Ankara, Rakka kırsalında bombardımanlarını artırırken onlarca Suriyeliyi geri gönderiyor

Suriye'nin kuzeyinde SDG mevzileri bombalandı

Ankara, Rakka kırsalında bombardımanlarını artırırken onlarca Suriyeliyi geri gönderiyor
TT

Ankara, Rakka kırsalında bombardımanlarını artırırken onlarca Suriyeliyi geri gönderiyor

Ankara, Rakka kırsalında bombardımanlarını artırırken onlarca Suriyeliyi geri gönderiyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Rakka kırsalında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) mevzilerini hedef alan bombardımanlarını artırdı.
TSK dün, Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa ilçesinin kuzeyinde yer alan Sayda ve el-Muallak köyleri ile Halep-Lazkiye uluslararası karayolu yakınlarındaki noktaları ağır toplarla bombaladı. Birkaç gün önce, SDG ile Türkiye yanlısı grupların üyeleri arasında, yine Sayda ve el-Muallak köylerinde hafif ve orta menzilli silahlarla çatışmalar yaşandı. Kayıplar hakkında bilgi verilmedi. Aynı zamanda Türk ordusunun, Ayn İsa'nın doğu kırsalındaki Hirbet el-Beyda köyüne düzenlediği füze saldırısı sonucunda iki çocuk yaralandı.
Öte yandan Türk yetkililer, yasal ikamet belgelerine sahip olmalarına rağmen yaklaşık iki ay önce Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere sınır dışı edilen 43 Suriyeliyi ülkelerine geri gönderdi. Böylece geri gönderilen Suriyeli sayısı 55’e yükseldi. Türk yetkililer, geri gönderilmesi planlanan kişilerin durumunu Suriye-Türkiye Ortak Mülteci Komitesi’nde tartıştıktan sonra söz konusu kişileri iki grup halinde ülkelerine geri gönderdi. Daha önce 21 Mart'ta 12 Suriyeli ülkelerine geri gönderilmişti.
Ülkelerine geri gönderilenlerin belgeleri, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) Azez’deki ofisinde incelendikten sonra Bab es-Selame Sınır Kapısı’ndan Türkiye'ye girmelerine izin verilmesi için Türkiye Göç İdaresi Başkanlığı’na teslim edildi.
Türk yetkililer, geçtiğimiz Ocak ayında 150 Suriyeliyi sınır dışı etti. İstanbul'un çeşitli mahallelerinde tutuklanan ve bir sınır dışı edilme merkezinde 10 gün boyunca tutuklu kalan kişiler, oturma izni ve geçici koruma kimlik kartı almalarına ve bir kısmının İstanbul'da çalışma izni olmasına rağmen sınır dışı edildiler.
Türk yetkililer, kendilerine geçici koruma kimlik kartı verilen diğer illerde ikamet eden kişileri de ülkelerine geri gönderiyor. Yetkililer ayrıca, Göç İdaresi Başkanlığı’na kayıtlı adreslerinde ikamet etmemeleri halinde binlerce Suriyelinin sınır dışı edilebilecekleri ve statüleri belirleninceye kadar geçici koruma kimlik kartlarının askıya alınabileceği konusunda uyardı.
Suriye-Türkiye Ortak Mülteci Komitesi, Suriyelilerin Türkiye'den Suriye'nin kuzeyindeki bölgelere sınır dışı edilmesi konusunu takip ediyor. İsimler İncelenmiş ve teyit edilmiş olan listeler İl Göç İdarelerine gönderildi.
Diğer taraftan Türkiye'de yapılan yeni bir araştırma, Türkiye'deki Suriyelilerin büyük bölümünün profesyonel mesleklere sahip olanlar, zanaatkarlar ve işletme sahipleri olduğunu ortaya koydu.
Sonuçları dün açıklanan araştırmaya göre Türkiye'deki Suriyelilerin yüzde 93 gibi oldukça büyük bir oranı bir mesleği veya zanaatı olan ya da işletme sahibi kişiler. Bununla birlikte, yüzde 55,8'i resmi olarak kayıtlı mesleklerde ve işletmelerde çalışıyor. Geriye kalanlar ise serbest meslek sahibi ve ancak gayri resmi işlerde de olsa kendi kendilerine yetebiliyor.
Araştırma aynı zamanda 3 Türk'ten 2'sinin Suriyelilerin ülkelerine dönmesi halinde kendileri için iş fırsatlarının artacağına inandığını da gösterdi.



Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’a konuşan iki kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes için girişimde bulunmaya çalıştığını ve ateşkes önerisini ABD Başkanı Donald Trump yönetimine iletmek için Türkiye'den destek talep ettiğini söyledi.

Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla ayrı ayrı konuşan iki kaynak, Hamas yönetiminin, Hamas Hareketi tarafından önerilen ‘kapsamlı anlaşma’ ya da diğer adıyla ‘paket anlaşmasının’ Türkiye ile ABD arasındaki ’iyi ilişkilerden’ dolayı Türk yetkililer tarafından Trump yönetimine iletilebileceğine inandığını söyledi.

Hamas'ın önerisi, üzerinde mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını, savaşın durdurulmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesini öngörüyor.

Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş başkanlığındaki heyet, pazar günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Derviş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile de bir araya gelerek savaşın durdurulmasıyla ilgili görüşün yanı sıra, Filistin'in iç durumuna ve diğer konulara değindi.

Kaynaklardan biri Hamas'ın Türkiye'nin desteğini istemesiyle ilgili tutumunu, Hamas'ın tüm İsrailli rehineleri teslim etmesi halinde savaşın durmasını garanti edeceğini söyleyen ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler’in açıklamalarına dayandırdığını, ancak İsrail'in bu girişimi reddettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetindeki bazı bakanlar tarafından yapılan açıklamalar da bu tutumu teyit ediyor.

Kaynaklardan diğeri ise şunları söyledi:

“Türkiye'deki görüşmeler, Türk yetkililere, Hamas’ın vizyonunu Washington'a iletmek için mevcut ABD yönetimiyle olan iyi ilişkilerini kullanmaları gerektiği mesajını vermeyi amaçlıyordu.”

İki kaynak da ABD'nin bu öneriyi kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılmasında daha büyük bir rol oynaması amacıyla, arabulucu Katar da dahil olmak üzere Donald Trump yönetimindeki yetkililere mesajın iletilmesi için şimdiye kadar başka araçların da kullanıldığı konusunda hemfikir.

Kaynakların aktardıklarına göre Hamas, Gazze'deki savaş devam ederken gerçekleşmesini istediği anlaşılan Trump'ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde bir anlaşmaya varılması için ABD’nin tutumuna güveniyor. Kaynaklardan biri Trump'ın İran ile nükleer programı konusunda geçici de olsa bir çözüme ulaşmayı istediğini söyledi.

Hamas’tan kaynakların birkaç gün önce Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın vizyonu ‘bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıl sürecek uzun bir ateşkese’ hazır ve açık olmasına dayanıyor.

Hamas, herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve belirli bir insani protokol uyarınca insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişini de kapsamasını istiyor. Hamas ayrıca Arap, Müslüman ve Avrupa ülkelerinin desteğini alan Mısır'ın önerisi doğrultusunda, Gazze'yi tam yetki ile yönetecek, bağımsız ve fraksiyona bağlı olmayan kişilerden oluşan bir Filistin komitesinin kurulmasını kabul ettiğini de açıkladı.