PYD ile ENKS arasındaki gerilim yeniden alevlendi

PYD ile ENKS arasındaki gerilim yeniden alevlendi
TT

PYD ile ENKS arasındaki gerilim yeniden alevlendi

PYD ile ENKS arasındaki gerilim yeniden alevlendi

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt partiler arasındaki gerilim yeniden şiddetlendi. Muhalefetteki Kürt Ulusal Konseyi, Demokratik Birlik Partisi'ni (PYD) ‘Haseke ve diğer Kürt bölgelerindeki ofislerine saldırmakla’ suçladı. 
Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) tarafından yapılan açıklamada, PYD’ye mensup silahlı 10 kişinin Haseke kentindeki önde gelen muhalefet koalisyonu partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) ofisine Salı akşamı baskın düzenlendiği kaydedildi. Açıklamada bu kimselerin ofisteki parti üyelerine ve misafirlere gözdağı verdikleri, molotof kokteylleriyle tüm ofisi ateşe vermeden önce onları silah zoruyla dışarı çıkardıkları belirtildi.
ENKS’nin açıklamasına göre, bu ayın 18'inde gece geç saatlerde, PYD’ye bağlı ikinci bir silahlı grup ENKS’nin el-Malikiye’deki (Derik) genel merkezini ve KDP’nin Haseke’deki ofisini, kapıları ve pencereleri kırıp molotof kokteyli atarak ateşe verdi. Bu gruplar Salı akşamı da aynı ofisi ateşe verdiler. Görgü tanıklarının ve çevredeki sakinlerin aktardıklarına göre, bu yolla gözdağı verilmek istendiği ifade edildi.
ENKS karargahına yönelik saldırılar, Türkiye'nin Kandil’de PKK’ya yönelik ‘Pençe Kilit’ operasyonuyla aynı zamana denk geldi. ENKS’nin açıklamasında, saldırı öncesinde Suriye'nin tüm Kürt şehir ve kasabalarında kışkırtıcı mitingler yapıldığı kaydedildi. Bu mitinglerde bölgeyi isyana ve iç savaşa sürüklemek için Kürt sembol isimlerine, KDP’ye ve Peşmerge güçlerine karşıt sloganlar atıldı. Açıklamada, PYD militanlarının tarihi topraklarında yaşayan asil bir halk olan Kürtlerin meşru davasını baltalamak için bayrak yaktığı belirtildi.
KDP Politbüro Sorumlusu Muhammed İsmail, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte şunları söyledi:
“PYD’nin halkımıza karşı uyguladığı yıldırma, konsey binalarını ve partilerin genel merkezini yakma eylemi, uluslararası koalisyonun ve ABD’nin gözleri önünde gerçekleşiyor. Bu politika, bölgenin tüm bileşenleri arasında yaşanabilecek bir fitne konusunda bizi uyarıyor. Amerikalı yetkililerle temasa geçerek son gelişmeler hakkında kendilerine bilgi verdik. Ayrıca saldırıların ve ihlallerin durdurulması için Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) baskı yapmalarını istedik. Konsey, bu terör eylemlerini en güçlü şekilde kınamakta ve PYD ile onun askeri kanadı SDG’yi bu eylemlerin gelecekte bölgede yol açacağı tüm sorunlardan bütünüyle sorumlu tutmaktadır.”
Öte taraftan SDG tarafından yapılan açıklamada, Fırat'ın doğusundaki nüfuz alanlarına yönelik Türk saldırılarının toplam sayısı bildirildi. Açıklamaya göre Muşrefiye köyü yakınlarındaki SDG üsleri 13 saldırının yanı sıra topçu, havan, tank ve bombardıman da dahil olmak üzere çeşitli türlerde mermilerle hedef alındı. Ayrıca orta makineli tüfeklerle düzenlenen günlük saldırıların yanında 40'tan fazla roket, top ve havan mermisi ile hedef alındı. Ayn İsa kentinin doğu kırsalı, 5 kez şiddetli topçu ateşine maruz kalırken, Türk ordusu ve müttefik Suriyeli gruplar yaklaşık 40 ağır top mermisi ile söz konusu bölgeyi hedef aldı.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.