Toronto'daki cami ve mescitlerde güvenlik önlemleri artırıldı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Toronto'daki cami ve mescitlerde güvenlik önlemleri artırıldı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Kanada'nın Toronto kentindeki Scarborough Müslüman Kültür Merkezi mescidinde, teravih namazından çıkan cemaate ateş açılması sonrası polis güvenlik önlemlerini artırdığını duyurdu.
Olayın meydana geldiği Toronto'nun Peel Bölgesi Polis Şefi Nishan Duraiappah, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bölgede Müslümanlara ait cami, mescit ve toplum merkezlerinde güvenlik protokolünü artırdıklarını kaydetti.
Toronto Polis Şefi James Ramer de yaptığı açıklamada, teravih namazından çıkan beş kişiye bir araçtan ateş açan saldırganların aranmasına devam edildiğini belirtti.
Ramer, saldırganlara ilişkin bilgisi olanların polise başvurmasını istedi.
Bu arada saldırıda yaralanan ve hastaneye kaldırılan beş kişiden ikisinin tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.
Anadolu Ajansı'na (AA) konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi, yaralılardan birinin o gece teravih namazını kıldıran imamlardan biri olduğunu söyledi.
İmamın çocukluk arkadaşı olduğunu da ifade eden kişi, "Namaz bitince çay-kahve içmek için ayrıldılar. Sonra olay yerinde ayaküstü sohbet ederlerken saldırıya uğramışlar" dedi.

Olay
Toronto'nun Scarborough bölgesindeki Müslüman Kültür Merkezi mescidinde teravih namazını kılan beş kişi, yerel saatle 16 Nisan Cumartesi gecesi bir araçtan tabanca ile ateş edilmesi sonucu yaralanmıştı.
Polis, yaralanan dört kişinin ciddi ancak hayati tehlike oluşturmayan yaralarla hastaneye nakledildiğini ve hafif yaralanan beşinci kişinin ise hastaneye kendisinin gittiğini açıklamıştı.



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian