Kayıp Cezayirli göçmenlerin aileleri Tunus’ta hayal kırıklığına uğradı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
TT

Kayıp Cezayirli göçmenlerin aileleri Tunus’ta hayal kırıklığına uğradı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (AFP)

Cezayirli göçmenlerin aileleri dün, Tunus’un kuzeybatısında yer alan El-Kef vilayeti yetkililerinin, bir hafta önce Cezayir’de kendilerine belirtilenin aksine, Tunus’ta yerel mahkemede akrabaları için bir duruşma düzenlendiğine yönelik herhangi bir haber olmadığını bildirmesinin ardından yeniden hayal kırıklığı yaşadıklarını dile getirdiler.
2008 yılından bu yana yasadışı göç etmeyi deneyen 13 Cezayirli Akdeniz’de kayboldu, yakın zamanda bu kişilerin denizde ölmediği ve Tunus’ta hapse atıldıklarına yönelik alınan haberler, aileler için bir umut ışığı oldu. Cezayir medyası olayı geniş çaplı olarak ele aldı. Medya göçmenlerin ailelerinin perşembe günü, suçlamalar hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadan, mahkemelerinde bulunmak için Tunus’a seyahat etmeden önce yaptıkları açıklamaları yayınladı. İlgililer, Tunus sınırına yakın Cezayir şehri Annaba polisinin, duruşmaya katılmaları için ailelere celplerini teslim almalarını söylemek için aradığını belirtti.
Ancak El-Kef Mahkemesi önceki gün ailelere, Cezayirliler için herhangi bir duruşmanın bu mahkemede düzenlenmediğini bildirdi. Fransa’da ikamet eden ve davayla ilgilenen Cezayirli bir gazeteciye göre, kaçak göçmenlerin olduğu tekneye binenler arasında bulunan Mehdi’nin annesi Nadia Şamami, Tunus’taki Cezayir Konsolosunun göçmenlerin aileleriyle görüşmek üzere El-Kef’e geldiğini ve mahkemeye çağrılmalarının ‘bir hata’ olduğunu belirtildiğini ve başka hiçbir ayrıntı vermediğini  belirti.
21 yaşındaki Ömer Mehdi, ülkenin doğusunda yer alan şehrini Um El Buvaki’den Annaba kıyılarına gitti, ardından Fas, Tunus ve Cezayir uyruklu 38 göçmen eşliğinde İtalya’ya gitmek için ülkeden ayrıldı. Yolda, İtalya sahil güvenlik güçleri göçmenleri taşıyan iki tekneye müdahale etti. Mehdi’nin annesi, oğlunun evden ayrıldıktan 13 gün sonra kendisini aradığını, İtalya polisi tarafından gözaltına alındığını söylediğini ve aramanın hızlı bir şekilde kesildiğini ve sonra da hiç haber alamadığını söyledi.
Göçmenlerin aileleri Cezayir medyasına yaptıkları açıklamalarda şok olduklarını söyledi. Bazıları, çocuklarının akıbetini öğrenmeden Cezayir’e dönmeyi reddetti ve gerçek ortaya çıkana kadar yasal yolları takip etmekte kararlı olduklarını belirtti.
Bunların yanı sıra, Cezayir dün, Cezayirli Müslüman Alimler Derneği Başkanı Abdulhamid bin Badis’in (1889-1940) ölümünü simgeleyen ve 16 Nisan’a denk gelen “Bayrak Günü” etkinlikleri düzenledi. Başbakan Eymen Bin Abdurrahman Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Hükümet, kendine inanan ve başkalarına açık olan bir Cezayirli kişiliği inşa etmek için öğretim, eğitim ve bilgiyi desteklemeye devam edecek, tarihimizden gelen dikkat çekici özgünlüğümüz ve Abdulhamid bin Badis’in değerlerini nesillerin ruhunda katmak için çok çalıştığı kimliğimizle gurur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.
Başbakan’a göre, Abdulhamid bin Badis’in bilimi yayma ve toplumu reforme etmek üzere sarf ettiği çabalar ile ilgi olarak, “Başkan tarafından vaat edildiği gibi, yeni bir Cezayir inşa etme seferberliğimizin merkezinde kalacak bir mesajdır. Milletler ilimle yükselir ve ahlak, toplumları dik tutar” ifadelerini kullandı.
Cezayir’in milli kahramanları arasında yer alan İslam alimi Abdulhamid bin Badis’in ölüm yıldönümünün arifesinde, Cumhurbaşkanı Tebbun, kamu medyası tarafından yayınlanan yazılı bir hitabında, “Ülkemiz bugün, 1962’de ulusal egemenliğin geri kazanılmasından bugüne kadar inşaat alanında önemli ilerleme kaydeden, yeniden yapılanma ve yatırımda birçok emeli hayata geçmesini sağlayan, eğitim ve üniversite sistemindeki dikkate değer başarıları kutluyor” ifadelerini kullanırken “Cezayir, sürekli gelişme ve kalkınma içerisindedir. Vatandaşların bilimsel ve kültürel düzeyi yükselmiş, yoksul sınıflar insana yakışır yaşama haklarından, eğitim haklarından çeşitli aşamalarda yararlanmışlardır. Üniversitelerdeki öğrenci sayısı 1,7 milyona, mesleki eğitime kayıt yaptıran kişi sayısı ise 410 bine ulaşmıştır” ifadelerini de yer verdi.



Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, askeri darbenin yaşandığı Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısı yaparak, bu ülkeye yönelik dış askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Tebbun yerel basına yaptığı açıklamada, “Herhangi bir askeri müdahale Sahel bölgesini ateşe verir” dedi.

Tebbun, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene geri dönülmesinden yana ve Nijerliler isterse ülkenin birliği için elinden geldiğince onlara yardım etmeye hazır” ifadelerini de kullandı.

Ordunun Nijer’de iktidarı ele geçirmesi Sahel bölgesini sarstı.

Batı ve Orta Afrika’da üç yılda yedinci darbe gerçekleşti.

Nijer, dünyanın en fakir bölgelerinden biri ve dünya güçleri için stratejik öneme sahip.

Batı Afrika’nın savunma bakanları, geçtiğimiz Cuma günü, darbe liderlerinin Pazar gününe kadar anayasal düzeni yeniden tesis etmemesi halinde Nijer’e müdahale etme planını onayladı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’e yaptırımlar uyguladı ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un yeniden iktidara gelmemesi durumunda son çare olarak güç kullanımına izin verebileceğini bildirdi.

Bazoum, darbeci askerler tarafından Niamey’deki evinde tutuluyor.