Yemen Genelkurmay Başkanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Yemenlilerin saflarını birleştirme ve diasporasını bir araya getirme yolunda KİK’teki kardeşlerimize güveniyoruz

Yemen Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sağir bin Aziz
Yemen Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sağir bin Aziz
TT

Yemen Genelkurmay Başkanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Yemenlilerin saflarını birleştirme ve diasporasını bir araya getirme yolunda KİK’teki kardeşlerimize güveniyoruz

Yemen Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sağir bin Aziz
Yemen Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sağir bin Aziz

Yemen Genelkurmay Başkanı Korgeneral Sağir bin Aziz, Yemenlilerin saflarını birleştirme ve diasporasını bir araya getirme yolunda Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki (KİK) ‘kardeşlere’ olan güvenini dile getirdi.
KİK genel merkezinde Yemen-Yemen istişareleri öncesi Şarku’l Avsat’a özel açıklamalarda bulunan Bin Aziz, “Bu istişarelerden eksiksiz bir vizyonla çıkmak; çeşitli sorunları ele almak ve başta devleti restore etmek ve çeşitli kurumlarını harekete geçirmek olmak üzere daha yüksek ulusal hedeflere ulaşmak için yeterlidir” dedi.
Marib’de açıklamada bulunan Genelkurmay Başkanı, “KİK’teki kardeşlerimize ve Yemenlilerin saflarını birleştirmek, diasporalarını bir araya getirmek, kapasite ve kabiliyetlerini Devlet Başkanı Abdurabbu Mansur el-Hadi önderliğinde Yemen meşruiyeti çatısı altında birleştirmek için gösterdikleri iyi çabalara güveniyoruz” şeklinde konuştu.
KİK, 29 Mart- 7 Nisan tarihleri ​​arasında Riyad’daki Genel Sekreterlik merkezinde Yemen- Yemen istişarelerine ev sahipliği yapacak.
KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacraf’ın belirttiğine göre istişareler, Yemen halkının arzularına yanıt olarak ve uluslararası çabalara destek olarak ‘safları birleştirmeyi, Yemenliler arasındaki anlaşmazlıkları gidermeyi, meşruiyeti desteklemeyi, devlet kurumlarını güçlendirmeyi ve onları istişare masasına iten bir yaklaşım yaratmayı’ amaçlıyor.
Korgeneral Sağir bin Aziz, Yemen ordusunun gösterdiği çabalara ve Yemen’in başkenti Sana’yı Suudi Arabistan önderliğindeki Arap koalisyonunun tam koordinasyonu ve desteğiyle, İran destekli terörist Husi milislerin pençesinden kurtarmak için yapılan hazırlıklara değindi.
Yemen Genelkurmay Başkanı Bin Aziz, “Bugün Ulusal Ordu, coğrafi tehlikenin ötesinde entelektüel tehlikeye uzanan ve özgürlüğü, eşitliği, adaleti ve insan onurunu hedef alan en sinsi sömürge projelerine karşı vatanı ve milleti savunmada ölümsüz kahramanlıklar ortaya koyuyor” dedi.
Korgeneral Bin Aziz, “Bu açık ve adil hak uğrunda kazanacağız. Sana’ya ulaşacağız. Mesele zamana, sayıya ve donanıma bağlı ve bu koşulları sağlama çabaları ortaya koyuluyor. Çünkü bunun için güçlü bir sebep, Yemenlilerin güçlü iradesi ve arkalarında ise Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonunda yer alan kardeşlerinin iradesi var” ifadelerini kullandı.
Yemen Genelkurmay Başkanı, son günlerde ateşkese yönelik ‘Husi girişimlerini’ küçümserken, “İran, dünyaya şantaj yapmak için füzelerini ve insansız hava araçlarını Sana’dan Suudi Arabistan’daki petrol ve ekonomik tesislere yöneltti. Uluslararası bir tepki ve koalisyonun bu suça karşı güçlü ve kararlı tepkisini görünce, bunu sindirmek üzere açık bir girişimde bulundu” dedi. Korgeneral Sağir bin Aziz, Husi girişimini ise İran’ın Husilere ‘saflarını organize etme ve Marib, Hacca, sahil ve diğer cephelerdeki başarısız saldırılarını sürdürmek için maddi ve beşeri yeteneklerini seferber etme’ fırsatı verme amaçlı bir girişim olarak nitelendirdi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.