Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah İngiliz vatandaşlığı aldı

Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah
Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah
TT

Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah İngiliz vatandaşlığı aldı

Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah
Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah

Mısırlı aktivist Ala Abdulfettah, Londra doğumlu annesi aracılığıyla İngiliz vatandaşlığı aldı.
Bu gelişmenin Abdulfettah’ın aftan yararlanmasına ve hapishaneden tahliyesine katkıda bulunabileceği ifade edildi.
Abdulfettah’ın ailesi, bir ‘İngiliz vatandaşı’ olarak, ‘hapishane hücresinde kendisine konsolosluk ziyareti düzenlemesini ve yasal tedbirler alabilmeleri için aktivistin İngiltere'deki avukatlarla iletişim kurmasını’ talep etti.
40 yaşındaki Abdulfettah 25 Ocak 2011 olayları sırasında öne çıkan insan hakları aktivistlerinden olup ‘yanlış haber yaymak’ ve diğer farklı suçlamalardan 5 yıl hapis ve 200 bin cuneyh para cezasına çarptırıldı.
Mısırlı aktivistin ailesi Abdulfettah’ın, hapishanedeki yaşam koşullarının araştırılması amacıyla soruşturma hakimi görevlendirilmesini talep etmek için açlık grevine başladığını açıkladı. Aile Abdulfettah’ın ayrıca, bir İngiliz vatandaşı olarak, “İngiliz Konsolosluğunun, kendisine sunulan yasal yollar üzerinden hapishane hücresinde kendisini ziyaret etmesini” talep ettiğini kaydetti.
Hükümet daha önce cezaevi koşullarıyla ilgili suçlamaları reddederken, Abdulfettah’ın mahkumiyeti dahil olmak üzere mahkeme kararlarını eleştirilere karşı savundu.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ayrıntı vermeden bir İngiliz vatandaşı için konsolosluk ziyareti talep edildiğini söyledi.
Geçen Ocak ayında Mısır makamları, Filistin asıllı aktivist Rami Şaat’ı Mısır vatandaşlığından vazgeçmesi karşılığında serbest bıraktı. 2019 yazından beri cezaevinde bulunan Rami serbest bırakıldıktan sonra Fransa’ya gitti.



Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü

Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü
TT

Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü

Gazze'de yeni tahliye emirleri çıkaran İsrail, Refah'ta yardım dağıtımı sırasında 8 kişiyi öldürdü

Gazze'nin güneyindeki Refah'ta bugün (Pazartesi),İsrail işgal güçlerinin ateş açması sonucu 8 Filistinli öldü.

Filistin haber ajansı WAFA, işgal güçlerinin Refah'ın batısında gıda yardımı bekleyen vatandaşlara ateş açması sonucu 8 kişinin öldüğünü bildirdi.

Ajansa göre, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail ordusu çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 54 bin 880 vatandaşı öldürdü, 126 bin 227 kişi yaraladı.

Öte yandan, İsrail ordusu sözcüsü Avichay Adraee, bugün (Pazartesi) Gazze'nin kuzey ve orta bölgelerinde yaşayanlara Gazze şehrinin güvenli bölgelerine gitmeleri çağrısında bulundu.

Adraee, X platformundaki hesabında yayınladığı mesajda, "Cibaliye bölgesi, Cibaliye kampı, eski şehir ve Nahda, Roda, Selam, Nur, Tufah, Derj ve Tel Zeytun mahallelerinde bulunan herkese önemli uyarı: İsrail ordusu, terör örgütlerinin imha etmek için bulunduğunuz bölgelerde yoğun bir şekilde faaliyet gösteriyor. Savunma Ordusu, bulunduğunuz bölgelerde terör örgütlerinin imha etmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.“

Adraee, Arapça yayınlanan mesajında, ”Güvenliğiniz için, Gazze şehrindeki bilinen sığınaklara derhal gidin... Bu bölgelere geri dönmek, savaş bölgesi olduğu için hayatınızı tehlikeye atmak anlamına gelir" dedi.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir'in kara harekatının Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine genişletilmesini emrettiğini duyurdu. Açıklamada, saldırının tüm rehinelerimizin geri dönmesi ve Hamas'ın yönetme kabiliyetinin ve askeri kanadının ortadan kaldırılmasına kadar devam edeceği belirtildi. Zamir, Hamas'ın Gazze Şeridi'ndeki kontrolünü kaybettiğini söyledi, ancak Alman haber ajansına göre herhangi bir ayrıntı vermedi.