Tunus, dört hayati sektörde grevle karşı karşıya

Elektrik, gaz, posta, belediyeler ve ev tipi gaz şişeleri dağıtımını kapsıyor

Bu ayın ortalarında başkentin merkezindeki işçi grevlerinden bir kare (AFP)
Bu ayın ortalarında başkentin merkezindeki işçi grevlerinden bir kare (AFP)
TT

Tunus, dört hayati sektörde grevle karşı karşıya

Bu ayın ortalarında başkentin merkezindeki işçi grevlerinden bir kare (AFP)
Bu ayın ortalarında başkentin merkezindeki işçi grevlerinden bir kare (AFP)

Tunus hükümeti dünden beri, bir grev dalgasıyla karşı karşıya. Tunus Elektrik ve Gaz Şirketi, belediyeler, postaneler ve ev tipi gazı dağıtıcıları tarafından gerçekleştirilen grevler, Tunusluların günlük olarak kullandıkları dört hayati sektör ve faaliyeti kapsıyor. Gözlemcilere göre bu grevlerin, Tunus’taki sosyal istikrar üzerinde doğrudan bir etkisi olması bekleniyor.
Dünden bu yana bu sektörler tarafından gerçekleştirilen grevler, üç gündür devam eden posta işçilerinin grevi ile birleşince Tunusluların hayatında tam bir felce neden oldu. Tunus Genel İşçi Sendikası'na bağlı Genel Elektrik Kurumu, dün grev başlatma kararı aldı. Bazı çalışanları, Sendika’ya rağmen iş kanunu uyarınca çalışmaya devam etmeye zorlama kararının ‘bağlayıcı olmayacağını’ ifade etti.
Öte yandan Belediye çalışanları, art arda üç gün boyunca (23-25 ​​Mart) genel grev ilan etti. Hükümeti belediye işçilerinin temel sistemiyle ilgili taleplere yanıt vermeye, iş kanununun gözden geçirilmesini talep etmeye zorlamak için işyerlerinde gerçekleştirilen protestoları artıracak. Dün, Sendika, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Sanayi, Maden ve Enerji Bakanlığı ile Elektrik ve Gaz Şirketi temsilcilerini bir araya getiren uzlaşma oturumunun başarısız olmasının ardından ev tipi gaz distribütörleri iki günlük greve başladı.
Ulusal Ev Tipi Gaz Şişeleri Toptan Satış Distribütörleri Odası, bakanlıkla akaryakıt fiyatlarında tekrarlanan artışların dağıtım şirketlerinin kar marjlarına olumsuz yansımasının doğal gaz şişeleri dağıtımı alanında faaliyet gösteren yedek şirketlere mekanizmalarının kurulması ile ilgili önceki anlaşmaların etkinleştirilmesi çağrısında bulundu.
Bu grevlerin çoğu Tunus Genel İşçi Sendikası'nın onayı ile organize edildi. Sendika tarafı bu grevlerin sektörel talepler ve hükümetin imzalanmasının üzerinden yıllar geçmesine rağmen yerine getirmediği anlaşmalardan kaynaklandığını bildirdi.
Bu grevler, Uluslararası Para Fonu heyetinin ziyareti öncesinde gerçekleştirildiği ve Tunus'ta hüküm süren gergin sosyal iklim hakkında bağışçıya olumsuz işaretler verecek olması nedeniyle Tunus'un Uluslararası Para Fonu ile müzakerelerini etkilemesi bekleniyor.
Gözlemciler, İşçi Sendikası’nın hükümetle güçlü bir şekilde pazarlık yaptığına ve ücretlerin artırılması için sosyal müzakerelerin başlatılması, hükümet ve sendikalar arasındaki müzakere süreçlerini kısıtlayan 20 No'lu hükümet genelgesini geri çekmek için baskı yaptığını düşünüyorlar. Öte yandan, Sendika, Tunus'ta yaşanan boğucu siyasi ve toplumsal krizin sona erdirilmesi için, hükümetin iki ülke arasında imzalanan anlaşmaları uygulamadaki yavaşlığını bahane ederek iş grevi “silahını” kullanarak Cumhurbaşkanlığı ile diyalog kurmaya çalışıyor.
Bu arada, İşçi Sendikası Başkanı Nureddin et-Tabubi, geçtiğimiz Salı günü Hükümet Başkanlığı'nın imzaladığı, diyalog kapısını açacak ve kötüleşen sosyal ve ekonomik koşulları teşhis edecek anlaşmaları uygulamaya kararlı olduğu kontrolleri belirlemek amacıyla Başbakan ve Sosyal İşler Bakanı ile yaptığı görüşmenin içeriğini açıkladı.
Tabubi, kamu sektöründe genel grev yapma ihtimaline ilişkin olarak, ‘Kamu Sektörü Meclisi’nin önümüzdeki dönemler için mücadele planını hazırladığını ve 29 Mart'ta karar alacağını duyurdu. Nihai kararın önümüzdeki Nisan ayının ilk haftasında yapılacak olan Ulusal Yönetim Kurulu'na ait olduğunu vurguladı.
Öte yandan Tunus Ulusal Gazeteciler Sendikası Başkanı Muhammed Yasin Celasi, dün düzenlediği basın toplantısında, kamu medya sektöründe, kamu medya kuruluşlarının yazı çizgisinden sapmasını, sendika hakkını grev, gazetecileri ve foto muhabirlerini yıldırmak için tacizi, haklarını aramalarını engellemeyi ve yönetimin direktiflerine aykırı tüm sesleri sistemli bir şekilde dışlamasını kınamak amacıyla önümüzdeki 1 Nisan'da genel greve gideceğini duyurdu.



İsrail’in Batı Şeria'daki saldırısında 6 Filistinli öldürüldü

 Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)
Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)
TT

İsrail’in Batı Şeria'daki saldırısında 6 Filistinli öldürüldü

 Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)
Batı Şeria'daki İsrail askerleri (AFP)

Cenin Valisi Kemal Ebu Rub dün (Perşembe) Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Qabatiya kasabasına düzenlediği saldırıda 6 Filistinlinin öldüğünü ve 18 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Vali, yaralılardan dördünün durumunun kritik olduğunu ve İsrail güçlerinin bölgedeki altyapıyı tahrip ettikten sonra Qabatiya'dan çekildiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters'ten aktardığına göre Ebu Rub, “İşgal ordusu, kameralar tarafından kaydedilen görüntülerde, bazılarına acımasız ve karmaşık bir şekilde kötü muamele ettikten sonra, dört şehidin cenazesine el koydu" dedi.

İsrail ordusundan şu ana kadar olayla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.

Gazze'deki savaşın patlak vermesinden bu yana Batı Şeria'da şiddet artmış, İsrail güçleri neredeyse her gün binlerce kişinin tutuklandığı baskınlar düzenlemiş ve güvenlik güçleri ile Filistinli militanlar arasında çatışmalar yaşanmıştır.