İdlib’e takviye gönderen TSK, SDG kontrolündeki Ayn İsa kırsalını hedef aldı

Fotoğraf (AFP_Arşiv)
Fotoğraf (AFP_Arşiv)
TT

İdlib’e takviye gönderen TSK, SDG kontrolündeki Ayn İsa kırsalını hedef aldı

Fotoğraf (AFP_Arşiv)
Fotoğraf (AFP_Arşiv)

Türkiye’nin Suriye'nin kuzeybatısındaki Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki güçlerine takviye gönderdiği belirtilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ise dün Rakka’nın kuzeyinde yer alan Ayn İsa beldesi kırsalını bombaladığı öğrenildi.
Türk ordusu, Suriye’nin kuzeydoğusuna, 90 zırhlı araç ve lojistik malzeme yüklü 8 kamyondan oluşan yeni bir askeri takviye gönderdi. Türk ordusuna ait askeri konvoy dün sabah İdlib'deki Babel Hava sınır kapısından geçiş yaparak Suriye topraklarına girdi. 50 araçlık bir konvoyun ise Suriye’ye girmek üzere sınır bölgesinde beklediği bildirildi.
Babel Hava sınır kapısı, insani yardım ve sınırlı ticari faaliyetler için iki ülke arasında açık olan tek sınır kapısı olma özelliğini taşıyor. Türk ordusuna ait konvoylar nadiren bu güzergahı kullanıyordu, genelde İdlib’in kuzeyindeki Kefer Lusin ve batısındaki Ayn el-Beyda bölgelerinden geçiş yapılmaktaydı. Takviye güçlerinin, TSK’nın El-Mestuma ve Teftenaz Havaalanı’ndaki kalıcı üslerine gönderildiği aktarıldı. TSK en son 16 Mart tarihinde İdlib’deki Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne obüsler, roketatarlar ve ağır topçu sistemleri içeren 50 araçlık bir askeri konvoy göndermişti.  
Öte yandan Türk ordusu, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde olan Rakka’nın kuzey kırsalındaki Ayn İsa beldesine topçu atışı gerçekleştirdi. Alınan bilgiye göre, Ayn İsa’nın doğusundaki Meşirfe köyüne çok sayıda havan topu isabet ederken, ölü ve yaralı sayısıyla ilgili bilgi edinilemedi. Türk ordusu önceki gün de Ayn İsa’ya bağlı Muallak ve Muhayyem köylerinin civarında SDG noktalarını bombalamıştı.



İsrail Dışişleri Bakanı: Ankara Suriye'yi Türk himayesi altına almak istiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)
TT

İsrail Dışişleri Bakanı: Ankara Suriye'yi Türk himayesi altına almak istiyor

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)
İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar (AP)

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar bugün yaptığı açıklamada, İsrail'in Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve başka yerlerde oynadığı ‘olumsuz rolden’ endişe duyduğunu söyledi. Paris'te düzenlediği basın toplantısında konuşan Saar, “Suriye'yi Türk himayesi altına almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Niyetlerinin bu olduğu açık” dedi.

Saar, Tel Aviv ve Paris'in ortak hedefinin ‘İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek’ olduğunu bildirdi. “İran'ın nükleer silah üretmesini engelleme hedefi Fransa ve İsrail için ortak bir hedeftir” diyen Saar, görüştüğü Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot'u Fransız tarafıyla ‘diyaloğu’ sürdürmek üzere İsrail’e davet ettiğini kaydetti.

Saar, İsrail'in İran'ın nükleer silah edinmesini engellemek için diplomatik yolları dışlamadığını belirterek, Tahran ile ABD arasında dolaylı görüşmelerin yapılabileceğine dair işaretler olduğunu söyledi.

Saar, “Bildiğiniz gibi İranlılarla görüşmeler yapmıyoruz, ancak onlar ABD ile dolaylı görüşmeler yapma isteklerini açıkça belirttiler... Bu müzakereler başlarsa hiç şaşırmam” ifadelerini kullandı.

Diğer yandan İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz bugün yaptığı açıklamada, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'yı İsrail'in güvenliğinin tehdit edilmesi halinde korkunç sonuçlarla karşılaşacağı konusunda uyardı.

Dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz (şimdiki Savunma Bakanı) Kudüs'teki haftalık kabine toplantısında, 24 Şubat 2019. (Reuters)Dönemin İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz (şimdiki Savunma Bakanı) Kudüs'teki haftalık kabine toplantısında, 24 Şubat 2019. (Reuters)

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Katz yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Suriye lideri Culani'yi (Ahmed eş-Şera) uyarıyorum. İsrail'e düşman güçlerin Suriye'ye girmesine ve ülkemizin güvenlik çıkarlarını tehlikeye atmasına izin verirseniz çok ağır bir bedel ödersiniz.”

Katz'ın uyarısı, Suriye'nin, dün gece ve bugün Şam'daki ve ülkenin merkezindeki askeri tesisleri hedef alan düzenlediği bir dizi hava saldırısı ve güçlerinin güneyde gerçekleştirdiği ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) verilerine göre en az 13 Suriyelinin ölümüne yol açan saldırının ardından İbrani devletini “kasıtlı olarak istikrarı bozmakla” suçlamasının ardından geldi. 

İsrail, Şam ve Suriye'nin merkezindeki ‘askeri kabiliyetleri ve altyapıyı’ hedef alan saldırılar düzenlediğini ve güneydeki Dera vilayetinde kendi güçlerini hedef alan silah ateşine karşılık vermeyi de içeren bir kara operasyonu gerçekleştirdiğini kabul etti.