KİK'in Suudi Arabistan'da düzenlediği Yemen görüşmeleri tamamlandı

KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el- Hacraf (Şarku’l Avsat)
KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el- Hacraf (Şarku’l Avsat)
TT

KİK'in Suudi Arabistan'da düzenlediği Yemen görüşmeleri tamamlandı

KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el- Hacraf (Şarku’l Avsat)
KİK Genel Sekreteri Dr. Nayef el- Hacraf (Şarku’l Avsat)

Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) ev sahipliğinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 29 Mart'ta başlayan Yemen istişare görüşmeleri sona erdi.
İran destekli Husilerin dışında Yemenli tüm kesimlerin katılım gösterdiği Riyad istişare görüşmelerinin sonuç bildirgesi yayımlandı.
Yemen'de yönetimi devralmak üzere Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi tarafından duyurulan 'Başkanlık Konseyi' kurulmasının memnuniyetle karşılandığı belirtilen bildirgede, ülkedeki bölünme ve silahlı çekişmeleri sonlandırmak üzere müzakere masasına oturulması çağrısında bulunuldu.
Askeri çözüm yerine artık diyalog dilinin konuşulması gerektiğine işaret edilen bildirgede, Yemen krizine kapsamlı bir çözüm bulunması için İran destekli Husilerle Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde müzakere sürecinin başlatılmasına vurgu yapıldı.
Güneylilerin taleplerini karşılayacak bir sürecin de başlatılmasına işaret edilen bildirgede, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Yemen ekonomisine destekleri takdir edildi.
Yemen'in ekonomisine destek için bir uluslararası konferansın düzenlenmesi çağrısında bulunulan bildirgede, ayrıca Yemen kentleri ve bölgeleri arasındaki kapalı yolların açılması çağrısı yapıldı.
Bildirgede sözlerine yer verilen KİK Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf, Suudi Arabistan'daki Yemen istişare görüşmelerinin başarıyla gerçekleştiğini belirtti.
İstişare görüşmelerinde elde edilen başarıyı "Yemen'de kapsamlı bir barış için önemli gelişme" olarak nitelendiren Hacraf, şunları kaydetti:
"Çözüm Yemen içindir ve Yemenlilerin eliyle gerçekleşir. Arap Koalisyonunun askeri operasyonlarını durdurması ise istişarelerin başarılı olmasına katkı sundu."

Başkanlık Konseyi kurulması
Yemen'de bir geçiş sürecinin uygulanmasının tamamlanması için Reşad el-Uleymi başkanlığında 8 üyeden oluşan Başkanlık Konseyi'nin kurulduğu duyurulmuştu.
Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de Uleymi başkanlığındaki Başkanlık Konseyine tüm yetkilerini devrettiğini belirtmişti.
Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.