Mısır yönetimi enflasyonla mücadele ediyor

Mısır Hükümeti, fiyatları kontrol altına almak için piyasaların takip edilmesi gerektiğini vurguladı

Kahire’deki “Hoş geldin Ramazan” fuar açılış törenine katılan Mısır Başbakanı (Mısır Hükümeti)
Kahire’deki “Hoş geldin Ramazan” fuar açılış törenine katılan Mısır Başbakanı (Mısır Hükümeti)
TT

Mısır yönetimi enflasyonla mücadele ediyor

Kahire’deki “Hoş geldin Ramazan” fuar açılış törenine katılan Mısır Başbakanı (Mısır Hükümeti)
Kahire’deki “Hoş geldin Ramazan” fuar açılış törenine katılan Mısır Başbakanı (Mısır Hükümeti)

Mısır hükümeti, ülkenin artan fiyat dalgası ile mücadele çabaları kapsamında, fiyatları kontrol altına almak için piyasalardaki denetim çalışmalarının artırılması gerektiğini vurguladı.
Mısır Yerel Kalkınma Bakanı Mahmud Şeravi, Mısır şehirlerindeki yönetici kurumlara, piyasalarda denetim çalışmalarının sürdürülmesi, tüm ticari dolandırıcılık eylemlerine karşı mücadele edilmesi, hiçbir ürünün stoklanmadığının veya tekelleştirilmediğinin güvence altına alınması, tüm olumsuz durumlara karşı mücadele edilmesi ve fiyatlandırmalara uyulduğundan ve vatandaşları sömürülmediğinden emin olunması çağrısında bulundu.
Mısır dini kurumları da daha önce artan fiyat dalgasına karşı tutumunu dile getirmiş ve ‘emtiaları tekelleştirmeyi, haram bir eylem” olarak nitelendirmişti. Diğer yandan hükümet, vatandaşlara çeşitli emtia ve gıda ürünlerinin mevcudiyeti konusunda güvence vermek amacıyla temel ürünlerden oluşan stratejik bir rezerv sağlamaya devam etmişti.
Mısır Yerel Kalkınma Bakanı Şeravi, dün bazı valilerle yaptığı telefon görüşmelerinde, piyasalardaki hareketin ve emtiaların bulunurluğunun denetlenmesi ayrıca Ramazan ayı boyunca vatandaşların ihtiyaç ve gereksinimlerinin karşılanması konusunda, yöneticilerin sürekli takibinin önemini vurguladı. Aynı şekilde, gıda ürünlerinin satışı için kurulan sabit satış noktaları, fuarlar ve dükkanlardaki saha trafiğinin denetlenmesi, vatandaşlara piyasadaki diğer satıcılara kıyasla gerçek teklifler ve indirimler ile, temel ihtiyaç malzemelerinin uygun miktar ve fiyatlarda sağlanmasına katkı bulunacak Hoş geldin Ramazan fuarlarının şehir ve merkezlerde yaygınlaştırılmasının önemini dile getirdi.
Mısır Bakanlar Kurulu tarafından dün yayınlanan açıklamaya göre, Bakan şehirlerdeki  yönetimlere, ihtiyaç sahibi ailelerin yükünü azaltmak için Ramazan sofralarını kurmak isteyen vatandaşlara her türlü desteği ve kolaylığı sağlamalarına yönelik talimat verdi. Bakan, Ramazan ayı boyunca vatandaşlara yardım eden ve onların yükünü hafifleten aynı zamanda hükümetin ihtiyaç sahibi ailelere her türlü desteği sağlama çabalarını destekleyen toplulukların ve sivil toplum kuruluşlarının köy ve şehirlerde üstlendiği toplumsal rollerine övgüde bulundu. Şeravi ürünlerin bulunabilirliğini sağlamak, piyasalarda disiplin kurmak, vatandaşların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla şehir ve köylerde ani denetim çalışmalarının artırılmasının yanı sıra malların bulunabilirliği ile ilgili şikayet ve önerileri almak için vatandaşlarla iletişim kurulmasına yönelik talimat verdi. Bakan yetkililere, düşük fiyatlarla emtia temin etmek üzere çalışan tüm gençlik grupları ve toplumsal girişimlerinin teşvik edilmesi ve bu girişimlerin sosyal medya aracılığıyla bölgelerindeki tüm vatandaşlara duyurulması çağrısında bulundu.
Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli daha önce, “Mısır devleti, iyi bir planlamayla, önümüzdeki aylarda bize güvence verecek yeterli ürün stoğumuz sayesinde, Rusya-Ukrayna krizi gölgesindeki, emtia krizinin yansımalarını absorbe edebilecek ve hareket edebileceğimiz şekilde, temel ürünlerden yeterli bir rezerv sağlamayı başardı.” ifadelerini kullanmıştı.
Mısır Bakanlar Kurulu açıklamasında, Mısır Yerel Kalkınma Bakanı’nın, Bakanlığın kriz yönetim odası ve şehirlerde operasyon odalarına, emtia fiyatlarındaki yersiz artışların kontrol altına alınması amacıyla vatandaşlardan şikayet veya öneri alınmasına yönelik talimat verdiğini aktardı.



