Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı

Rusya, Suriye’nin kuzeyine hava saldırısı düzenledi.

Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı
TT

Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı

Suriye rejim güçlerinden Halep kırsalında saldırı

Rus savaş uçakları, dün sabah Suriye'nin kuzeybatısındaki ‘çatışmasızlık bölgesine’ hava saldırısı düzenledi.
Halep kırsalında mukim Ethem Halebi adında bir aktivist, Rus savaş uçaklarının Halep’in güneybatısında yer alan Maarret en-Numan bölgesini dört füzeyle hedef aldığını aktardı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığını ancak Rusya’ya ait üç adet insansız hava aracının bölgede yoğun uçuş gerçekleştirmesinin, bombardıman ihtimali nedeniyle yerel halkta tedirginlik yarattığını belirtti. Rusya'nın muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere düzenlediği hava saldırıları, Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubat’tan itibaren kesilmişti.  
Suriyeli muhaliflerin 'Hava İzleme Birimi 80', Rusya hava kuvvetlerine bağlı savaş uçaklarının ve insansız hava araçlarının mart ayı boyunca yoğun keşif ve devriye uçuşları gerçekleştirdiğini bildirdi. Yapılan açıklamada, Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana kayda değer bir hava saldırısı gerçekleşmediği ancak Rus uçaklarının siviller arasında paniğe neden olduğu belirtildi.  
Yerel kaynaklar ise rejim güçlerinin, Halep’in batısında Dar İzze kasabası yakınında, Türk askerlerinin konuşlandığı mevzilere top atışı gerçekleştirildiğini öne sürdü. Önceki gün de 46. Alay’dan rejim güçlerinin Etarib ilçesi yakınında, Kefer Nuran’da Türk ordusuna ait bir zırhlı aracı güdümlü füzeyle hedef aldığı iddia edildi.
Suriye ordusundan ayrılan subaylardan Albay Mustafa el-Bakur açıklamasında şu iddialarda bulundu:
“Suriye rejimi Rusya’nın onayı olmadan herhangi bir askeri hamlede bulunamayacağı biliniyor. Türkiye, İstanbul Boğazı’nı kapattığından, Rusya bunu Türkiye’nin kendisi aleyhindeki yaptırımlara katılması olarak yorumlamış olabilir. Rusya Türkiye’ye çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasının değişebileceğine dair bir mesaj veriyor olabilir.”
Albay Mustafa el-Bakur, 46. Alay’da Hizbullah unsurlarının da yer aldığına işaret ederek, Kefer Nuran’da Türk zırhlı aracına düzenlendiği iddia edilen füze saldırısına Hizbullah üyelerinin de katılmış olabileceğini söyledi.  
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre Türkiye’ye ait SİHA’lar bölgede yoğun uçuş gerçekleştirdi.  Ayrıca Cebel Zaviye bölgesinde bir rejim askerinin keskin nişancı ateşiyle öldürüldüğü, Heyetu Tahriru’ş Şam örgütünün Kefernebel bölgesindeki rejim güçlerine ait mevzilere havan topu atışı yaptığı öğrenildi.
Bu arada Barış Pınarı bölgesindeki Türk askeri birliklerinin, Haseke'nin kuzeybatısındaki Tel Temir kırsalındaki Dardara, Tel Şanan ve Altavile’deki PYD mevzilerini obüs ve top atışlarıyla hedef aldığı aktarıldı. Türkiye en son 18 Mart’ta Tel Temir kırsalında benzer bir operasyon gerçekleştirmişti.  



Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Şarku’l Avsat kaynakları: Hamas Türkiye'den anlaşmayı Trump'a iletmesini istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan pazar günü Hamas liderleriyle bir araya geldi (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’a konuşan iki kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi'nde yeni bir ateşkes için girişimde bulunmaya çalıştığını ve ateşkes önerisini ABD Başkanı Donald Trump yönetimine iletmek için Türkiye'den destek talep ettiğini söyledi.

Kimliklerinin gizli kalması koşuluyla ayrı ayrı konuşan iki kaynak, Hamas yönetiminin, Hamas Hareketi tarafından önerilen ‘kapsamlı anlaşma’ ya da diğer adıyla ‘paket anlaşmasının’ Türkiye ile ABD arasındaki ’iyi ilişkilerden’ dolayı Türk yetkililer tarafından Trump yönetimine iletilebileceğine inandığını söyledi.

Hamas'ın önerisi, üzerinde mutabık kalınan sayıda Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında tüm İsrailli rehinelerin serbest bırakılmasını, savaşın durdurulmasını ve İsrail'in Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinden çekilmesini öngörüyor.

Hamas Liderlik Konseyi Başkanı Muhammed Derviş başkanlığındaki heyet, pazar günü Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile görüştü. Derviş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile de bir araya gelerek savaşın durdurulmasıyla ilgili görüşün yanı sıra, Filistin'in iç durumuna ve diğer konulara değindi.

Kaynaklardan biri Hamas'ın Türkiye'nin desteğini istemesiyle ilgili tutumunu, Hamas'ın tüm İsrailli rehineleri teslim etmesi halinde savaşın durmasını garanti edeceğini söyleyen ABD Rehine İşleri Özel Temsilcisi Adam Boehler’in açıklamalarına dayandırdığını, ancak İsrail'in bu girişimi reddettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve hükümetindeki bazı bakanlar tarafından yapılan açıklamalar da bu tutumu teyit ediyor.

Kaynaklardan diğeri ise şunları söyledi:

“Türkiye'deki görüşmeler, Türk yetkililere, Hamas’ın vizyonunu Washington'a iletmek için mevcut ABD yönetimiyle olan iyi ilişkilerini kullanmaları gerektiği mesajını vermeyi amaçlıyordu.”

İki kaynak da ABD'nin bu öneriyi kabul etmesi için İsrail'e baskı yapılmasında daha büyük bir rol oynaması amacıyla, arabulucu Katar da dahil olmak üzere Donald Trump yönetimindeki yetkililere mesajın iletilmesi için şimdiye kadar başka araçların da kullanıldığı konusunda hemfikir.

Kaynakların aktardıklarına göre Hamas, Gazze'deki savaş devam ederken gerçekleşmesini istediği anlaşılan Trump'ın bölgeye yapacağı ziyaret öncesinde bir anlaşmaya varılması için ABD’nin tutumuna güveniyor. Kaynaklardan biri Trump'ın İran ile nükleer programı konusunda geçici de olsa bir çözüme ulaşmayı istediğini söyledi.

Hamas’tan kaynakların birkaç gün önce Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamaya göre Hamas’ın vizyonu ‘bölgesel ve uluslararası garantilerle beş yıl sürecek uzun bir ateşkese’ hazır ve açık olmasına dayanıyor.

Hamas, herhangi bir ateşkes anlaşmasının İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini ve belirli bir insani protokol uyarınca insani yardımların Gazze Şeridi’ne girişini de kapsamasını istiyor. Hamas ayrıca Arap, Müslüman ve Avrupa ülkelerinin desteğini alan Mısır'ın önerisi doğrultusunda, Gazze'yi tam yetki ile yönetecek, bağımsız ve fraksiyona bağlı olmayan kişilerden oluşan bir Filistin komitesinin kurulmasını kabul ettiğini de açıkladı.