Mısır’da ‘oruç tutmayanlar kafirdir’ fetvası tepkiyle karşılandı

Mısır'da oruç tutmayanlara yönelik “kâfir” fetvasını yayınlayan el-Mısri el-Yevm gazetesi özür diledi

Mısır’da önceki Ramazan aylarında kurulan sokak sofraları (Hussam Ali-Independent Arabia)
Mısır’da önceki Ramazan aylarında kurulan sokak sofraları (Hussam Ali-Independent Arabia)
TT

Mısır’da ‘oruç tutmayanlar kafirdir’ fetvası tepkiyle karşılandı

Mısır’da önceki Ramazan aylarında kurulan sokak sofraları (Hussam Ali-Independent Arabia)
Mısır’da önceki Ramazan aylarında kurulan sokak sofraları (Hussam Ali-Independent Arabia)

Ramazan ayında oruç tutmayan Müslümanların Kafir olduğuna dair tekfir içerikli bir fetvayı yayınlayan El-Mısrî el-Yevm (Mısır’da Bugün) ülke kamuoyunda büyük tepki çekti. Seküler kesimi tekfir eden fetva ile Mısır’da sosyal medyada tartışmalara neden olan gazete yönetimi bir açıklama yayınlayarak kamuoyundan özür diledi. Gazete özür metninde oruç tutmayan kimselere yönelik "küfür/kafir” terimini gazetenin kullanmadığını ve bu görüşe katılmadığını belirtti.
Gazete web sitesinde yayınladığı açıklamada şunları söyledi: “Hatayı kabul etmek bir erdem olduğundan gazetemiz okuyucularına açık ve samimi bir özür borçludur”.
Editörlerden birinin değerlendirme ve inceleme yapmadan gazetede hatayla yayınladığı bir fetvanın -bariz bir şekilde sehven- yayınlandığını, haberde kullanılan açıklamaların Mısır toplumunun bir çok kesiminde olumsuz neticeleri olduğunu ve gazetenin yayın hayatı boyunca bu türden yaklaşımlara karşı olduğu belirtildi.
Şarku’l Avsat’ın El-Mısrî el-Yevm’den aktardığı habere göre gazetenin genel yayın yönetmenliği yaptığı açıklamada, kendi bünyesinde bu hata ve bu açıklamaların nasıl yayınlandığı konusunda yoğun bir soruşturma yürütmek için acil kararlar aldığını, suç işleyenlerden derhal hesap sorulacağını ve okuyucular kadar üzgün olduğunu vurguladı.
Buna karşılık Basın Düzenleme Yüksek Kurulu, bir şeyhe atfedilen fetvanın yayımlanması nedeniyle el-Mısri el-Yevm gazetesinin kanuni temsilcisini halkı kin ve düşmanlığa, ayrımcılığı teşvik etmekle suçladığını duyurdu.
Kurul bugün yaptığı açıklamada, “Üst Kurul İzleme Daire Başkanlığı, internet sitelerinin ve basın faaliyetlerinin takibi kapsamında, sosyal medyanın gazeteye yönelik sert eleştiri ve şiddet içeren saldırısına dair gelişmeleri takip ediyor” denildi.
El-Mısri el-Yevm gazetesi, Salı günkü baskısında ve internet sitesinde "Ramazan'da bir kâfire gündüz vakti yiyecek satmanın hükmü nedir?" başlıklı bir haber yayınlamıştı. Suriye asıllı Şeyh Muhammed Salih el-Müneccid'e ait olduğu belirtilen fetvada, "Ramazan'da gündüz yemek yiyeceği bilinen veya zanneden birine yemek satmak caiz olmadığı ancak yolculara, hastalara vb. satmanın caiz olduğu” belirtiliyor. Fetva hem gayrimüslimlere hem de oruç tutmayan seküler Müslümanlara yönelik ayrımcılığı teşvik etmekle kalmıyor seküler kesimi kafir ilan ederek aforoz ediyor.
Bunun üzerine sosyal medya fenomenleri ve medya kullanıcıları, gazetenin sosyal medya hesaplarından yayınladıkları fetva haberlerini “kabul edilemez ve rahatsızlık verici” ifadelerini kullanarak “bu tür açıklamalara nasıl izin verilir” diye sordular. Eleştirenlerden bazıları gazetenin bu fetvadan sorumlu tutulmasını ve kapatılmasını talep ederken, yapılan bu haberin gazetecilik olmadığını söylediler. Hatta gazetede çalışan gazetecilerden bazıları özel hesaplarında fetvanın içeriğinden dolayı özür dileyen ifadelere yer verdiler. Davetçi Halid el-Cundi, DMC kanalından yayınlanan “Umulur ki anlarlar” başlığını taşıyan programında, basın ve sanat kurumlarında dini metinleri gözden geçiren birine ihtiyaç olduğunu söyledi.
Eleştirilere yanıt olarak gazete, fetvayı internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından kaldırarak okuyuculardan özür diledi. Sosyal medya kullanıcıları, gazetenin yaptığı yayından dolayı rahatsız olmadığını, sadece yöneltilen eleştirilen rahatsız olduğundan haberi kaldırdığını ve bu özrün yeterli olmadığını söylüyorlar. El-Mısri el-Yevm gazetesinin genel yayın yönetmeni İhal ez-Zelaki, Twitter üzerinden gazeteyi eleştirenlere cevap vererek, medya çalışmalarında hatalar olabileceğini ve bunun da konuyla ilgili olmadığını belirtti. Bu yanlışın kurumun politikasıyla herhangi bir bağlantısının olmadığını ve gazetenin bu durumdan gerçekten rahatsız olduğu ve bu konuda tahkikat yapacağını ifade etti.
Bu tartışma, sosyal medyada Hristiyan bir ailenin akşam ezanından önce el-Keşri restoranında yemek yemesinin engellenmesiyle ilgili bir tartışmanın çıkmasından bir gün sonra gündeme geldi. Lokantadan yapılan açıklamaya göre müşterinin paket servis istediğini ve bu tür yemeklerin ise lokantada yenmesinin yasak olduğu söylendi.



