Mescid-i Aksa’da yaşanan çatışmalarda 152 Filistinli yaralandı

Fanatik Yahudiler Müslümanları kışkırttı, İşgal güçleri Kıble Mescidi’ne baskın yaptı

İsrail güçleri Batı Şeria'nın Beita kasabasında Filistinli göstericilere müdahalede bulundu. (AFP)
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Beita kasabasında Filistinli göstericilere müdahalede bulundu. (AFP)
TT

Mescid-i Aksa’da yaşanan çatışmalarda 152 Filistinli yaralandı

İsrail güçleri Batı Şeria'nın Beita kasabasında Filistinli göstericilere müdahalede bulundu. (AFP)
İsrail güçleri Batı Şeria'nın Beita kasabasında Filistinli göstericilere müdahalede bulundu. (AFP)

Kudüs’te dün Mescid-i Aksa avlusunda yaşanan çatışmalarda üçü ağır olmak üzere 152 Filistinli yaralandı ve 300’e yakın Filistinli gözaltına alındı. İsrail polisinden de üç personelin yaralandığı öğrenildi. Görgü tanıklarına göre olaylar şöyle gelişti: Aşırılık yanlısı Yahudiler, Mescid-i Aksa avlusunda ‘Heykel Dağı’nda’ ‘kurban etkinliği’ yapmakta kararlı olduklarını duyurdu. Bu eylemin gerçekleşmesine engel olmak isteyen binlerce Filistinli Müslüman, Perşembe akşamı Mescid-i Aksa’ya akın etti. Bunun üzerine İsrail işgal güçleri, Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek zor kullanarak kalabalığı dağıtmak istedi. İsrail polisi, göz yaşartıcı ve sersemletici bomba kullandı, plastik mermi ve copla müdahalede bulundu. Kıble Mescidini de basan polis birkaç saat süreliğine kutsal mekanı gözaltı merkezine çevirdi.  
Fanatik bir Yahudi grup günler öncesinde, Hamursuz Bayramı’nı (Pesah Bayramı) Mescid-i Aksa içinde yer alan ‘Heykel Dağı’nda’ kurban keserek kutlayacaklarını duyurdu. Bu girişim, Filistinliler tarafından büyük bir tepkiyle karşılandı. Müslüman ve Hristiyan din adamları böylesi bir eyleme başvurulmaması hususunda uyarıda bulundu. Filistin kurumları ve silahlı güçleri de benzer açıklamalar yaparak ‘kabul edilemez’ eylemin muhtemel sonuçlarına dair uyarıda bulundular. Israil hükümetinden yapılan açıklamada, Mescid-i Aksa’da kurban kesilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı. Ağlama Duvarı ve Kutsal Yerler Hahamı da ‘kurban kesilmesinin’ sakıncalı olduğunu açıkladı. Filistinliler bu açıklamalara şüpheyle yaklaştılar. Fanatik grubun liderleri söz konusu ritüeli gerçekleştirmekte kararlı olduklarını yineledi ve ‘kurban seremonisine iştirak edecek kişilere 150 dolar vereceklerini’ söyledi. Bunun üzerine Filistinliler Mescid-i Aksa’yı korumak için toplandı. Bir süre sonra polis, fanatik grubun liderlerinin tutuklandığını açıkladı.
Sorun çözülmüş gibiydi ancak Filistinliler, İsrail güvenlik güçlerinin Kudüs’teki Filistin mahallelerinde olağanüstü güvenlik önlemleri aldıklarını ve Mescid-i Aksa’ya giden yollarda ek kontrol noktaları oluşturduklarını gördü. Perşembe akşamı Mescid-i Aksa bekçileri, Arap kıyafeti giymiş üç Yahudi yakaladı ve polise teslim etti. Bu olayların üzerine Perşembe akşamı binlerce Filistinli Mescid-i Aksa’ya akın etti. Bazı Filistinliler koruma amaçlı sopalar ve taşlar taşımaktaydı. İsrail keskin nişancıları ise Mağrip Kapısı’ndan olayların gelişimini seyretmekteydi. Filistinli Müslümanlar gece boyunca Mescid-i Aksa’da kalarak ibadetlerini yerine getirdi.  
Cuma sabah namazından önce bir grup Filistinli, Mescid-i Aksa avlusunda tekbirler getirerek sloganlar attı. Gençlerden bazıları, Yahudilerin sabah ibadetlerini yerine getirdiği Ağlama Duvarı’na doğru taş atmaya başladı. Mescid-i Aksa bekçileri gençleri engellemek için girişimde bulundu, ancak o sırada Kudüs’teki İsrail polis şefi Mescid-i Aksa’nın basılması ve eylemcilerin tutuklanması yönünde talimat verdi. Bunun üzerine sayıları bini geçkin tam teçhizatlı güvenlik güçleri Mescid-i Aksa avlusuna girerek, çoğu Kudüslü olan cemaate müdahalede bulundu. Gözaltına alınmaya direnen Filistinliler ile güvenlik güçleri arasında bu noktada çatışma çıktı.  
