Yemen, halkının yararı için yeni bir sayfa açıyor

Yemen istişarelerinin açılış töreni dün Körfez İşbirliği Konseyi’nin Riyad’daki merkezinde yapıldı. (AFP)
Yemen istişarelerinin açılış töreni dün Körfez İşbirliği Konseyi’nin Riyad’daki merkezinde yapıldı. (AFP)
TT

Yemen, halkının yararı için yeni bir sayfa açıyor

Yemen istişarelerinin açılış töreni dün Körfez İşbirliği Konseyi’nin Riyad’daki merkezinde yapıldı. (AFP)
Yemen istişarelerinin açılış töreni dün Körfez İşbirliği Konseyi’nin Riyad’daki merkezinde yapıldı. (AFP)

Fransa’nın Aden Büyükelçisi Jean-Marie Safa, ülkesinin gerek BM Elçisi himayesinde gerekse şu an Riyad’da, Körfez himayesinde gerçekleştirilen olsun Yemenli taraflar arasındaki tüm istişareleri güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.
Büyükelçi, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamalarda herkesin katılımıyla gerçekleştirilen Yemen istişarelerinin siyasi diyaloga yol açmasının önemli olduğunu vurguladı. Büyükelçi açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Yemen halkının acılarını durdurmanın ve barışa ulaşmanın diyalog dışında başka bir yolu yok. BM tarafından sunulan ateşkes önerisi ve taraflarca yayınlanan olumlu bildiriler Yemen halkının yararına, ülke için yeni bir sayfa açılması için bir fırsattır. Yemenliler arasında yapılan her türlü diyalog daima olumludur. Silahlar bırakılıp diyaloga geçilmelidir. Ancak bu şekilde barışa ulaşırlar. Husilerin uluslararası toplum tarafından tanınan hükümetle müzakerelerini görmemizin zamanı geldi.”
İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Richard Oppenheim da istişareleri, Yemenliler için bir araya gelip çatışmayı çözmek için önemli bir fırsat olarak görüyor. Büyükelçi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada istişarelerin ‘iyi ve olumlu bir fırsat’ olduğuna dikkat çekti.
Oppenheim ayrıca ‘ateşkes ilan edilmesini olumlu bir adım’ olarak niteleyerek ‘şimdiki görevin söz konusu olumlu adımları doğru yöne çevirmek ve istikrarlı bir ateşkese dönüştürmek’ olduğunu kaydetti.
Diğer yandan İsveç’in Yemen Özel Elçisi Peter Semneby de uzun süredir Yemen için düzenlenen en büyük buluşma olarak nitelendirdiği söz konusu istişarelerin önemine vurgu yaptı. Bunun Yemen’in başta siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik olmak üzere birçok alanda karşı karşıya olduğu sorunları tartışmak için bir fırsat olduğuna dikkat çekti. Semneby, Şarku’l Avsat’a yaptığı özel açıklamada ‘istişarelerin iyi bir atmosferde yapılacağını ve kutsal Ramazan Ayı öncesinde ilan edilen ateşkesin devam edeceğini umduğunu’ belirtti. Semneby ‘Uluslararası toplumun söz konusu istişarelerde bulunmasının verilen desteğin işareti olduğuna’ dikkat çekerek ‘Yemen’i ve Yemenlilerin bulduğu tüm çözümleri destekleyeceklerini ve taraflardan bu yönde bir talep gelmesi durumunda ülkesinin Yemenliler arasında gelecekte yapılacak her türlü istişareye ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu’ vurguladı.
Yemen Cumhurbaşkanı Danışmanı Dr. Reşat el-Alimi de Körfez çağrısını, kendi ifadesiyle, ‘Yemenlilerin ister içeride ister dışarıda olsun barışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde geldiği için çok önemli’ olarak değerlendirdi.
Alimi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bütün güçlerin ve tarafların böyle bir çağrıyı takdir edeceklerine, Yemen ve Yemenlilerin taleplerine cevap vereceklerine ve buna karşılık vermek için tedbirler alacaklarına inanıyoruz. Bugün Koalisyon’un ateşkes ilanı, Ramazan Ayı vesilesiyle atılan olumlu bir adımdır. İstişarelerden barış mesajı ve diyalog çıkmasını bekliyoruz. Gündemde önceki aşamaların olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilmeye çalışması ve ardından geçmiş deneyimlerden faydalanarak çözümler bulunması var. Umuyoruz ki sonuç alınır. Her eksen için bir yol haritası, bir yürütme mekanizması ve bu sonuçların uygulanmasını izleyecek Yemenli ekipler oluşturulur.”



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.