Hizbullah'ın iki Genel Sekreterinin cenazesine ilişkin düzenlemeleri görüşmek üzere Avn başkanlığında güvenlik toplantısı    

 Baabda Başkanlık Sarayı'nda bugün Başkan Joseph Avn'ın başkanlık ettiği güvenlik toplantısı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı “X” hesabı)   
 Baabda Başkanlık Sarayı'nda bugün Başkan Joseph Avn'ın başkanlık ettiği güvenlik toplantısı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı “X” hesabı)   
TT

Hizbullah'ın iki Genel Sekreterinin cenazesine ilişkin düzenlemeleri görüşmek üzere Avn başkanlığında güvenlik toplantısı    

 Baabda Başkanlık Sarayı'nda bugün Başkan Joseph Avn'ın başkanlık ettiği güvenlik toplantısı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı “X” hesabı)   
 Baabda Başkanlık Sarayı'nda bugün Başkan Joseph Avn'ın başkanlık ettiği güvenlik toplantısı (Lübnan Cumhurbaşkanlığı “X” hesabı)   

Lübnan Devlet Başkanı Joseph AVn, bugün Baabda Başkanlık Sarayı'nda bir güvenlik toplantısına başkanlık etti. Hizbullah grubunun iki Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin’in önümüzdeki pazar günü yapılacak cenaze töreninde alınacak güvenlik önlemleri ve düzenlemeleri görüştü.

Lübnan cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Savunma ve İçişleri Bakanları ile çok sayıda yetkilinin katıldığı toplantıda, "ülkedeki güvenlik koşulları ve güneydeki gelişmeler gözden geçirildi ve Hasan Nasrallah ile Haşim Safiyuddin’in önümüzdeki pazar günü yapılacak cenaze törenine ilişkin güvenlik düzenlemeleri" gözden geçirildi.

“Güvenlik toplantılarının periyodik olarak ve gerektiğinde yapılması” kararlaştırıldı. Hizbullah'ın Genel Sekreterleri Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin’in cenaze törenlerinin önümüzdeki pazar günü planlanması dikkat çekiyor.

İsrail savaş uçakları, 27 Eylül 2024'te başkent Beyrut'un güney banliyösündeki Hizbullah karargahına düzenlenen bir dizi baskınla Hasan Nasrallah'a suikast düzenledi.

Nasrallah'ın suikastından dört gün sonra Haşim Safiyuddin Hizbullah’ın Genel Sekreteri olarak seçildi. Şarku’l Avsat’ın bilgisine göre İsrail savaş uçakları, 3 Ekim 2024'te Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği saldırılarda Safiyüddin'e suikast düzenledi. İkisi, suikastların ardından daha sonra cenaze törenleri yapılıp defnedilmek üzere geçici olarak bir mezara gömüldü.