Görgü tanıklarından biri sahneyi şöyle betimliyor:
‘’İsrail ordusunun sanki cephede düşmana saldırıyormuş gibi davrandığını fark ettik, çocuk kadın yaşlı ayrımı yapmaksızın şiddet uyguluyordular, gazetecileri ve sağlık görevlilerini dahi darp ettiler, önce gaz bombaları attılar, ardından coplarıyla önlerine çıkan herkese vurmaya başladılar. Keskin nişancılar doğrudan hedef alarak kauçuk kaplı mermiler sıktılar. Kutsalları hiçe sayarak Kıble Mescidi’ne baskın yaptılar ve burayı gözaltı merkezine dönüştürdüler. Gözaltına aldıklarının kollarını arkadan kelepçeleyip yüz üstü yatırıyordular. Sonra yüzlerce kişiyi sürükleyerek hapishanelere götürdüler.’’  
İsrail polis sözcüsü, ‘kanunları çiğneyen ve kargaşa çıkarmak’ isteyen gruba, ‘eylemlerini sonlandırmaları’ için süre tanıdıklarını ancak bir karşılık bulamayınca müdahale etmek zorunda kaldıklarını iddia etti. Kalabalığın dağılması için defalarca uyarıda bulunduklarını ve gerekli olan süreyi tanıdıklarını ileri süren sözcü, mescidin içini ‘karargaha çeviren’ gruba müdahale etmek dışında bir seçeneklerinin kalmadığını, bunun üzerine çıkan çatışmalarda güvenlik güçlerine binlerce taş atıldığını ve yüzlerce şüphelinin gözaltına alındığını belirtti. İsrail polis sözcüsü, “Sosyal medyada bu sabah yaşanan olaylarla ilgili gerçekleri çarpıtmaya yönelik yalan paylaşımlar yapıldığını görüyoruz. Güçlerimizin ‘tapınak bölgesine’ girmesinin ve düzeni bozan gruba müdahalesinin amacı, Cuma namazı için gelen cemaatin güvenli bir şekilde barış içinde ibadetlerini gerçekleştirebilmesi içindir. Müdahalemiz asayiş ve düzeni sağlamak amaçlıydı, düzen karşıtı eylemler sonucu üç polis memuru atılan taşlar nedeniyle yaralandı” ifadelerini kullandı.  
Milletvekili Eymen Avde başkanlığındaki Ortak Liste’den yapılan açıklamada, ‘’İşgalcilerin mübarek Mescid-i Aksa’ya düşmanca müdahalede bulunması, ibadet eden kişilere şiddet uygulaması ve Müslümanların mescide ulaşımın engellenmesi asla kabul edilemez. Kudüs’ün Yahudileştirilmesi hedefi olan Naftali Bennett hükümeti kasten gerilimi tırmandırmak istiyor. Filistin halkı bir gün dahi işgale direnmeyi terk etmiş değildir, işgal sona erene kadar bu direnişi daha güçlü bir şekilde sürdürmeye kararlıdır” ifadelerine yer verildi.  
Koalisyon hükümeti içinde yer alan, Milletvekili Mansur Abbas başkanlığındaki Ortak Arap Listesi’nden yapılan açıklamada ise ‘’Kutsal Mescid-i Aksa’nın basılmasıyla sonuçlanan bu sabah yaşanan olaylar kabul edilemez. Milletvekillerimiz Ramazan ayı başlamadan önce bu tür bir olayın yaşanmasının önüne geçmek için yoğun bir çaba sarf etmiştir. Bu tür olayların tekrarlanmaması için tek çözüm yolu, Müslüman olmayanların hiçbir bahaneye sığınılmaksızın Mescid-i Aksa’ya girişine izin verilmemesidir. Mescid-i Aksa Müslümanlara aittir, İsrail polisi neredeyse günübirlik olarak baskınlar yaparak bu temel hakkı ihlal etmekte ve haklı tepkilerle karşılaşmaktadır. Mescid-i Aksa’yı korumak için üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz, bu bir iman meselesidir ve siyasi mülahazalara kapalıdır” denildi.  
Milletvekili Mazin Ganayim, Başbakan Naftali Bennett’e bir mektup yazarak koalisyondan çekilmekle tehdit etti. Ganayim mektubunda, “Mescid-i Aksa’nın içinde bu şekilde davranan bir hükümetin yönetimde kalmaya hakkı yoktur. Sayın Başbakan, tüm dinlere mensup insanların huzur içinde bayramlarını kutlayabilmeleri için müdahil olmanı ve ortamı sakinleştirmek için harekete geçmeni istiyoruz” ifadelerini kullandı.  
Bu arada, sabah yaşanan tüm şiddet olaylarına rağmen, yaklaşık 50 bin kişi Cuma namazını Mescid-i Aksa’da eda etti.  



Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
TT

Gazze hastaneleri kapanma tehdidiyle karşı karşıya

Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)
Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazeleri başında yas tutan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, bu sabah İsrail'in Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar ve ağır topçu bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 19 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu arada Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı dün (Cuma) yaptığı açıklamada, yakıt yetersizliği nedeniyle 48 saat içinde tüm hastanelerin çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı uyarısında bulundu. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre İsrail, bir yıldan uzun bir süredir savaş yürüttüğü Gazze Şeridi'ne yakıt girmesine izin vermiyor.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal AFP'ye yaptığı açıklamada, “İsrail'in gece yarısından sonra sabaha kadar Gazze Şeridi'ne düzenlediği bir dizi şiddetli hava saldırısında 19 vatandaş şehit oldu ve 40'tan fazla kişi de yaralandı” dedi.

Daha önce Filistin televizyonu, Gazze şehrinin doğusundaki ez-Zeytun mahallesinde bir evi hedef alan İsrail bombardımanında altı kişinin öldüğünü ve birkaç kişinin de yaralandığını bildirmişti.

Gazze Şeridi'ndeki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in dün şafak vaktinden bu yana Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılarda 38 kişinin öldüğünü açıkladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) perşembe günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf hakkında, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail yerleşimlerine eşi benzeri görülmemiş bir saldırı başlatmasından bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda insanlığa karşı suç ve savaş suçu işledikleri şüphesiyle yakalama kararı çıkarmasının ardından uluslararası tepkiler devam ediyor.

Gazze Şeridi'ndeki Sahra Hastaneleri Genel Müdürü Dr. Mervan el-Hams, “İşgalcilerin yakıt girişini engellemesi nedeniyle Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin 48 saat içinde çalışmayı durduracağı ya da hizmetlerini azaltacağı konusunda acil bir uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail'in biri Gazze Şehri'nin doğusunda diğeri de şehrin güneyinde bulunan iki evi hedef alan saldırısında ölen on iki kişinin cesedine ulaşıldığını ve onlarca kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusu dün yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023'teki saldırıya karışan beş Hamas mensubunu öldürdüğünü bildirdi.

Filistinli tıbbi kaynaklara göre saldırıda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sekizi yoğun bakımda olmak üzere 80 hastanın ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde kısmen faaliyet gösteren iki hastaneden biri olan Kemal Advan Hastanesi'ndeki personelin durumuyla ilgili ‘ciddi endişelerini’ dile getirdi.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'a göre, hastane perşembe günü bir insansız hava aracı (İHA) saldırısının hedefi oldu. Söz konusu saldırı, bir elektrik jeneratörünün ve bir su deposunun tahrip olmasına yol açtı.