Yedek askerlerin isyanını önlemek için milyar dolarlık İsrail planı

Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
TT

Yedek askerlerin isyanını önlemek için milyar dolarlık İsrail planı

Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)
Askeri operasyonlar sırasında Batı Şeria sokaklarındaki İsrail askerleri (İsrail ordusu)

İsrail hükümeti, yedek subay ve askerler için 3 milyar şekel (yaklaşık 1 milyar dolar) değerinde büyük bir mali destek planını onayladı.

İsrail medyası bu planın doğru, hayati ve adil olduğunu, ancak iyi niyetle onaylanmadığını, daha ziyade Netanyahu'nun hizmete uymama olgusunu engelleme girişimi olduğunu kaydetti.

Ordu, uyum oranının yüzde 75 olduğunu bildirdi. Ancak gözlemciler bu rakamın hileli olduğunu, ordunun uyum sağlamayacağını bildiği kişileri kasıtlı olarak davet etmediğini ve gerçek uyum oranının yüzde 50'yi geçmediğini iddia etti.

Gözlemciler, Netanyahu'nun bu olgudan korktuğunu ve başlangıçta Genelkurmay Başkanı'na, askerlik hizmetini yerine getirmeyenleri cezalandırması yönünde baskı yaptığını ileri sürdü. Ancak Netanyahu, böyle bir eylemin, sokaklarda kendi politikasına karşı gösteri yapan on binlerce asker ve subayla karşı karşıya gelme tehlikesini doğuracağının farkındaydı.

asdfergt
İsrail askerleri geçtiğimiz ocak ayında Gazze Şeridi'nde öldürülen bir meslektaşlarının defni sırasında Kudüs'teki askeri mezarlıkta (EPA)

Böylece Netanyahu, birçoklarının ‘siyasi rüşvet’ olarak gördüğü ‘havuç’ yöntemine başvurdu.

Plan ilk olarak Başbakan Binyamin Netanyahu, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Adalet Bakanı Yariv Levin ve Savunma Bakanı Yisrael Katz'ın başkanlık ettiği toplantıda onaylandı. Planın üç ay içinde Mevzuat Bakanlık Komitesi tarafından onaylanması bekleniyor.

Yıllık ödenek

Plan, 60 günden fazla (üniversite öğrencileri için 40 gün) görev yapan her kolordu komutanı için yılda bir kez 22 bin şekel (bir dolar yaklaşık 3,5 şekel), bölük komutanları için 10 bin şekel, tümen komutanları için 6 bin şekel, tatil günlerinde görev yapanlar için 5 bin şekel ve birden fazla çağrılanlar için bin şekel daha ödenek verilmesini içeriyor.

Yedek kuvvetlerde 10 günden fazla görev yapanlara yarım puan, 30 günden fazla görev yapanlara 0,75 puan, yılda 40 günden fazla görev yapanlara tam puan ve ilave her beş gün için çeyrek puan olmak üzere en fazla dört puana kadar gelir vergisi muafiyeti tanınıyor.

Yedek askerlere konut yardımı yapılıyor. Ayrıca, çalışanlarını askere gitmeleri için serbest bırakan ve döndükten sonra işe geri alan işverenlere vergi indirimi sağlanıyor.

xsadfrgt
Gazze Şeridi sınırındaki İsrail askerleri (Reuters)

Katz, bu miktarın şu anda yedek ordudaki asker ve subaylara verilen ödenekler için harcanan 20 milyar şekellik bütçeye eklendiğini söyledi.

Diğer yandan bir grup subay ‘rüşveti’ reddederek, savaşın sona erdirilmesi ve esirlerin serbest bırakılması talebiyle bir medya kampanyası başlattı. Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth'tan aktardığına göre kampanya, ‘Kaçırılanların hayatları para karşılığında satılamaz’ sloganı altında yürütülecek.