ‘hangi taraftan olursa olsun tüm ihlalcileri sorumlu tutma’ konusundaki kararlılığını yineledi. Eş-Şera ayrıca, Suveyda'ya güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını duyurdu.

Söz konusu açıklama, Washington'un Suriye ve İsrail'in ateşkes konusunda anlaştığını duyurmasından saatler sonra geldi.

Açıklamada, “Devlet, tüm siyasi ve güvenlik kurumlarıyla birlikte, Suveyda'da güvenlik ve istikrarı yeniden tesis etmek için çabalarını sürdürecek; güvenlik güçleri tüm enerjilerini saldırıları ve çatışma durumunu durdurmak ve vilayette istikrarı yeniden tesis etmek için harcayacaktır” denildi.

Eş-Şera salı günü Suveyda'ya asker konuşlandırdı, ancak İsrail'in Şam'daki bazı hükümet hedeflerini bombalamasının ardından güçlerini geri çekti. İsrail, Dürzileri korumak istediğini ve Suriye hükümet güçlerinin sınırlarındaki varlığından dolayı kendisini tehdit altında hissettiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, Suriyeli yetkilileri ‘kendi saflarındakiler de dahil olmak üzere zulümden suçlu olan herkesi sorumlu tutmaya ve adalete teslim etmeye’ çağırdı.