Kemal Advan Hastanesi Müdürü Hüsam Ebu Safiye AFP'ye yaptığı açıklamada, kurumunun dün yine İsrail hava saldırılarının hedefi olduğunu, bir doktor ve hastaların yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu, Hamas savaşçılarının yeniden toparlanmasını önlemek amacıyla 6 Ekim'de Gazze Şeridi'nin kuzeyinde büyük bir kara operasyonu başlattı.

‘Masum çocuklar’

Bilal isimli Filistinli, kurbanların götürüldüğü el-Ehli Arap Hastanesi'nin salonlarından birinde şunları söyledi: “Tüm ailem öldürüldü. Aileden geriye bir tek ben kaldım. Adaletsizliği durdurun.”

AFP'ye konuşan bir başka adam ise hastane yatağında hareketsiz yatan bir çocuğun yanında otururken, “Orada masum çocuklar vardı (...) Onların suçu neydi?” diye sordu.

Birleşmiş Milletler’in (BM) güvenilir bulduğu Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şimdiye kadar çoğu sivil kadın ve çocuk olmak üzere en az 44 bin 56 kişi hayatını kaybetti.

AFP'nin İsrail'in resmi verilerinden aktardığına göre, Hamas'ın İsrail yerleşimlerine yönelik saldırısında çoğu sivil bin 206 kişi öldü.

Saldırı sırasında 251 kişi esir alınarak Gazze Şeridi'ne götürüldü. Bunlardan 97'si Gazze Şeridi'nde kaldı ve İsrail ordusu kalan esirlerden 34'ünün öldüğünü tahmin ediyor.

‘Tehlikeli bir emsal’

Savaşın başlamasından bir yıldan fazla bir süre sonra, UCM'nin perşembe günü aldığı karar İsrail'i çileden çıkardı.

Netanyahu perşembe akşamı yaptığı açıklamada, “Hiçbir bariz İsrail karşıtı karar bizi, özellikle de beni, ülkemizi savunmaya devam etmekten alıkoyamaz. Baskılara boyun eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Gallant kararı, ‘terörizmi teşvik eden tehlikeli bir emsal’ olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği kararı kınadı. Macaristan Başbakanı Viktor Orban ise dün yaptığı açıklamada, Netanyahu'yu karara ‘meydan okuyarak’ Macaristan'ı ziyaret etmeye davet edeceğini söyledi.

Netanyahu, Orban'ın tutumunu memnuniyetle karşılayarak, bunun ‘ahlaki netliği’ yansıttığını söyledi.

Macaristan da dahil olmak üzere UCM'ye üye 124 ülke teorik olarak üç yetkiliyi kendi topraklarına girmeleri halinde gözaltına almakla yükümlü.

İngiliz hükümeti dün Netanyahu'nun yakalama kararı kapsamında gözaltına alınabileceğini ima etti.

İrlanda Başbakanı Simon Harris, ülkesini ziyaret etmesi halinde Netanyahu'yu gözaltına alacağını söyledi.

Harris, RTE devlet televizyonunda UCM üyesi olan İrlanda'nın Netanyahu'yu ülkeyi ziyaret etmesi halinde gözaltına alıp almayacağı sorusuna “Evet, kesinlikle” yanıtını verdi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni dün yaptığı açıklamada, G7 dışişleri bakanlarının pazartesi ve salı günleri Roma yakınlarında bir araya geldiklerinde mahkemenin yakalama kararlarını görüşeceklerini duyurdu.

İran kararı, ‘Siyonist varlık için siyasi bir ölüm’ olarak değerlendirirken, Çin mahkemeyi ‘objektif ve adil bir duruş’ sergilemeye çağırdı.

Hamas mahkemenin kararını memnuniyetle karşılayarak, bunu ‘tarihi ve önemli’ bir adım olarak nitelendirdi.