Yemen'de Husilerin döşediği mayınlar binlerce kişinin hayatını kabusa çevirdi

Yemen'de yıllardır devam eden savaş boyunca İran destekli Husilerin döşediği mayınlar binlerce kişinin hayatını kabusa çevirirken, patlamalar sonucu uzuvlarını kaybeden Yemenliler de protez uzuvlarla hayata tutunmaya çalışıyor.

AA
AA
TT

Yemen'de Husilerin döşediği mayınlar binlerce kişinin hayatını kabusa çevirdi

AA
AA

Yemen hükümetinin yayımladığı raporlara göre, Husiler savaşın başlangıcından bu yana ülkenin farklı bölgelerinde yaklaşık 2 milyon mayın döşedi ve bu mayınlar nedeniyle binlerce kişi hayatını kaybetti veya yaralandı.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Yakın ve Orta Doğu Sözcüsü İman et-Trablusi, yaptığı açıklamada, Yemen'de yaklaşık 150 bin kişinin protez uzuv hizmetine ihtiyacı olduğunu söylemişti.

"Hayatım dayanılmaz bir şekilde kötüleşti"
Sağ bacağını mayın patlaması sonucu kaybeden Taizli Said ez-Zurafi, AA muhabirine hayatını trajediye çeviren olayı anlattı.
Taiz'in batısındaki Vaziyye ilçesi kırsalında çobanlık yaptığı sırada bir mayına bastığını söyleyen Zurafi şunları kaydetti:
"Adımımı atınca mayın patladı. Patlamayla sağ bacağımı kaybettim, sol ayağım da yaralandı. Çok acı çektim ve üzüldüm. Hayatım dayanılmaz bir şekilde kötüleşti. Artık çalışamadığım için çocuklarım da bu durumdan etkilendi."
Zurafi, kendisi gibi mayın patlaması sonucu uzvunu kaybedenlerle Taiz'deki Kral Selman Protez Merkezine, hayatlarını bir nebze de olsa kolaylaştıracak protez uzuv taktırmak için gittiklerini söyledi.
Taizli çoban, "Barış içinde yaşamak için dünyayı ve iyi insanları köylerimizden mayınları temizlemeye ve bizi kurtarmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Husiler köylere mayın döşeyen bir terör örgütüdür"
20'li yaşlarındaki bir diğer Yemenli Edib Ali Salim de korkunç olayın gerçekleştiği anı şöyle anlattı:
"Vaziyye'de Husiler tarafından yerleştirilen bir mayının patlaması sonucu sol bacağımı kaybettim. Yolda yürürken birden patlama oldu. Şaşkınlığa uğradım. Bacağım kopmuştu ve ben nafile bir çabayla ayağa kalkmaya çalışıyordum."
Tedavi için Aden kentine sevk edilmeden önce ilçedeki bir hastaneye götürüldüğünü söyleyen Salim, "Husiler bölgeye çok sayıda mayın yerleştirdi, bu da mayınların infilak etmesi sonucu çobanlar başta olmak üzere birçok kişinin yaralanmasına, hayvanların telef olmasına yol açtı. Husiler yollara, ovalara ve köylere mayın döşeyen bir terör örgütüdür." diye konuştu.
Salim, uluslararası toplumu ve insani yardım kuruluşlarını, daha fazla kişinin hayatının kabusa dönmemesi için Husilere baskı yapmaya çağırdı.

Uzuvlarını kaybedenler psikolojik sıkıntılar yaşıyor
Taiz Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Mansur el-Vazi, Husilerin yerleştirdiği mayınlar nedeniyle yaralanan ve uzuvlarını kaybedenlerin Taiz başta olmak üzere tüm ülke genelinde zor şartlar altında yaşadığını söyledi.
Uzuvlarını kaybedenlerin psikolojik sıkıntılarının, fiziksel sorunlarından daha büyük olduğuna işaret eden Vazi, kentte savaşın başlangıcından bu yana Husiler tarafından yerleştirilen mayınlar nedeniyle yaklaşık 1000 kişinin sakat kaldığını ve bunlardan 890'ının kendisinin yönettiği merkeze getirildiğini belirtti.
Merkeze gelenler arasında 70 çocuk ve 55 kadının bulunduğuna dikkati çeken Vazi, "Hala bazı hastanelerden Husiler tarafından yerleştirilen mayınlar dolayısıyla yaralanan kişiler olduğuna ilişkin telefonlar alıyoruz." ifadelerini kullandı.
Uluslararası toplumu ve Birleşmiş Milletleri, uluslararası olarak yasaklanmış mayınları yerleştirmeyi durdurması için Husilere baskı yapmaya çağıran Vazi, çatışma taraflarına da Yemenlilere zarar veren bu savaşı durdurmaları çağrısında bulundu.



Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
TT

Sudan'ın kuşatma altındaki el-Faşir kentinde ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle ilk yardım

Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)
Sudanlı bir mülteci, Cidde Limanı’nda USNS Brunswick gemisinden inerken oğluna sarılıyor. (AP)

Sudan'ın batısındaki el-Faşir kentinde yaşayan 8 yaşındaki Muhammed, kolu şarapnel parçalarıyla delik deşik olmasına rağmen tedavi edilebildiği için şanslı kişilerden biri. Diğer savaş yaralıları ise kentin kuşatılmış olması ve tıbbi ekipman eksikliği nedeniyle tedavisi zor olan daha ciddi yaralanmalardan mustarip.

İki yıldır orduya karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) geçtiğimiz hafta, sağlık sisteminin de çöktüğü Kuzey Darfur'un başkenti ve çevresinde kanlı bir saldırı başlattı. HDK'nin geniş Darfur bölgesinin başkentine yönelik tekrarlanan saldırıları sivillerin her türlü hareketini riskli hale getirdi. Ayrıca tüm sağlık tesisleri bombalandı ya da saldırıya uğradı.

cdfrgt
Hartum Uluslararası Havalimanı'nda hasarlı bir uçak (AFP)

Muhammed'in babası 27 yaşındaki İsa Said, bölgedeki iletişim tamamen kesildiği için Starlink aracılığıyla AFP'ye yaptığı açıklamada, “Eski bir hemşire olan komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurduk, ancak Muhammed’in eli şişti ve ağrı nedeniyle geceleri uyuyamıyor” dedi.

Mayıs 2024'ten bu yana HDK tarafından kuşatma altında bulunan el-Faşir'in diğer sakinleri gibi İsa da oğlunu hiçbir hastanenin acil servisine götüremiyor. Bu hafta el-Faşir'e kaçan insani yardım koordinatörü Muhammed, yüzlerce yaralının şu anda şehirde mahsur kaldığını bildirdi.

Tedavi için şifalı bitkiler

Muhammed, HDK'nin el-Faşir'in 15 kilometre güneyindeki Zemzem Kampı’na düzenlediği ölümcül saldırı sırasında kalçasından vuruldu. Güvenlik nedeniyle tam adını açıklamaktan kaçınan Muhammed, “İnsanlar evlerinde özel olarak tedavi görüyor” dedi.

İnsani yardım kaynaklarına göre yüz binlerce insan Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kıtlık yaşandığı ilan edilen Zemzem Kampı’ndan kaçarak el-Faşir şehrine sığındı.

El-Faşir'de insanlar, ilkel malzemeler ve şifalı bitkilerle, kurşun ve mermi parçalarından kaynaklanan yanık ve yaraları tedavi etmeye ve ilk yardım sağlamaya çalışıyor.

29 yaşındaki Muhammed Ebkar, bacağından vurulduğunda ailesi için su getirmeye çalıştığını anlattı. Ebkar, “Komşularım beni evin içine taşıdı. Yine komşularım, vücudumdaki kırıkları tedavi etmesi için tahta ve bez parçaları kullanarak atel tedavisi yapan diğer komşumuzu aradı. Sorun şu ki, kırık tedavi edilse bile kurşun halen bacağımda” ifadelerini kullandı.

Muhammed, şehirde tıbbi malzeme son derece sınırlı olsa da, parası olsaydı gazlı bez veya ağrı kesici almak için birini göndermenin mümkün olabileceğini, ancak genellikle malzeme bulunmadığını, bu nedenle tedavinin mevcut imkanlarla yapıldığını söyledi.

Dezenfektan olarak tuz

Birleşmiş Milletler (BM) pazartesi günü, HDK’nin el-Faşir ve çevresindeki göçmen kamplarına yönelik son saldırılarında 400'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'na (UNICEF) göre en az 825 bin çocuk dünyadaki cehennemde sıkışıp kaldı. UNICEF, el-Faşir’i kuşatmış olan HDK tarafından gerçekleştirilecek geniş çaplı bir saldırının yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

dfgrthy
El-Faşir'deki insani durum felaket boyutuna ulaştı. (Arşiv – Şarku’l Avsat)

11 ay süren kuşatma ve iki yıl süren savaşın ardından el-Faşir sakinlerinin çoğu, bombardımandan korunmak için genellikle aceleyle çukurlar kazıp üzerlerini kum torbalarıyla örterek doğaçlama barınaklar inşa etti.

Çarşamba günü Hana Hamad'ın evine isabet eden bir top mermisi kocasını karnından yaraladı. AFP'ye konuşan 34 yaşındaki kadın, “Komşumuzun yardımıyla kanamayı durdurmaya ve yarayı antiseptik olarak sofra tuzuyla tedavi etmeye çalıştık. Ama ertesi sabah kocam öldü” dedi.

Yatalak olan bir başka hasta ise ‘insanları kurtarabilecek herkesin acil müdahalede bulunması’ çağrısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar, insani yardım çağrısında bulundu. Misyon Başkanı Rasmani Kabore, “El-Faşir'e giden yollar kapalı. Ne olursa olsun orada mahsur kalarak açlık çeken bir milyon insana gıda ve ilaç ulaştırmak için hava operasyonları başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.